Valter Attila élre állt összetettben a burgosi körön

Horizontal CYCLING DAUPHINE LIBERE CYCLING RACE CLOSE UP ACTION TIME TRIAL
Jumbo-Visma's Hungarian rider Attila Valter competes in the fourth stage of the 75th edition of the Criterium du Dauphine cycling race individual time trial, 31,1km between Cours to Belmont de La Loire , France, on June 7, 2023. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Valter Attila klubja, a Jumbo-Visma nyerte a burgosi országúti kerékpáros körverseny szerdai csapatidőfutamát, így két szakasz után a magyar bringás vezet összetettben.

Szerdán az Ona és Poza de la Sal közötti 13,1 kilométeres csapatidőfutam várt a mezőnyre. A Jumbo 14:38.90 perc alatt, 53,658 kilométer/órás átlaggal "döngette végig" a szakaszt. A második helyezett 19 másodperc hátránnyal ért célba - a procyclingstats.com alapján.

Az ötszakaszos burgosi körversenyen így most a Jumbo "uralja" az összetettet. Valter áll az élen 3:53:36 órával, második a szlovén Jan Tratnik, harmadik a holland Koen Bouwman, negyedik a szintén szlovén Primoz Roglic, mind azonos idővel. A legjobb nem jumbós az ötödik helyen álló spanyol Ivan Garcia Cortina (Movistar) 13 másodperc hátránnyal.

Valter Attila úgy nyilatkozott, hogy az ilyen típusú versenyben, mint a csapatidőfutam a sikerhez "bízni kell a társakban", illetve "csapatként kell versenyezni".

"Teljesítményünk közel volt a tökéleteshez"

- idézte a spanyol hírügynökség a magyar kerekest, aki elmondta azt is, hogy igyekeztek tapasztalatot gyűjteni arra vonatkozóan, hogyan versenyezzenek hasonló szakaszon a jövő szombaton kezdődő Vuelta a Espanán. A spanyol körversenyen az első egy csaknem 15 kilométeres csapatidőfutam lesz Barcelonában. E tekintetben - fűzte hozzá - a szerdai menet nagyon hasznos volt a számukra.

A Jumbo nyerte a csapatidőfutamot, Valter vezet összetettben Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Valter úgy véli, az élen állónak járó lila trikó megőrzése nehéz lesz, mert "Primoz Roglic nagyon erős", ráadásul neki az a feladata, hogy segítse szlovén csapattársát. Hozzátette ugyanakkor, hogy örül az összetett elsőségnek, mert idén először áll az élen egy versenyben. Emlékeztetett rá, hogy a csapaton belüli szerepe ettől még nem változott meg, és reméli, hogy a végén az első tíz között lesz majd, Roglic pedig az élen végez.