Így reagált az oroszok külügyi szóvivője Novák Katalin ukrajnai látogatására

Novák Katalin, Zelenszkij, Ukrajna, tárgyalás, háború
Vágólapra másolva!
Novák Katalin a napokban látogatott el Ukrajnába, ahol először Kárpátalján találkozott a magyar közösséggel, majd Kijevbe utazott, ahol a Krími Platform elnevezésű konferencián vett részt, majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is négyszemközti megbeszélést folytatott. A látogatásra most az oroszok külügyi szóvivője reagált.
Vágólapra másolva!

– fogalmazott Novák Katalin Ukrajnában. A Magyar Nemzet összefoglalója szerint a köztársasági elnök elmondta, hogy a konfliktusban természetesen Ukrajna mellé kell állni, és el kell ítélni a ki nem provokált orosz agressziót.

A háborúval, illetve a háborús helyzettel kapcsolatban, Magyarország további segítséget helyezett kilátásba, így az egyeztetések során előkerült a háború által érintett gyermekek ügye, illetve az ukrán elnök által kezdeményezett békeformula is, amelynek egyeztetéseibe Magyarország is be kíván kapcsolódni. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő ennek kapcsán a Telegram üzenetküldő alkalmazáson keresztül reagált.

Novák Katalin találkozott az ukrán elnökkel. Forrás: Facebook

Így reagáltak az oroszok

– jelentette ki Zaharova, aki arra utalt, hogy tavaly Zelenszkij rendeletet adott ki kedden arról, hogy lehetetlen tárgyalni Oroszországgal mindaddig, amíg annak Vlagyimir Putyin az elnöke.

Az orosz és az ukrán delegáció három alkalommal találkozott Belaruszban, majd videókonferencia útján folytatták a tárgyalásokat. Recep Tayyip Erdogan török elnök kezdeményezésére aztán újabb személyes találkozóra került sor Isztambulban tavaly március 29-én. Zelenszkij hivatala végül tavaly május 17-én bejelentette a tárgyalások felfüggesztését. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Ukrajna gyakorlatilag kivonult a tárgyalásokból; a moszkvai tárgyalódelegáció vezetője, Vlagyimir Medinszkij pedig arról számolt be, hogy Ukrajna nem hogy nem reagált az orosz rendezési javaslatokra, de a korábban elfogadott szerződéstervezetet sem erősítette meg.

Novák Katalin Zelenszkijjel egyeztetett. Forrás: Facebook

– közölte korábban Mihajlo Podoljak, az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója a Twitteren.