Először büntettek űrszemét miatt az Egyesült Államokban

űrszemét
A Földet körölvevő űrszemét (számítógépes illusztráció)
Vágólapra másolva!
Először sújtottak űrszemét miatt bírsággal egy amerikai műholdas szolgáltatót.
Vágólapra másolva!

Ez az első bírság űrszemét-szennyezéséért

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) közölte, hogy a Dish műholdas szolgáltatónak nem sikerült megfelelő módon leállítania a 2022-ben pályára állított EchoStar-7 nevű műholdat,

ezért 150 ezer dollár bírságot szabott ki.

Ez a bizottság első ügye az űrszemét-szabályozás terén - írta közleményében a műholdas távközlési szolgáltatások engedélyezéséért felelős FCC.

A Földet körölvevő űrszemét (számítógépes illusztráció) Forrás: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

A műhold működési élettartamának végéhez érve a Dish az előírt magasságnál alacsonyabbra helyezte az eszközt, ami felveti az űrszemét problémáját. Az űrben keringő hulladékok veszélyeztethetik például az űrhajókat - közölte az FCC.

Sorsára hagyták a leselejtezett műholdat

A Dish még 2012-ben ígéretet tett arra, hogy a leselejtezett műholdat 300 kilométerre a működési keringési pályája fölött helyezi el, de mivel kevés lett az üzemanyag, a mesterséges égitestet végül alacsonyabb, 120 kilométeres magasságon hagyta sorsára.

Az EchoStar-7 műhold Forrás: Satellite Pro Me


"A műholdas műveletek elterjedésével és az űrgazdaság felgyorsulásával meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a szolgáltatók betartják a rájuk vonatkozó kötelezettségeket" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az FCC vezetője, aki áttörő jelentőségű elszámoltatásnak nevezte a 150 ezer dolláros bírság kiszabását.