Hihetetlen állapotú, több ezer éves kő oroszlánfejet találtak

kő oroszánfej
A kőből készült oroszlánfej több ezer éves lehet és vízköpőnek készülhetett
Vágólapra másolva!
A Ruhr Egyetem (RUB) régészei egy kő oroszánfejet tártak fel az ókori Selinunte városában végzett ásatások során. Ahogy arra emlékeztettek, Selinunte görög település volt Szicília délnyugati partjainál
Vágólapra másolva!

Selinuntét Thuküdidész történész szerint a Krisztus előtti 7. században alapított a szicíliai Megara Hyblaea városából származó kolónia. Lakossága fénykorában mintegy 30 ezer főt tett ki, de a Karthágói Birodalommal folytatott, folyamatos konfliktust követően, Krisztus előtt 250-ben lerombolták, és a lakosságot pedig áttelepítették.

A Ruhr Egyetem által vezetett ásatások során most egy márványból készült oroszlánfejet tártak fel a város kikötőjében.

A kutatók szerint a fej egy befejezetlen sima típusú vízköpő, amelyet valószínűleg egy templom tetején lévő víz elvezetésére szántak. Az ilyen vízköpők más példáit is felfedezték már az ókori görög világban, leginkább az agrigentói Héraklész-templomban és a himérai Győzelem templomában.

A kőből készült oroszlánfej több ezer éves lehet és vízköpőnek készülhetett Forrás: RUB

– mutattak rá a tudósok a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A szakemberek szerint lehetséges, hogy a vízköpő a város akropoliszától keletre fekvő dombon álló E jelű templomhoz készült. Ezt az E jelű templomot a Krisztus előtt 6. század közepe felé építették egy sokkal régebbi épület alapjaira.

Ez őrződött meg a legjobb állapotban Selinus templomai közül, ám a jelenlegi megjelenése az anasztilózis (eredeti anyagok felhasználásával történő rekonstrukció) eredménye.

A Ruhr Egyetem régészei úgy vélik, hogy mivel a lelet Selinunte kikötői övezetéből és közvetlen környezetéből, a műhely-negyedből származik, további következtetéseket lehet levonni a város kereskedelmi kapcsolatairól és Selinunte ókori lakóinak technikai, műszaki képességeiről.