Drámai bejelentést tett Egyiptom, ez mindent megváltoztat

palesztin, izrael, konfliktus, háború, 2023,
Beér-Seva, 2023. október 9. Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvő táborukban 2023. október 9-én. Daniel Hagari katonai szóvivő tájékoztatása szerint az elmúlt két napban háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderő. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is. MTI/EPA/Abir Szultan
Vágólapra másolva!
Egyiptom bejelentette, hogy lezárják a Gázai övezettel határos Rafa határátkelőt - számolt be róla az Al Jazeera.
Vágólapra másolva!

A lapnak egy forrás megerősítette az egyiptomi döntést és hozzátette, hogy a kialakult helyzet miatt a határátkelőn keresztül történő közlekedés fokozottan veszélyessé vált a munkavállalók és a civilek számára egyaránt.

Az egyiptomi hatóságok emellett emelték a készültség szintjét a határszakaszon, mert attól tartanak, hogy az ő irányukba is történhetnek támadások.

Mahjoob Zweiri, a Katari Egyetem professzora szerint Egyiptom el akarja magát határolni a gázai eseményektől és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az Izrael és a Hamász terroristák között ne legyen további eszkaláció.

Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvő táborukban Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Kiemelte, hogy Egyiptom az elmúlt 48 órában aktív szerepet vállal a konfliktus mediálásában. Kairó számára rendkívül fontos, hogy az erőszak ne terjedjen át az ő országukra, mivel Egyiptomban nemsokára választásokat tartanak, így a helyzet békés és mielőbbi rendezése a legfőbb érdekük.