Már 79 embert tartóztattak le a görögországi erdőtüzek miatt - videó

erdőtűz Görögország
Párnisz-hegy, 2023. augusztus 23. Erdőtüzet oltanak tűzoltók az Athéntól északra lévő Párnisz-hegy lábánál fekvő egyik településen 2023. augusztus 23-án, amikor második napja tombolnak erdőtüzek a görög főváros környékén. Az utóbbi három napon 209 erdőtűz lobbant lángra Görögországban. MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz
Vágólapra másolva!
Az Origo több cikkben is beszámolt arról, hogy emberek ezrei kényszerültek menekülni a Görögországban pusztító tüzek elől. Vizsgálták az erdőtüzek okait, beleértve a lehetséges szervezett bűnözői tevékenységet is. A héten 79 embert tartóztattak le erdőtüzek okozása miatt. A gyújtogatók többször is megpróbáltak újabb tüzeket gyújtani. 
Vágólapra másolva!

Vaszilisz Kikíliasz védelmi miniszter elmondta, hogy a gyújtogatók többször is megpróbáltak újabb tüzeket gyújtani az Athéntól északnyugatra fekvő Parnitha hegyen.

- mondta a miniszter.

A gyújtogató banda tüzeket gyújtott, amelyek erdőket, vagyontárgyakat és mindenekelőtt emberi életeket fenyegetett.

Görögországban gyakoriak a nyári erdőtüzek.

A tudósok a szélsőséges időjárási események, köztük a hőhullámok gyakoribbá és intenzívebbé válását az éghajlatváltozással hozzák összefüggésbe.

Pavlos Marinakis kormányszóvivő elmondta, hogy az erdőtüzekkel kapcsolatos 140 letartóztatásból 79 gyújtogatással kapcsolatos. Görögország-szerte több száz tűzoltó küzd a halálos erdőtüzekkel.

Janez Lenarcic európai biztos szerint a szombaton Alexandroupolis kikötőváros közelében kitört nagy tűzfront az EU eddigi legnagyobb tűzvészévé vált.

Eközben az Athén melletti Parnitha hegyen a fővárossal szomszédos erdőben tomboltak a tüzek, amelyek egy nemzeti parkot fenyegetnek.

A védelmi miniszter szerdán azt mondta, hogy az ország a legrosszabb nyáron van túl azóta, hogy 2009-ben bevezették a tűzveszélytérképeket - írta a BBC.

Csak a múlt hónapban több ezer ember kényszerült menekülni a görögországi Rodosz szigetén pusztító tüzek elől, miután ott és az ország más részein is erdőtüzek törtek ki.