Borzalmas potyagól után elképesztő futballőrület Münchenben

Horizontal
Bayern Munich's German midfielder #10 Leroy Sane (2nd L) celebrates scoring the opening goal with his teammates during the UEFA Champions League Group A football match FC Bayern Munich v Manchester United in Munich, southern Germany on September 20, 2023. (Photo by CHRISTOF STACHE / AFP)
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában a Bayern München 4-3-ra nyert a Manchester United ellen a szerdai játéknap rangadóján. Az első félidő közepén egy elképesztő potyagóllal szerezett vezetést a német csapat, amely ezt követően gyorsan növelte előnyét. A második játékrész rengeteg gólt és fordulatot hozott, de a bajor együttes a játék képe alapján megérdemelten győzött. A Bajnokok Ligájába hat év után visszatérő Arsenal 4-0-ra kiütötte a PSV Eindhovent, míg a tavasszal BL-döntős Inter az utolsó percekben mentette 1-1-es döntetlenre a Real Sociedad elleni találkozót.

A 2023/2024-es Bajnokok Ligája-szezon csoportkörének első fordulója egyből egy csúcsrangadót hozott, a Bayern München az Allianz Arenában fogadta a Manchester Unitedet. A két együttes számtalanszor találkozott már a legrangosabb európai kupasorozatban, legemlékezetesebb összecsapásukra az 1999-es döntőben került sor, amikor Sir Alex Ferguson csapata a 91. és a 93. percben szerzett gólokkal fordított, és 2-1-es győzelmével elhódította a BL-serleget.

A 24 évvel ezelőtti finálé óta az MU csupán egyet nyert meg a két topklub nyolc BL-meccséből, és a jelenlegi forma alapján is inkább Thomas Tuchel - aki az előző kiírásban összeszedett piros lapja miatt ezúttal nem ülhetett le a kispadra - együttese számított a mérkőzés esélyesének.

Erik Ten Hag csapata a Premier League-ben rosszul rajtolt, öt meccséből hármat elveszített,

míg a Bundesligában címvédő Bayern négy mérkőzés után csak rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a Leverkusen mögé a második helyre.

A bajor sztárcsapat bombaerős kezdővel állt fel, főként a középpálya és a csatársor tűnt félelmetesnek, természetesen a nyári sztárigazolás, Harry Kane is ott volt a pályán. A Unitednél rengetegen hiányoztak sérülés és egyéb okok miatt, de Bruno Fernandes, Marcus Rashford és a dán Haalandnak becézett Rasmus Höjlund azért ott voltak a támadósorban.

Óriási Bayern-fölénnyel indult a mérkőzés, a Manchester United letámadással próbálta zavarba hozni ellenfelét. A 4. percben Christian Eriksen előtt adódott egy nagy lehetőség, a még mindig nem egészséges Manuel Neuert helyettesítő Sven Ulreich-nek kellett védenie a rövid saroknál. A várakozásokkal ellentétben nem játszott alárendelt szerepet Ten Hag együttese, amely többször is tetszetős támadásokat vezetett a bajor térfélen.

Bruno Fernandesék jól kezdték a Bayern elleni rangadót Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

A 22. percben Jamal Musiala indította nagyszerűen Serge Gnabryt, Lisandro Martínez azonban résen volt és mentett, pár perccel később pedig Konrad Laimer jobb oldali beadása suhant el veszélyesen a United kapuja előtt. Fokozatosan kezdte átvenni az irányítást a Bayern, és a 28. percben Sané lövésével vezetést szerzett,

de a gólban vastagon benne volt André Onana, a kameruni kapus csúnyán bevédte a német válogatott szélső nem túl erős, rövid sarokra tartó labdáját.

Lendületbe is jött a vezetéstől a Bayern, Musiala remek szóló után passzolt Gnabryhoz, aki állítgatás nélkül a bal alsóba lőtt.

Elképesztő potyagóllal szerzett vezetést a Bayern Forrás: AFP/Christof Stache

A 34. percben Serigo Regulión adott élesen középre a bal oldalról, ám labdájáról lemaradtak a kapu elé érkező társak, majd két perc múlva Höjlund fejese is elkerülte a Bayern kapuját. A pillanatok alatt 2-0-s hátrányba kerülő United borzasztóan nehéz helyzetben volt, innentől kezdve a németek könnyedén játszhatták a saját játékukat. A 45. percben kis híján jött a harmadik hazai gól, Sané szép tekerése kevéssel kerülte el a kapu jobb oldalát.

A második félidőt jól kezdte a United, a 49. percben Rashford passza után Höjlund megpattanó lövése utat talált a müncheni kapuba.

Rasmus Höjlund szépített a második félidő elején Forrás: AFP/Christof Stache

Egy perc múlva majdnem visszaállt a kétgólos német előny, Musiala lökete kerülte el kevéssel a jobb alsó sarkot. Az 51. percben a 16-oson belül Eriksen kezére pattant a labda, a bíró megnézte az esetet, majd 11-est ítélt a Bayern javára.

A labda mögé Kane állt, az angol válogatott csatár magabiztosan váltotta gólra a büntetőt.

Nem sok kellett ezt követően a 4-1-hez, az 56. percben Sané lövése jött ki a kapufáról. Harmadik gólja után magabiztosan tartotta előnyét a Bayern, a játék képe alapján nem volt benne a meccsben a United feltámadása.

Harry Kane a Bajnokok Ligájában is góllal debütált a Bayernben Forrás: AFP/Christof Stache

A 78. percben a potyagólt kapó Onana ezúttal bravúrral védett, a csereként beállt Eric Maxim Choupo-Moting bombaerős lövését ütötte szögletre, majd a 82. percben is hárította honfitársa kísérletét. A 88. percben aztán jött az újabb fordulat, Casemiro gólhelyzetben elcsúszott, de fekve is a kapuba tudott lőni, 3-2-re módosítva ezzel az állást. A 91. percben Thomas Müller a kapufát találta el, majd Mathys Tel a léc alá bombázott, lezárva ezzel a meccset.

Az utolsó pillanatban Casemiro újra betalált, beállítva ezzel a 4-3-as végeredményt ezen az őrületesen izgalmas meccsen.

A Bayern otthon még soha nem kapott ki a BL-ben a Manchester Unitedtől, és a németek ezt a sorozatot egy újabb győzelemmel folytatták szerda este. Az angol csapat nagyon rosszul kezdte a szezont, de a Galatasaray és a Köbenhavn - a török és a dán együttes 2-2-es döntetlent játszott egymással - ellen meg lesz az esélye, hogy kivívja a továbbjutást a csoportkörből.

Ami a szerdai játéknap többi mérkőzését illeti, a B csoportban

a Bajnokok Ligájába hat év után visszatérő Arsenal már az első félidőben három gólt lőtt, végül 4-0-ra ütötte ki a PSV Eindhovent,

míg az Európa-liga-címvédő Sevilla 1-1-es döntetlent játszott a Lens ellen. A C csoportban az olasz bajnok Napoli 2-1-re nyert a Braga vendégeként, a kora esti mérkőzésen pedig a Real Madrid az utolsó pillanatban győzte le 1-0-ra BL-újonc Union Berlint.

Magabiztos győzelemmel tért vissza a BL-be az Arsenal Forrás: AFP/Adrian Dennis

A D jelű kvartettben a 13. perctől emberhátrányban futballozó Benfica odahaza 2-0-ra kikapott a Salzburgtól, míg az idén tavasszal BL-döntőig jutó Inter az utolsó percekben egyenlített a Real Sociedad otthonában.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
A csoport:
Bayern München (német)-Manchester United (angol) 4-3 (2-0)
gólszerzők: Sané (28.), Gnabry (32.), Kane (53., 11-esből), Tel (92.), illetve Höjlund (49.), Casemiro (88., 95.)

Galatasaray (török)-FC Köbenhavn (dán) 2-2 (0-1)
g.: Boey (86.), Tete (88.), illetve Elyounoussi (35.), Goncalves (58.)
piros lap: Jelert (Köbenhavn, 73.)

B csoport:
Sevilla (spanyol)-RC Lens (francia) 1-1 (1-1)
g.: Ocampos (9.), illetve Fulgini (24.)

Arsenal (angol)-PSV Eindhoven (holland) 4-0 (3-0)
g.: Saka (8.), Trossard (20.), Gabriel Jesus (38.), Ödegaard (70.)

C csoport:
SC Braga (portugál)-SSC Napoli (olasz) 1-2 (0-1)
g.: Bruma (84.), illetve Di Lorenzo (45+1.), Niakate (88., öngól)

Real Madrid (spanyol)-Union Berlin (német) 1-0 (0-0)
g.: Bellingham (94.)

D csoport:
Real Sociedad (spanyol)-Internazionale (olasz) 1-1 (1-0)
g.: Mendez (4.), illetve Martínez (87.)

Benfica (portugál)-FC Salzburg (osztrák) 0-2 (0-1)
g.: Simic (15., 11-esből), Gloukh (51.)
piros lap: Antonio Silva (Benfica, 13.)