Vágólapra másolva!
Márton Anita 17,85 méteres eredménnyel a huszadik helyen végzett a női súlylökés selejtezőjében, így nem jutott be a szombat esti fináléba a budapesti atlétikai világbajnokságon. A magyar atléta korábban elmondta, hogy egy vb-érem esetén folytatja a karrierjét a párizsi olimpiáig, ám miután ez nem sikerült, nagy várakozás övezte az újságírókat, hogy még szombaton bejelenti-e a visszavonulását. Az interjúzónában aztán elárulta, hogy még idén két versenyhez rajthoz áll, utána pedig végleg meghozza a döntését arról, hogy folytatja-e a pályafutását.

A 34 éves klasszis a magyar atlétika történetének egyik legnagyobb alakja: a 2016-os riói olimpián bronz-, a 2017-es londoni szabadtéri vb-n ezüstérmet nyert, a 2018-as fedett pályás vb-n pedig Magyarország eddigi egyetlen világbajnoki címét szerezte meg.

Márton idei legjobbja 18,40 méter volt és az egyértelműnek tűnt, hogy ennél jobb eredmény kell tőle a selejtezőben a szombat esti fináléba kerüléshez. A szegedi lökő elsőre nem talált bele jól a dobásába és 16,69 métert ért el, amin másodikra csaknem egy métert tudott javítani, ám még a 17,67-tel is messze állt a legjobb 12-től.

Márton Anita élete utolsó világversenyét talán Budapesten teljesítette, de még nem zárta ki a folytatást Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hazai publikum már első két kísérleténél is komoly biztatásban részesítette, az utolsó sorozatban pedig még a korábbiakon is túltett. Márton Anitát a dobókörben az elsőtől az utolsó mozdulatáig ütemes taps segítette, ő pedig

a korábbiaknál messzebbre repítette a szert, de nem elég messzire.

Az eredményjelzőn aztán 17,85 méteres eredmény jelent meg, ami után a kiváló sportoló megköszönte a biztatást a nézőknek, majd kissé csalódottnak tűnve kisétált edzőjéhez a lelátó elé.

"A szezonban van még két versenyem, utána elmegyek pihenni és majd azt követően tiszta fejjel szeretném átgondolni az egészet – nyilatkozta az MTI kérdésére Márton Anita. –

Egyrészt a korom miatt, most is a legidősebb tagja voltam a mezőnynek, másrészt van egy két és fél éves kislányom, aki már érezhetően egyre jobban kívánná anyát, hogy így mondjam."

Márton Anita 20. lett a világbajnokságon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Elmondta azt is, hogy a család életét az eddigiekhez képest némileg át kell szervezni, mivel gyermeke bölcsödébe megy és a család bővítését sem szeretné már sokáig húzni.

"Mindezek mellett azt is mondtam már sokszor, hogy azért jelez a testem. A 23 éves pályafutásomat sérülések szempontjából jól végigcsináltam, egyetlen komolyabb térdsérülésem volt, de azért az utóbbi időszakban már voltak olyan apróbb húzódások, amik nem voltak jellemzőek korábban. Azt is látom, hogy jönnek fel a fiatalok, egyre nehezebb felvenni velük a versenyt és én már nem leszek fiatalabb, nem leszek gyorsabb" – hangsúlyozta Márton Anita.

Hozzátette, talán négy-öt évig is képes lenne még Európa-bajnokságra, vagy vb-re kijutni, de már úgy érzi, szeretne más irányba fordulni.

"De még végiggondolom.

- nyilatkozta.