Ötezer kilőtt rakéta, rengeteg halott, véres harcok az utcán - kitört az újabb háború

Huvara, 2023. október 6.
Az izraeli határrendőrséggel összecsapó palesztin tüntetők felgyújtott barikáddal zárnak le egy utat a 19 éves palesztin Labíb Dumaidi temetése közben a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Huvarában 2023. október 6-án. Az előző
Huvara, 2023. október 6. Az izraeli határrendőrséggel összecsapó palesztin tüntetők felgyújtott barikáddal zárnak le egy utat a 19 éves palesztin Labíb Dumaidi temetése közben a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Huvarában 2023. október 6-án. Az előző este kitört zavargásokban zsidó telepesek és palesztinok kővel dobálták egymást a faluban, és a fiatal férfit akkor érte halálos lövés izraeli katonák vagy telepesek részéről. MTI/AP/Nászer Nászer
Vágólapra másolva!
Rakéták tömegét lőtték Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből szombat reggel, fegyveres terroristák tucatjai hatoltak be izraeli településekre - jelentette a helyi média szombat reggel. A Hamász iszlamista palesztin szervezet fegyveresei támadásának eddig legkevesebb huszonkét izraeli halálos és több mint ötszáz sebesült áldozata van az izraeli mentőszolgálat és a kórházak szombat kora délutáni közlése szerint.
Vágólapra másolva!

Izraelben hét sebesültről, valamint egy 75 éves nő haláláról számolt be a közszolgálati csatorna a mentőszolgálatok közlése alapján a helyi idő szerint reggel fél hétkor kezdődött nagyszabású palesztin rakétatámadás nyomán.

Az övezet szomszédságában élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek közelében, mert Gázából fegyveres terroristák tucatjai jutottak be Izrael területére, a szemtanúk beszámolói szerint az övezet melletti települések utcáin járkálnak.

A Gáza környéki települések lakói, mintegy hetvenezer ember házaikba zárkózott a biztonsági utasításoknak megfelelően. A közszolgálati csatorna jelentése szerint nemcsak az övezettel szomszédos települések vannak veszélyben, hanem motorokkal és járművekkel távolabbi településekre is eljutottak az állig felfegyverzett gázaiak.

Az izraeli határrendőrséggel összecsapó palesztin tüntetők felgyújtott barikáddal zárnak le egy utat a 19 éves palesztin Labíb Dumaidi temetése közben a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Huvarában 2023. október 6-án. Az előző este kitört zavargásokban zsidó telepesek és palesztinok kővel dobálták egymást a faluban, és a fiatal férfit akkor érte halálos lövés izraeli katonák vagy telepesek részéről. Forrás: MTI/AP/Nászer Nászer

Az izraeli hadsereg helyi egységei, kommandósok és helyi biztonságiak tűzharcokat folytatnak a behatolt gázai merénylőkkel, akik a helyi lakosok otthonait próbálják támadni és elfoglalni, több épületet sikerült birtokba venniük, ott véres csaták folynak az izraeli biztonsági erőkkel.

Mohammed Deif, a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet katonai szárnyának vezetője azt közölte, hogy mintegy ötezer rakétát indítottak szombat reggel Izrael felé. Izrael nemrég arról számolt be, hogy összesen 2200 rakétával támadták őket.

Rakétatalálat érte a Gázai övezettel északon szomszédos városokat, Askelont és Javnét, valamint az ország középső részén Rison Lecionban és Ramléban is becsapódott lövedék, Jeruzsálemből légvédelmi riasztást jelentettek. A miniszterelnöki hivatal azt közölte, hogy a közeli órában rendkívüli biztonsági tanácskozást hívtak össze a tel-avivi főhadiszállásra.

Az izraeli határrendőrséggel összecsapó palesztin tüntetők felgyújtott barikáddal zárnak le egy utat a 19 éves palesztin Labíb Dumaidi temetése közben a ciszjordániai Náblusz közelében fekvő Huvarában. Forrás: MTI/AP/Nászer Nászer

Sürgős megoldásra van szükség

- nyilatkozta egy szakértő az AlJazeera külföldi portálnak. Akiva Eldar, a Haaretz című izraeli napilap rovatvezetője szerint a Hamász támadásának ébresztőnek kell lennie Izrael számára.

- mondta.

- tette hozzá.

A Hamász "súlyos hibát" követett el

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerint a Hamász "súlyos hibát" követett el azzal, hogy háborút indított Izrael ellen.

- idézte őt a helyi média.

- tette hozzá.

A helyi média által idézett izraeli mentőszolgálatok szerint legalább 22 ember halt meg Izraelben a Hamász támadásainak kezdete óta.