Változatlanul Oroszország Kína legfontosabb olajexportőre

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Industry oil barrels or chemical drums stacked up.chemical tank.container of barrels of hydrocarbons.hazardous waste of black and blue tank oil.
Vágólapra másolva!
Az év első hét hónapjában összességében huszonöt százalékkal több olajat importált Kína Oroszországból, mint egy évvel ezelőtt, ezzel az aránnyal pedig stabilan tartja az első helyét: Peking maradt Moszkva legnagyobb kőolajfelvásárlója.
Vágólapra másolva!

Júliusban is Moszkva maradt Peking első számú beszállítója. Kína annak ellenére megőrizte első helyét, hogy a szállítmányok mennyisége visszaesett a korábbi csúcsról a kisebb árengedmények és a növekvő oroszországi kereslet miatt – írta a Világgazdaság.

A pekingi vámhivatal vasárnap nyilvánosságra hozott adatai szerint a tavalyihoz képest 13 százalékkal kevesebb, 8,06 millió tonna, vagyis napi 1,9 millió hordó orosz olaj érkezett. Az év első hét hónapjában azonban az import 25 százalékkal meghaladta a tavalyit, és elérte a 60,6 millió tonnát – írja a lap.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A második legnagyobb exportőr Szaúd-Arábia, ahol bár csökkentették a kitermelést, így is jelentős az ázsiai kivitel.

A geopolitikai feszültségek ellenére egyre több olajat ad el Pekingnek az Egyesült Államok is, a mennyiség a tavalyinak az ötszörösére emelkedett. Az amerikai nyersolajszállítások júliusban napi 161 275 hordót tettek ki, ami azonban jelentős visszaesés a júniusi 742 824 hordóról, mivel az arbitrázsmarzsok szűkültek.

Az exportált kőolajfajta is drágul, a korábbi különbséghez képest mindössze öt-hat dollárral olcsóbb a Brent típusnál, míg tavasszal 8,5 százalék volt a hordónkénti árkülönbség.