Hatalmas tűz, lángokban áll a híres szudáni felhőkarcoló - videó

szudán felhőkarcoló
Vágólapra másolva!
Épületek gyulladtak ki Szudán fővárosában, miután heves harcok dúltak a hadsereg és a rivális erők között. Az interneten vasárnap közzétett videókon látható, amint a Greater Nile Petroleum olajcég híres tornya lángba borul.
Vágólapra másolva!

A harcok áprilisi kitörése óta folytatódnak a légicsapások és a szárazföldi harcok Kartúmban és más városokban. Az ENSZ szerint több mint egymillió ember kényszerült elmenekülni az országból.

A Nílus folyó közelében található 18 emeletes felhőkarcoló Khartum egyik fő nevezetessége.

Egyelőre nem világos, hogy mi okozta az épület kúpszerű, üveghomlokzattal ellátott szerkezetének kigyulladását. Sérültekről vagy halálesetekről nem érkezett jelentés.

A szudáni erőszak április 15-én kezdődött, és a szudáni hadsereg és a félkatonai támogató erők (RSF) vezetői közötti hatalmi harc váltotta ki. Napokig tartó feszültséget követett, amikor az RSF tagjait átcsoportosították az ország különböző részeire, amit a hadsereg fenyegetésnek tekintett.

Az RSF szombaton a hadsereg által ellenőrzött területeket támadott meg, köztük az igazságügyi minisztérium egyik irodaházát.

A jelentések szerint a támadás következtében több kormányzati épület kigyulladt.

A hadsereg épületei elleni támadások vasárnap is folytatódtak. A város egyik déli kerületének lakói - ahol a hadsereg az RSF támaszpontjait vette célba - elmondták, hogy hatalmas robajlást hallottak, amikor felébredtek.

Az egészségügyi hatóságok vasárnap bejelentették, hogy Kartúm - valamint a dárfúri régió - összes főbb kórházában szünetel az ellátás.

Egy demokráciapárti ügyvédekből álló csoport szerint a harcok péntek óta több tucat civilt öltek meg Kartúmban. Harcokról számoltak be a várostól mintegy 400 kilométerre délre fekvő El-Obeid városából is.

Az RSF a főváros ellenőrzésének átvételéért harcol, és a hadsereg légicsapásai az RSF állásainak meggyengítésére irányultak.

A konfliktusban mintegy 7500 ember halt meg, és több mint ötmillióan kényszerültek lakóhelyüket elhagyni - írta a BBC.