Ezt üzenték a Záhonynál tiltakozó magyar gazdák Brüsszelnek

Záhony, 2023. szeptember 17. Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetés résztvevői a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én. A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, pénteken meghozott brüsszeli döntés ellen tiltakozott és tartott demonstrációt mintegy négyszáz gazdálkodó a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap.
Vágólapra másolva!

A termelők traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton, gépeikkel elfoglalva az egyik forgalmi sávot.

Jakab István, a demonstrációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, a tüntetésen a magyar gazdálkodók számára elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését, amellyel nem hosszabbították meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat.

A gazdák egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat

- jelentette ki a Magosz elnöke.

Hozzátette, a gazdák nevében a Magosz nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, azt kérve: az ügyben szakmai alapon és szempontok szerint hozzanak döntést.

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetés résztvevői a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében, 2023. szeptember 17-én Forrás: MTI/Balázs Attila

"Hatalmas hibát vétettek azzal, hogy megengedik (...), hogy vámmentesen, nyitott határokon keresztül jöjjön be az ellenőrizetlen módon előállított ukrán áru Magyarországra, illetve az Unió tagállamaiba" - fogalmazott az Országgyűlés alelnöki tisztségét is betöltő érdekképviseleti vezető. Szavai szerint ez csak "az első lépés", ha lezárul a háború és ezt az állapotot fenntartják, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerül az európai agrárium.

Stratégiailag kell végiggondolni minden egyes tagállamnak, hogyan védi saját piacait, a magyarországi gazdaképviseleteknek pedig ennek érdekében össze kell fogniuk

- hangoztatta Jakab István.

A Magosz elnöke kifejtette, minden szakmai megalapozottság nélkül "ránk zúdították" a hatalmas ukrán piacot ellátó 42 millió hektárnyi termőterület terményeit, a kiváló minőségű termőföldek - némi túlzással - egyensúlyban vannak az Európai Unióban találhatókkal.

Elmondta, a termőföldek egy részét először csak használatba adták a nyugati tőkebefektetőknek, Európa és a világ tőkealapjainak; gyakorlatilag ezekkel a hatalmas gazdaságokkal kell versenyezniük a magyar gazdálkodóknak.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében Forrás: MTI/Balázs Attila

Rávilágított, húsz, az Unióban már régebben betiltott hatóanyagot azonosítottak eddig, amelyeket az ukrán mezőgazdaságban jelenleg is használnak, és nem lehet tudni, hogy a terményeknél milyen vegyszereket használtak, vagy alkalmaznak-e genetikailag módosított alapanyagokat.

Beszédében kitért arra: az EU álláspontja szerint az európai, köztük a magyar gazdáknak is hozzá kell járulniuk az ukrán háborúhoz.

"Ezt a háborút nem mi kezdtük, nem a mi háborúnk, és nekünk egyetlen kérésünk van, a mi bőrünkre ezt ne vívják meg, fejezzék be minél hamarabb!" - hangoztatta Jakab István.

A Magosz elnöke megjegyezte, a tranzitszállításokat ugyan nem tilthatják meg, de arra kérte a gazdákat, ha visszaélést tapasztalnak a Magyarországon átmenő gabonával kapcsolatban, azonnal jelentsék a hatóságoknak vagy a Magosznak.

Győrffy Balázs NAK-elnök azt hangsúlyozta, a "sarkunkra kell állni", meg kell szólítani minden gazdát, el kell mondani nekik, hogy azok, akik elvileg őket képviselik, mit tettek a termelőkkel.

"Annak külön örülünk, hogy a kormányzat mellettünk van, hiszen nemzeti hatáskörben, minden létező uniós joggal szembemenve mégis megtiltjuk, hogy behozzák ide ezeket a terményeket" - jelentette ki az agrárkamara vezetője.

Az eseményen megjelent Tilki Attila és Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselők, valamint Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés kormánypárti elnöke is.

Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat.

A korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, a tranzitszállítmányokat továbbra is engedélyezik.