Ezek ma a világ legnagyobb bortermelő országai

olasz bor
Vágólapra másolva!
A bor évezredek óta része az emberiség kultúrájának, ám napjainkban a globális bortermelés jelentős része néhány országban koncentrálódik. Mutatjuk, melyek jelenleg a világ legnagyobb bortermelő országai.
Vágólapra másolva!

Noha a bort a világ legtöbb táján fogyasztják, a globális bortermelés több mint fele mindössze három országban koncentrálódik, és ezek az országok igen sokat exportálnak is a termésükből.

A Visual Capitalist a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai alapján vizsgálta meg a nemzetközi borpiacot, és talán nem meglepő, hogy az elemzés arra jutott, Olaszország a világ legnagyobb bortermelő országa.

Az olasz gazdaság 2022-ben közel 50 millió hektoliter bort termelt, ami a globális kibocsátás közel egyötöde volt.

Mivel ennek a mennyiségnek mintegy fele külföldi piacokra került, így Olaszország volt a világ legnagyobb borexportőre is.

Az olasz éghajlat kiváló lehetőségeket biztosít a bortermeléshez, így az ország 20 különböző régiójában lehet bort előállítani. Ezek közül is élen jár Veneto, Puglia, Emilia-Romagna, valamint Szicília térsége.

Olaszország a világ vezető bortermelő országa Forrás: Shutterstock/New Africa

A globális toplista második helyezettje Franciaország (45,6 millió hektoliter), míg a harmadik Spanyolország (35,8 millió hektoliter) lett.

Ezzel a dobogó három gazdasága együttesen a világ borkínálatának felét (pontosan 50,77 százalékát) adja.

A negyedik helyre az Egyesült Államok került, megelőzve olyan ismert bortermelő államokat, mint Ausztrália, Chile és Argentína. Bár az afrikai kontinensen, a világ más régióihoz képest, kevésbé elterjedt a bortermelés, Dél-Afrika mégis képviselte a kontinenst a top 10-ben, a 8. helyen.

Szintén speciális helyzetben van Ázsia, ahol a bor helyett inkább más alkoholos italokat preferálnak a fogyasztók. A földrész vezető országa Kína, amely a 14. helyen végzett, ám az utána következő ázsiai gazdaság (Japán) csupán a 25. helyen állt.

Összességében Európa magasan vezeti a globális bortermelést, a kontinens adja a világ borkínálatának kétharmadát.

A második helyen az amerikai kontinens áll (20 százalékos részesedéssel), míg a harmadik helyre az óceániai régió került, mindössze 6 százalékos részaránnyal.