Őrjöngő szurkolók, megalázott fociválogatott, teljes összeomlás a németeknél

Horizontal
(FILES) Germany's head coach Hans-Dieter Flick walks across the pitch during a training session on October 7, 2021 in Hamburg, northern Germany, before the team's 2022 FIFA World Cup Group J qualification football match against Romania on October 8. Germany's coach Hansi Flick was fired just nine months from hosting Euro 2024 after Saturday's 4-1 thumping by Japan in Wolfsburg, the German FA (DFB) announced on September 10, 2023. The Germans were thoroughly outclassed by the Samurai Blue on home soil in the friendly, with only some acrobatic 'keeping from Marc-Andre ter Stegen preventing the score from eclipsing 2001's 5-1 loss to England in Munich. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
Vasárnap reggel még azt a kérdést tettük fel: „vajon Hansi Flick vezeti a német válogatottat az Eb-n?" A válasz az írás megjelenése után néhány órával megérkezett: nem, ugyanis kirúgták. Ezzel (Erich Ribbeck mellett holtversenyben) Flick lett minden idők legeredménytelenebb német szövetségi kapitánya, ugyanis csak ők ketten nem nyertek semmilyen világversenyen érmet a National11-el. Valóban a Bayern München irányítójaként a 2020-ban hat nagy trófeát nyerő edző a hibás az elmúlt hónapok vesszőfutásáért?

A Japán elleni szombati 4-1-es vereség után a német foci legendája, Lothar Matthäus egyebek mellett azt is mondta, hogy a legutóbbi Japán elleni bukás és a mostani között az a különbség, hogy tavaly az ázsiai válogatott

17 percig volt jobb, mint a német, most 90 percen keresztül.

A két mérkőzés között kevesebb mint 10 hónap telt el, ennyi idő alatt egy ilyen múlttal rendelkező, és a jelenben olyan kvalitású focistákkal rendelkező gárda, mint a német, kijavíthatta volna a hibákat, de ennek az ellenkezője történt. Olyan mélyre süllyedt, mint korábban soha.

Szombaton Japán átgázolt a német válogatotton Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Swen Pfortner

Itt nemcsak a közelmúlt eredményeiről van szó, hanem elsősorban a mutatott teljesítményről. Mert felkészülési találkozókon az előbbiek nem annyira fontosak, de a játék képe, a taktika az nagyon. Főleg egy olyan csapat esetében, mely hazai rendezésű Európa-bajnokságra készül.

Ezen a téren bukott meg idén a National11, és ezért kellett mennie Hansi Flicknek

két nappal a világbajnoki döntős Franciaország elleni újabb barátságos találkozó előtt. Ha azt nézzük, hogy milyen képet mutatott magáról a válogatott a két Japán elleni meccs között, akkor az egyébként nagyon szimpatikus, halkszavú trénernek valóban nem lehet maradása!

Hans-Dieter Flick búcsút int a német válogatottnak Forrás: AFP/John Macdougall

Ráadásul minden idők második legsikertelenebb német kapitányaként! 1926 óta van főállású szövetségi kapitánya a nemzeti csapatnak, és a 10 (!) elődje közül csak neki és Erich Ribbecknek nem sikerült vb-n vagy Eb-n érmet szerezni beosztottjaival. Igaz, ők ketten töltötték a legkevesebb időt is ezen a poszton.

Ribbech 24 meccsen irányított,

mérlege: 10 győzelem, 6 döntetlen, 8 vereség, ha három ponttal számoljuk a győzelmeket, akkor 1,5-es mérkőzésenkénti pontátlaggal rendelkezik. A most menesztett Flick eggyel több találkozót vezényelt le, kettővel több a győzelme, és kettővel kevesebb a veresége, a pontátlaga: 1,72. A két szakember gyenge mérlegének a magyarázata a korszakban is keresendő, melyben elfoglalhatta a minden edző álmát jelentő pozíciót.

Erich Ribbeck úgy bukott meg, hogy még volt a válogatottjában egy Lothar Matthaeus Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Oliver Berg

Ribbech a múlt évezred végén volt kapitány, és a nevéhez fűződik a 2000-es Eb-kudarc, de abban a korban olyan mélyponton volt a német futball, hogy sokat nem lehetett várni tőle. Komoly könyörgések, lemondások kísérték akkoriban a kapitánykeresést, és végül a jónevű Ribbech vállalta, hogy

önként az akasztófa kötelének hurkába teszi a fejét.

A Ribbech fémjelezte bukás után megreformálták az utánpótlásképzést, és ez meg is hozta a gyümölcsét 14 évvel később, amikor az új generáció imponáló fölénnyel lett világbajnok.

2014-ben még minden nagyon szép, minden nagyon jó volt a német válogatottnál Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A brazíliai nagy menetelés elfedett minden felszín alatti problémát, és önfeledten ünnepelte mindenki Németországban Joachim Löw-kapitányt, és segítőjét, Hansi Flicket. Érdekes, hogy utóbbi ezt követően sem akart kibújni az árnyékból és a Bayernnél másodedzői szerepet vállalt csak Nico Kovac mögött. Ha a horvát szakembert nem buktatják meg a játékosok lehet, hogy soha nem derül ki, mire képes a szakmai munka irányítójaként.

A sors segített neki, ő pedig élt a lehetőséggel.

Érdemes megjegyezni, hogy akikkel azt a szenzációs menetelést végrehajtotta 2020-ban, azok közül most is számíthatott a válogatottnál Joshua Kimmichre, Niklas Sülere, Leon Goretzkara, Serge Gnabryra, Thomas Müllerre, amikor egészséges volt Manuel Neuerre, ráadásul világsztárrá fejlődött az akkor még gyerek Jamal Musiala. Melléjük kellett választani társakat a Realból, a Barcelonaból, a Manchester Cityből, az Arsenalból és természetesen a német klubokból.

Hihetetlen eredmény a wolfsburgi táblán Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

A nevek rendben voltak, a teljesítmény viszont folyamatosan csökkent. Ez utóbbi nyilván a szakmai stáb hibája. Pontosabban, ezt a közeljövő dönti majd el.

Most „temetnek" Németországban.

Bernd Neuendorf, a szövetség elnöke a következőket mondta Flick menesztése után:

A hivatalban töltött időszakom egyik legnehezebb döntése volt ez. Mert Hansi Flicket és segítőit szakemberként és magánemberként is nagyra értékelem. De a szövetség számára a sportsiker a legfontosabb. Ezért ez a döntés elkerülhetetlen volt."

Rudi Völler szövetségi kapitányként már kihúzta a gödörből a német válogatottat, most neki kell megtalálni a hasonlóan sikeres edzőt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

Az biztos, hogy nagyon nehéz feladata lesz az utódnak. Pont annyira nehéz, mint volt Ribbechnek 1998-ban. Ám most nagyon úgy tűnik, hogy

a 2000-es évek elején történt talpraállásra nincs esély.

Megváltozott a világ. A fiatalok ma is jelentkeznek a tehetségkutatókra, az utánpótlásnevelő-központokban ma is dolgoznak edzők, de ha a fiatalok ránéznek a mai sztárokra, Leroy Sanéra, Kai Havertzre, Serge Gnabryra a szemükben nem látják azt a tüzet, amit a korábbi generációk tagjai láttak Paul Breitner, Felix Magath, Jürgen Kohler, Oliver Kahn vagy Carsten Jancker szemében.Ők sem játszottak mindig jól, de valamit nagyon tudtak: győzni.

Ezt hívta a világ félelemmel vegyes tisztelettel német mentalitásnak.

Ennek köszönhetően győzte le a National11 a '74-es vb-döntőben Hollandiát, a '80-as Eb-fináléban Belgiumot, jött vissza vert helyzetből a '82-es vb-elődöntőben Franciaország ellen, vagy menetelt a fináléig 2002-ben a távol-keleti világbajnokságon.

A játékosként és edzőként is sikeres Felix Magath jó kapitány lehetne Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing /firo Sportphoto/Ralf Ibing

Az utánpótlásban dolgozók már az ezredforduló környékén jelezték, hogy csak német felmenőkkel rendelkező gyerek alig jelentkezik a toborzókon. Elsősorban a szegényebb városrészekben élők láttak kitörési lehetőséget a fociban, ami persze sok-sok országban így volt az elmúlt évtizedekben, de a szakemberek attól tartottak, hogy ezzel

a német foci legnagyobb erénye, ez a győztes mentalitás vész el.

Kilenc éve még egy remekül összerakott társaság verte végig a világot, de már akkor sokan úgy gondolták, hogy az aranyérmesek helyére már más harci szellemmel rendelkező focisták érkezhetnek. Ahogy fűtésszerelőnek vagy villanyszerelőnek sem mennek a fiatalok, úgy a sok munkával járó (bár a csúcson kétségtelenül jól jövedelmező) „fociszakmát" is egyre kevesebben választják. És az utóbbiakat nem olyan könnyű pótolni, mint az előbbieket, mert látványosabb a kudarc mint egy fordítva bekötött villanykapcsoló, vagy egy csöpögő radiátor esetében.

Jamal Musialatól sokat várnak a német szurkolók Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

Leginkább ez a mentalitás hiányzik a ma is mindent tudó német focistákból. Ehhez jött Flick olykor elhibázott kezdőcsapata, a rossz taktika, és egy egészen alamuszi, gyáva játék. Passzolgassunk, aztán a társ oldja meg a dolgot!

Flicknek az asztalt kellett volna csapkodnia, nem eltűrni az alibi-focit!

Amikor a szünetre többezer (fizető) szurkoló füttykoncertje közepette vánszorog a csapat, akkor bizony keménynek kell lenni. A következő kapitánytól elvárható, hogy legalább annyira pszichológus legyen, mint futballtudor. Kedden Dortmundban egy Japánnál több klasszissal jobb csapat, Franciaország ellen kell a német válogatottnak bizonyítani.

Már a 2021 augusztus 1-je óta, vagyis 770 napon keresztül irányító Hansi Flick nélkül.

Ezen az összecsapáson egy olyan legenda ül a padon, akit soha semmilyen körülmények között nem bántanának a németek. Rudi Völlerről van szó, aki 1990-ben játékosként kulcsembere volt a világbajoki címet szerző National11-nek, majd „beugró" szövetségi kapitányként a majdnem ilyen mélyen lévő válogatottat világbajnoki döntőbe vezette 2002-ben. Kedden Hannes Wolf és Sandro Wagner segíti a munkáját, de Völler, mint a válogatott igazgatója hivatalból keresi a végleges megoldást.

Kedden Rudi Völler (jobbra) lép a menesztett Hansi Flick helyére. De ki lesz a hosszútávú megoldás? Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / firo Sportphoto/Ralf Ibing

Három név kering közszájon, Julian Nagelsmann, Oliver Glasner és Stefan Kuntz, de lehet, hogy jelen helyzetben a legjobb megoldás a volt válogatott focista, Dietmar „Didi" Hamann két jelöltjének egyike lenne.

Szerinte ugyanis vagy Felix Magathnak, vagy Matthias Sammernek kellene talpra állítani a padlóra került gárdát.

Ha a „korbácsos" edző, Magath kapná meg a karmesteri pálcát az biztos, hogy lézengő, alibiző, nem teljes erőbedobással küzdő focista aligha húzná magára a német válogatott mezét a közeljövőben. Talán még a jelenlegi mély gödörből is ki lehetne kecmeregni.