Szétszerelik az anyahajót, ami a Top Gun című filmben szerepelt

A USS Enterprise végleg visszavonul
Vágólapra másolva!
Az amerikai haditengerészet döntött a legendás USS Enterprise sorsáról. A világ első nukleáris anyahajóját 2017-ben nyugdíjazták, és hamarosan megkezdődhet a szétszerelése.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haditengerészet a kereskedelmi szétszerelés mellett döntött a CVN-65 USS Enterprise anyahajó sorsát illetően. A „Nagy E" néven ismert Enterprise volt a világ első nukleáris repülőgép-hordozója, melyet több mint 50 év szolgálat után 2017-ben vontak ki a forgalomból.

A járművet 2012 decemberében vonták ki az aktív flottából, és az egyik különlegessége, hogy még a Top Gun című filmben is szerepelt.

Jelenet a Top Gun című filmből Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Paramount Pictures/Paramount Pictures

A haditengerészet azért választotta a kereskedelmi szétszerelést, mert így öt év alatt biztonságosan lehet ártalmatlanítani a hajót, elszállítva az üzemanyagmentesített nukleáris reaktorait, illetve az alacsony radioaktivitású veszélyes hulladékokat. Ezeket kereskedelmi létesítményekben vagy az amerikai Energiaügyi Minisztérium lerakóiban helyezik majd el.

A hatóságok állítása szerint a kiválasztott szétszerelési megoldás nemcsak környezetbarát lesz, de az adófizetők számára is ez jár a lehető legalacsonyabb költséggel.

Miután a USS Enterprise-t 2017-ben kivonták a forgalomból, eltávolították az üzemanyagot a nyolc reaktortelepéről. A hajó jelenleg a virginiai Newport News Shipbuilding hajógyárban áll.

Forrás: gCaptain