A nyár közepén ismét brutálisan nőtt a foglalkoztatottság

munkavállaló, dolgozó, iroda, szakember, illusztráció, gyári munkás, fizikai munka
Happy employees of solar power plant raise their hands and shout for joy, clapping each other. People are satisfied with result of their work success.
Vágólapra másolva!
A magyar kormány a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok és a munkahelyek megvédése érdekében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy év alatt 32 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, júliusban 3,9 százalék volt a munkanélküliségi ráta, már 4,745 millióan dolgoznak Magyarországon. 
Vágólapra másolva!

A férfiak körében a munkanélküliek száma 106 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal, 4,0 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 92 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal, 4,0 százalékra nőtt.
A 15-24 éves munkanélküliek száma 41 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 13,2 százalék volt. Az összes munkanélküli 20,6 százaléka ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,7 százalékponttal, 3,5 százalékra emelkedett, míg az 55-74 éveseké nem változott, 3,0 százalék volt.

A munkakeresés átlagos időtartama 9,5 hónap volt, a munkanélküliek 36,8 százaléka legalább egy éve keresett állást.

A nyilvántartott álláskeresők létszáma július végére a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 2 százalékkal, 227 ezer főre csökkent.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 22 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 14 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké 7 ezerrel csökkent.

A 15-64 évesek közül 4 millió 608 ezren minősültek foglalkoztatottnak, a korcsoportra jellemző foglalkoztatási ráta 74,8 százalék volt.


A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma lényegében nem változott, 2 millió 441 ezer főt tett ki, foglalkoztatási rátájuk 79,2 százalékos volt. A nők esetében a foglalkoztatottak létszáma 2 millió 168 ezer fő volt, a foglalkoztatási ráta 0,7 százalékponttal, 70,4 százalékra emelkedett.

A fiatalok (15-24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 269 ezer fő volt, foglalkoztatási rátájuk lényegében nem változott, 27,3 százalék volt. Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25-54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 0,6 százalékponttal, 87,8 százalékra csökkent, míg az idősebb (55-64 éves) korosztályban 4,9 százalékponttal, 69,9 százalékra emelkedett.

Míg a dollárbaloldal kormányzása alatt munkanélküliség volt, a nemzeti kormány elérte a közel teljes foglalkoztatottságot, így ma Magyarországon már 4,745 millióan dolgoznak, miközben a regisztrált álláskeresők száma rekord alacsony.

A kormány intézkedései pedig nemcsak megvédték, hanem tovább növelték a foglalkoztatottságot Magyarországon.


Czomba Sándor kiemelte, hogy a Kormány célja a nehéz gazdasági környezetben is változatlan: meg kell védeni a családokat és a munkahelyeket. A gazdaság alapjai erősek, újabb és újabb beruházások érkeznek hazánkba.

A Kormány célja, hogy 2023-ban megerősítsük a gazdasági növekedés alapjait, hogy gyors visszapattanást követően jövőre újra dinamikusan, 4 százalékkal emelkedjen a GDP, miközben megvédi a nyugdíjasokat, a családokat és a munkahelyeket. Ennek érdekében a Kormány 14 lépéssel erősíti a gazdaságot. Az intézkedéseknek köszönhetően a termelés és beruházások növekedése tovább folytatódik, amelyek még tovább fogják növelni a foglalkoztatottságot - tette hozzá a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.