Házakba betörő, emberekre támadó medvéket kellett megölni Montanában

Kanada, esőerdő, nagymedve esőerdő, Great Bear rainforest, élővilág, természet, nemzeti park
Grizzly Sow and cub fishing, in the Great Bear Rainforest, British Columba Canada
Vágólapra másolva!
Két grizzlymedvét - egy anyát és egy hím kölyköt - fogtak be és altattak el Montanában, miután az állatok rendszeresen konfliktusokba kerültek az emberekkel és táplálkozásuk, valamint szokásaik visszafordíthatatlanul átalakultak. Ezért már nem volt esély arra, hogy természetes közegükbe visszahelyezzék őket és ott életképesek maradjanak.
Vágólapra másolva!

A medvék többször betörtek kunyhókba, garázsokba, kültéri fagyasztókba, szemeteseket borítottak fel, egyszer, még egy lakókocsiba is bejutottak, élelem után kutatva - közölte a montanai vadvédelmi hatóság.

A hivatal sajtóközleményében azt írta, hogy a két állat elaltatásáról szóló döntés azután született meg, hogy számos olyan esetről érkezett jelentés, amikor

az állatok emberi táplálék után kutatva megrongálták az ingatlanokat,

még azután is, hogy medveszakértők megpróbálták a 6 éves anyát és kölykét lakott területről visszatelepíteni a vadonba - idézte a CBS a hatóság közleményét.

Mivel a jelentések és a videofelvételek azt mutatták, hogy az anya és a kölyök erősen táplálékfüggő és az emberekhez szokott az állatokat - a grizzlymedve-populációk kezelésével foglalkozó Grizzlymedve Bizottság (Interagency Grizzly Bear Committee) által meghatározott irányelvek szerint - elaltatták őket.

- közölte a montanai vadvédelmi hivatal, megjegyezve, hogy a vadászattal és ellentámadásokkal általában sikertelenül próbálják visszafordítani a medvék effajta viselkedését.

A lakott területen rendszeresen megjelenő állatok elkényelmesednek az emberek közelében.

Ha rendszeresen számukra nem természetes - vagy kifejezetten emberi táplálékot - fogyasztanak, az emberi biztonságra jelentett lehetséges veszélyek miatt már nem lehet őket áttelepíteni természetes élőhelyükre.

Az elmúlt időszakban több grizzly támadás is történt

A hónap elején a hatóságok lezárták egy nemzeti park egy részét Montana délnyugati részén, miután egy vadászt súlyosan megsebesített egy grizzlymedve.

Szeptember 2-án pedig a hatóságok megöltek egy másik grizzlyt, miután az betört egy házba West Yellowstone közelében.

Ugyanez a grizzly júliusban halálra marcangolt egy nőt egy erdei ösvényen, és három évvel ezelőtt Idahóban is megtámadott egy embert.