Ez segíthet megelőzni a mentális és kognitív betegségeket

testmozgás, futás, mozgás, edzés
Hat perc nagy intenzitású edzés elegendő ahhoz, hogy egy kulcsfontosságú fehérje termelődjön az agyban
Vágólapra másolva!
Hogyan használhatók fel az anyagcsere javítását célzó életmódbeli és táplálkozási beavatkozások a mentális betegségek kezelésében? – erről a kutatási területről gyűjt esetsorozatot és készít elő klinikai vizsgálatot Dr. Szendi István pszichiáter, a Szegedi Tudományegyetem docense, az SZTE kiskunhalasi oktatókórházának osztályvezető főorvosa. A metabolikus pszichiátria nemzetközi eredményei nyomán szerzett saját betegtapasztalatai is arra utalnak, hogy a táplálkozással és életmóddal kapcsolatos terápiák új lehetőséget nyitnak a mentális és kognitív betegségek kezelhetőségében, sőt megelőzésükben is – tájékoztatta szerkesztőségünket a SZTE.
Vágólapra másolva!

A gyulladásos folyamatok is kockázati szerepet játszhatnak

Ahogy arra az egyetem rámutatott, a pszichiátriai betegségek hátterében a sejtek közötti információt továbbító hírvivő anyagok, az úgynevezett neurotranszmitterek egyensúlyzavaráról lehet szó, és a gyógyszerek ezeket a zavarokat igyekeznek enyhíteni. Csakhogy, mondja Dr. Szendi István pszichiáter, úgy tűnik, ez csak egy rendszer-szintje a betegségnek. A pszicho-neuro-immunológia azt igazolta, hogy a súlyos mentális betegségek kiújulásában a szervezetben lévő gyulladásos folyamatok is kockázati szerepet játszhatnak.

Akár egy ízületi gyulladás tüneti visszaesést okozhat egy krónikus pszichiátriai betegnél.

Emellett a kutatások azt is mutatják, hogy a pszichiátriai betegek jelentős részénél az agyi sejtek energiaháztartása is zavart szenved, ami a szervezet általánosabb anyagcsere betegségeivel, például a cukorbetegséggel, elhízással is összefüggésben van.

Demencia esetén az agyban található idegsejtek funkciója károsodik, más idegsejtekkel alkotott kapcsolataik megszakadnak Forrás: Pinterest

A legmodernebb neurobiológiai kutatások szerint az agyi anyagcsere teljesítményének csökkenésével általánosan a negyvenes éveink második felében elkezdődik az agyi hálózati működés destabilizálódása,

és a legdrámaibb változások 60 éves kor körül mennek végbe.

– fejtette ki Dr. Szendi István pszichiáter. – A gyulladásos folyamatok és az agyi energetika problémája nemcsak az időseknél, hanem általában is kapcsolatban van a pszichiátriai betegségekkel.

Hozzátette: ezek a sejtanyagcserét érintő, gyulladásos és immunfolyamatok szorosan összefüggnek azzal, hogy a pszichiátriai betegségek nem gyógyulnak teljes mértékben, valamint feltételezhetően azzal is, hogy a pszichiátriai kezelések általában is elnyúlnak.

Jobban gyógyulnak az alapbetegségi folyamatok

Ebből a helyzetből hozhatja el a továbblépést a metabolikus beavatkozásokat is alkalmazó pszichiátria. Ez a terápia az agyi anyagcserére új, táplálkozási és életmódbeli változtatásokkal hat; a neuroinflammáció enyhítésével és az agyi energetika helyreállításával Dr. Szendi István szerint

olyan előrelépés érhető el, amitől az addigi terápiákra tovább már sehogyan sem gyógyuló betegeknél mégiscsak bekövetkezik a javulás.

A közlemény szerint a rendszeres testedzés következtében például az alapbetegségi folyamatok a pszichiátriai betegek esetében is jobban gyógyulnak. A testedzésnek önmagában nagy jelentősége van az életminőségre, a mentális és kognitív egészségre, Dr. Szendi István csoportja a kezelésben ezt a kedvező hatást kombinálja a speciális ketogén diétás beavatkozásokkal.

Hat perc nagy intenzitású edzés elegendő ahhoz, hogy egy kulcsfontosságú fehérje termelődjön az agyban Forrás: Pinterest

– magyarázza a kutató. – Ennek során úgynevezett keton-testek képződnek, amelyeket a sejtek energiaforrásként használnak fel, sőt, jóval hatékonyabban, mint a glükózt.

Kiemelte: amikor böjtölünk, végül is ezt az alternatív energiaforrást érjük el, ezért is élik meg a böjtölők, hogy sokkal energikusabbak. Itt megjegyzi, hogy önmagában a böjt egy bizonyos idő után kiváltja az úgynevezett autofágiát is, amikor a sejt, érzékelve, hogy energiahiány van, elkezdi lebontani a benne felhalmozódó elroncsolódott törmelékeket, elöregedett sejtösszetevőket, hogy újrahasznosítsa őket.

Ez újabb irányt nyit a megelőzésben: a kutatások ugyanis részben a sejten belüli roncsolt anyagok felhalmozódását teszik felelőssé az öregedési folyamatokért, időskori és daganatos betegségek kialakulásáért.

A demencia ugyancsak rettegett szindrómája a modern nyugati társadalmaknak, leginkább 65 év felett kezdjük diagnosztizálni és kezelni.

Egy új tanulmány szerint a kalóriabevitel korlátozása segíthet lelassítani az öregedési folyamatot Forrás: Pinterest

A kutató-pszichiáter szerint a neurobiológiai adatok arra utalnak, hogy a beavatkozást jóval hamarabb kellene megkezdeni, mint hogy egyáltalán bármilyen kognitív diszfunkció megjelenik, mert a korai jelek észlelésekor a jelenlegi gyógyszeres kezelésekkel már csak lassítani lehet a hanyatlást.

A friss nemzetközi kutatási eredmények azt jelzik, hogy a hatásos táplálkozási beavatkozások képesek enyhíteni az ötvenes életévekre már mindenkinél megkezdődő neuronhálózati destabilizációs folyamatokat.

A diétától mentális állapot is javulhat

A pszichiátriában kezdetben azért próbálták ki a klinikusok a ketogén diétát, hogy enyhítsék a betegek elhízását és inzulinrezisztenciáját, eközben derült ki, hogy a diétától mentális állapotuk is javult. Egyéni megfigyelésekből indultak ki, de

mára már egyre több vizsgálati, sőt randomizált kontrollált vizsgálati eredmény is rendelkezésre áll ahhoz, hogy ezt a szakma széles körűen kezdje alkalmazni.

Dr. Szendi István szerint, aki a ketogén diétát szeretné használni, jobban teszi, ha a tudományos információkra támaszkodik és dietetikus vagy orvos szakértővel konzultál; „keto" előtaggal ugyanis számos félrevezető vagy felületes információ található a neten.

Az időszakos böjt több szempontból is hasznos lehet Forrás: Pinterest

– feleli Dr. Szendi István. – A sejtek energiaháztartásában és megfelelő működésében kulcsszerepet betöltő sejtalkotók, a mitokondriumok egészséges mennyiségéért és működéséért az eddigi tudományos adatok fényében a legtöbbet a rendszeres testmozgással, valamint a minél korlátozottabb és célzott táplálkozással tehetjük.

A táplálkozási beavatkozások közül talán legegyszerűbb az időszakos böjt. Ebben csak az fontos, hogy a beteg minden nap adjon annyi böjtöt a szervezetének, amennyi elegendő inger ahhoz, hogy beinduljanak az autofágiát és a terápiás ketózist előidéző sejtfolyamatok.

Az egyik lehetséges időszakos orvosi böjt, amikor a páciens minden nap legalább 16 órán át nem eszik.

Az időkorlátos étkezésnél próbáljunk meg naponta kb. 16 órát kibírni evés nélkül Forrás: Pinterest

Ha belegondolunk, ebből nagyjából 8 óra amúgy is alvás, csak azt kell megoldanunk, előtte és utána megfelelő ideig ne együnk. A vizsgálatok azt mutatják, hogy bármikor el lehet kezdeni, tehát egy fiatal, egészséges ember is kamatozik ezekből a táplálkozási beavatkozásokból.

A Szegedi Tudományegyetem kiskunhalasi kórházának pszichiátriai osztályán Dr. Szendi István csoportja 2023 elejétől dolgozik a metabolikus pszichiátria diagnosztikus és terápiás eszköztárának meghonosításán. Mostanra mintegy 50 beteg kezelésével kapcsolatban van tapasztalatuk. Kutatásaik fő vonala a súlyos fejlődési eredetű mentális betegségek kialakulása, a szkizofrénia, bipoláris zavar, major depresszió által alkotott spektrum megelőzésére irányul.