Újabb, stratégiailag fontos várost foglalhatnak el az oroszok, mutatjuk, hol vannak most a legvéresebb harcok

Események

Ukrajna, Oroszország, légvédelem, háború, orosz-ukrán háború, katona, Kijev
Kijev, 2023. október 5. Ukrán mobil légvédelmi üteg katonáinak gyakorlata Kijev környékén 2023. október 5-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 596. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:52
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:53
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

F-16-os vadászgépek alkothatják Ukrajna légierejét

Dánia, Hollandia és az Egyesült Államok vezetésével egy új nemzetközi koalíció segítene Ukrajnának létrehozni F-16-os vadászgépeken alapuló jövőbeli légierejét - közölte szerdán a dán védelmi minisztérium.

Az új összefogás egyebek között az amerikai gyártmányú F-16-osok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúrát is segítene kiépíteni, ideértve a karbantartási létesítményeket.
Elsőként Dánia és Hollandia tett ígéretet F-16-os harci repülőgépek átadására Ukrajnának, amely már elavulnak számító, szovjet gyártmányú gépparkkal rendelkezik. (MTI)

06:59
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás érte a Belgorodi régiót

Két ember meghalt, ketten megsebesültek, miután dróntámadás érte a Belgorodi régiót- közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó. Gladkov azt mondta, az orosz légvédelem egy drónt lelőtt.

07:28
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Hátrahagyott orosz fegyverekkel seftelt egy ukrán férfi Herszonban

Letartóztattak egy férfit a herszoni régióban az orosz hadsereg által hátrahagyott fegyverek és lőszerek eladásának gyanúja miatt - jelentette a régió ügyészsége október 11-én.

08:33
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia légvédelmi rendszert ad Ukrajnának

A litván védelmi minisztérium új segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, amely két NASAMS légvédelmi rendszert és 155 mm-es tüzérségi lőszert tartalmaz - írta a Kyiv Independent.

10:00
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért kulcsfontosságú Avdejevka Oroszországnak

A Donyecki Népköztársaság (DPR) Avdejevka településének ellenőrzése megnyitja az utat Kramatorszk felé, és lehetővé teszi, az ellenség eltávolítását Donyeckből. Nyilatkozta Anatolij Matvijcsuk és Viktor Litovkin nyugalmazott ezredesek a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésükben.

Litovkin hozzátette, Avdejevka után át tudnák venni az irányítást a DPR új területei felett.
„Minél hamarabb felszabadítjuk Avdejevkát, annál hamarabb előrenyomulunk Kramatorszkba, és felszabadítjuk a Donyecki Népköztársaság területét – tette hozzá.

10:33
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok Donyecknél előrenyomultak

Az orosz csapatok visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadásait a Donyecki Népköztársaságban (DPR) található Klescsejevka térségében, és Donyeck irányában 300-600 méter mélyen behatoltak az ellenséges frontvonalban. Jelentette Vadim Asztafjev, a déli csapatok sajtóközpontjának vezetője jelentette a RIA Novosztyinak.

11:16
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Nehéz tél vár Ukrajnára

Fagypont alatti hőmérsékleten az Ukrán Fegyveres Erőknek (AFU) átadott nyugati berendezések meghibásodnak. Mondta el Anatolij Matvijcsuk nyugalmazott ezredes és katonai szakértő a Lenta.ru-nak annak kapcsán, hogy milyen nehézségekbe ütközhet az ukrán hadsereg a tél beköszöntével.
„Természetesen télen nehezebb a felszerelések, fegyverek használata tekintetében, főleg a nyugatiakat illetően. Mert a nyugati technológia nem alkalmazkodott a fagyhoz. Ha a mieink fagypont alatti hőmérsékleten is, viszont a nyugati berendezések egyszerűen meghibásodnak" – mondta a szakember.

11:31
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Umanban

Robbanások történtek az ukrán Umán városában. Számolt be a „Hét tükre" című ukrán kiadvány a Telegram csatornán. Az eset részleteit nem közölték. Légiriadót rendeltek el a térségben.

12:01
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország elindította légihadjáratát

Minden jel arra utal, hogy az orosz fegyveres erők elindították a második stratégiai légi hadjáratukat Ukrajnában. Figyelmeztetett Markus Reisner osztrák ezredes, hozzátéve, hogy a közelgő tél „különösen kemény" lehet az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) számára – írja az N-TV csatorna honlapja .
A szolgálati tájékoztatása szerint több mint 500 Geranium típusú drónfigyelhető meg az Északi Katonai Körzet övezetében, ami jelentősen meghaladja az elmúlt hónapokban ott tartózkodó drón létszámot. Emellett egyre gyakoribbá váltak az ukrán állások elleni cirkálórakéta-támadások.
„Az orosz csapatoknak korábban is többször sikerült hatástalanítaniuk az ukrán légvédelmet, és ezt teszik most is (...) Véleményem szerint minden jel arra utal, hogy vihar közeleg" – hangsúlyozta Reisner.

12:30
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Egy orosz szabotőrcsoport Ukrajna északkeleti határának átlépésére tett kísérletet Szumi régióban. A csoportot Ukrajna visszaverte – jelentette ma reggel az ukrán fegyveres erők parancsnoka.
A helyi hatóságokra hivatkozva a Suspilne arról számolt be, hogy Szumi régiót ötször ágyúzta az ellenség, és pontosan 21 robbanást regisztráltak. Áldozatokról vagy károkról egyelőre nem érkezett hír.

12:58
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Drónok csaptak le Odesszában

Ukrajna az éjszaka folyamán 28 orosz drónt semmisített meg. A déli hatóságok szerint a csapások Odesszában kikötői raktárakat és magánlakásokat rongáltak meg, egy ember pedig megsebesült – közölte a légierő a Telegram üzenetküldő alkalmazásban.
A dél-ukrajnai védelmi erők eközben azt közölték, hogy Oroszország újabb rohamrepülőgépeket küldött a Duna menti kikötői infrastruktúra felé.

13:29
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb robbanások Herszonban

Suspilne arról számolt be, hogy ma reggel másodszor is robbanások halladszódtak Herszonban. Orosz háborús bloggerek azt állítják, hogy katonai célpontokat találtak el a városban. Az állításokat független módon nem ellenőrizték. Az első robbanássorozatot a Suspilne helyi idő szerint reggel 7 óra körül jelentette, amikor még nem volt érvényben légiriadó.

14:01
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország akár 2026-ig képes folytatni a háborút

Kirillo Budanov ukrán katonai hírszerzés főnöke az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában azt mondta, hogy Oroszországnak valószínűleg megvan a gazdasági és technikai kapacitása ahhoz, hogy 2025-ig vagy 2026-ig folytassa Ukrajna elleni háborúját.
Budanov szerint Oroszország emberi erőforrásai még tovább is kitarthatnak.

14:40
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna tiszthiányban szenved

Az ukrán fegyveres erők akut tiszthiányt tapasztalnak a fronton elszenvedett veszteségek miatt – mondta Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök a Telegram csatornán .
„Az ukrán fegyveres erőknél megnőtt a tiszt visszahívták a frontról a hátországba vagy nyugatra, hogy új fegyverek használatát sajátítsák el" – írta.

15:14
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország Ukrajnának számlát állít ki a segítségért

Lengyelország a segítségért számlát fog kiállítani Ukrajnának. Mondta Anna Brylka, az ország szejmének képviselőjelöltje - írja a RIA Novosztyi .
A tisztviselő szerint „a hála nem fizetőeszköz a nemzetközi kapcsolatokban". Így Brylka indokoltnak találja a segélyszámlázási kezdeményezést, és százmilliárd zlotyra értékeli azt.
Meg kell jegyezni, hogy ez azt jelenti, hogy Kijev visszavonja a Varsó ellen a WTO- hoz benyújtott panaszát az ukrán gabona behozatalának tilalma miatt.
Brylka egyértelművé tette, hogy a Kijevnek nyújtott segítség nem veszélyeztetheti az ország élelmezésbiztonságát.

15:59
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna veszteségei Szvatovonál

Szvatovo irányában az orosz hadsereg az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) vezérlőállásaira mért csapást - jelentette be a Luhanszki Népköztársaság nyugalmazott alezredese, Andrej Marochko - írja a RIA Novosztyi .
Elmondása szerint Makejevka és Nyevszkij települések területén páncélozott szállítójárműveket és GAZ-66-os teherautóra épülő parancsnoki és személyzeti járművekkel felszerelt irányítóállásokat fedeztek fel. Precíziós irányítású lőszer és tüzérség segítségével semmisítették meg őket.

16:31
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Járattörlések és késések a moszkvai repülőtereken

Október 12-én, csütörtökön három moszkvai repülőtéren összesen 20 járatot. Ezt bizonyítják a Yandex.Schedules szolgáltatás adatai.

Nyolc gép járata Domodedovóban késett, egyet pedig töröltek. Eközben két Vnukovóba tartó járatkésett, hatot pedig töröltek. Három járat késett Seremetyevóban szintén késett.
A járatok késésének vagy törlésének okát nem közölték.

17:03
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz repülőgépek vészjelzéseket adtak le

Öt orosz utasszállító repülőgép adott ki ma vészjelzést az állami média szerint. Egyikük sem változtatott irányt vagy magasságot, és folytatták a repülést a tervezett úti céljuk felé – jelentette a TASZSZ hírügynökség. Nem világos, hogy a jelzések műszaki meghibásodás vagy valódi okból történtek.

17:24
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérült az orosz Fekete-tengeri flotta egyik hajója

A "Pavel Derzhavin", az orosz fekete-tengeri flotta járőrhajója megsérült egy robbanásban - közölte Dmitro Pletenciuk, az ukrán haditengerészet szóvivője október 12-én.

Hozzátette, nem tud további részleteket az incidensről, sem a kár mértékéről.

18:08
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb drón zuhant le román területen

Valószínűleg újabb drón zuhant le és robbant fel román földön az ukrán dunai kikötők elleni éjszakai orosz dróncsapást követően - jelentette a román védelmi minisztérium október 12-én.

A drón felrobbanása után keletkezett krátert október 12-én reggel 5 óra körül találták meg, nagyjából három kilométerre nyugatra Plauru városától.

19:04
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Spanyolország légvédelmi rendszereket küld Ukrajnának

Spanyolország 105 és 155 mm-es kaliberű tüzérségi lövedékeket, valamint Hawk légvédelmi rendszereket küld Ukrajnának - közölte Andrii Yermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője.

19:53
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország külső adóssága 54,1 milliárd dollárral csökkent az első kilenc hónapban

A múlt év végi 383,6 milliárd dollárhoz képest háromnegyed év alatt 54,1 milliárd dollárral (14,1 százalékkal) 329,5 milliárd dollárra esett Oroszország külső adóssága - közölte az orosz jegybank csütörtökön.

A jegybank kimutatásai szerint a külső adósság a szeptember végével záródott harmadik negyedévben 13,9 milliárd dollárral csökkent.

Oroszország külső adóssága tavaly 101,8 milliárd dollárral esett, 2021-ben 14,5 milliárd dollárral nőtt, 2020-ban 23,8 milliárd dollárral csökkent, 2019-ben pedig 36,4 milliárd dollárral emelkedett.

20:17
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz felderítőcsoportot fogtak el az ukránok

Az ukrán erők elfogtak egy orosz felderítő csoportot az orosz-ukrán határ közelében, Szumi régióban.

Szumi régióban az ukrán Területvédelmi Erők elfogtak egy nyolc orosz katonából álló, kritikus infrastruktúra felé tartó felderítő csoportot - közölte Szerhij Naiev altábornagy.

21:12
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtott közel-keleti hajózási vállalkozásokat

Az amerikai kormány szankciókkal sújtott két közel-keleti hajózási vállalkozást, amiért részt vettek a nemzetközi ársapka felett értékesített orosz kőolaj szállításában - közölte csütörtökön a pénzügyminisztérium Washingtonban.

A bejelentés szerint az Egyesült Arab Emírségekben és Törökországban bejegyzett vállalkozásokról van szó, amelyeknek a büntetőintézkedés hatálya alatt megtiltották, hogy amerikai vállalkozások szolgáltatásait igénybe vegyék, illetve amerikai vállalkozásokkal, pénzintézetekkel bármilyen üzleti kapcsolatot létesítsenek.

21:43
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz védelmi tárca tizenöt roham visszaveréséről jelentett

Az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán 15 ukrán rohamot vertek vissza (köztük a kupjanszki frontszakaszon megkísérelt hét ellentámadást), amelyek során mintegy 690 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

A Moszkvában kiadott összefoglaló a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy partraszállító rohamcsónakokat tároló hangárt a Mikolajiv megyei Szokolcsaki településen, egy haditechnika-raktárt az Odessza megyei Izmajilban, az ukrán légierő egy-egy lőszerraktárát a Poltava megyei Mirhorod és a Dnyipropetrovszk megyei Dnyipro repülőterén, három egyéb lőszerraktárt, három harckocsit, kilenc páncélozott harcjárművet, két amerikai M109-es Paladin, egy francia CAESAR és egy lengyel Krab önjáró tarackot, valamint hat HIMARS-rakétát és 39 drónt.

22:59
október 12, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hatóságok azonosították az összes hrozai halálos áldozatot

Az ukrán rendvédelmi szervek azonosították az összes halálos áldozatot, akik a kelet-ukrajnai Harkov megyében lévő Hroza falu kávézójára mért orosz rakétacsapás nyomán haltak meg, a számuk 59-re emelkedett - közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter csütörtökön a Telegramon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!