A rúnakövek szerint egy nő lehetett a leghíresebb viking

Thyra , viking
Thyra művészi ábrázolása
Vágólapra másolva!
Kékfogú Harald vagy I. Harald Gormssont a leghíresebb viking vezérként tartják számon, akit Dánia népének egyesítéséért ünnepeltek 958-tól 985-ig tartó uralkodása alatt. A legújabb kutatásokból kiderült azonban, hogy egy másik, elismert uralkodó megelőzte őt, akinek nevét és cselekedeteit még több viking rúnakövön szerepeltették: ő nem más, mint Kékfogú Harald édesanyja, Thyra.
Vágólapra másolva!

Négy rúnakövön is említik a nevét

A Dánia első ismert királynőjének szentelt két rúnakőcsoport elemzése arra utal, hogy Thyra egykor még nagyobb köztiszteletnek és közkedveltségnek örvendett, mint Kékfogú Harald vagy a férje, „Gorm, az Öreg", akinek neve csak egyetlen kövön szerepel.

A korabeli tudósok Thyra uralkodásának tulajdonítják a dániai erődítmények bővítését, amelyeknek sikerült visszatartaniuk a német inváziót.

Ezt leszámítva azonban a története egy kicsit rejtélyes. Egyelőre nem tisztázott, hogy kik voltak a családtagjai, honnan jöttek, vagy hogyan uralkodott királynőként.

Az egyik Ravnunge-Tue Stone, a Laeborg kő, ami 236 centiméter magas Forrás: Roberto Fortuna/CC BY-SA 4.0)

Történelmileg a vikingek történetében betöltött szerepét pusztán „mellékes" kérdésként kezelték. Ám néhány szakember most úgy gondolja, hogy ez nem is állhatna távolabb az igazságtól.

– mutattak rá a Dán Nemzeti Múzeum, a Svéd Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal és a Nyugat-Svédországi Megyei Közigazgatási Hivatal kutatói. – Az aktuális elemzések és a rúnakövek földrajzi eloszlása együttesen arra utal, hogy Thyra a dán birodalom „összeállításának" az egyik kulcsfigurája volt, amelyben ő maga is aktív szerepet játszott.

A Jellingben – a viking monarchia királyi székhelyén – talált emlékkövek egyik csoportján Thyráról mint „Dánia erejéről/megmentőjéről" emlékeznek meg. Eközben a Jelling közelében található, Ravnunge-Tue kövek néven ismert rúnakövek egy másik csoportja szintén megemlít egy Thyra nevű személyt, és úgy utal rá, mint egy „hölgyre" vagy „királynőre".

Nagyobb hatalma volt, mint vélték

A kutatók most azt gyanítják, hogy Thyra ezen két említése egy és ugyanazon személyre utal. Találtak ugyanis egy összekötő fonalat a két kőcsoport között. A 3D-s szkennelések, a faragási technikák és a rúnák alapos elemzése arra utal, hogy mindkét helyen egy-egy követ Ravnunge-Tue, a kor híres faragója vésett.

A dán hagyomány szerint a rúnaköveket élénk színűre festették, és olyan központi helyeken, mint például sírhalmokon, keresztutakon vagy temetkezési helyeken állították fel, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy pontosan úgy nézzenek ki, mint a hajók.

Az Antiquity tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint egy személy tisztelete jeléül általában csak egyetlen rúnakövet állítottak, és ez a legtöbbször férfi volt. Tény, az eddig talált kevesebb mint rúnakövek közül csak tízet szenteltek nőknek, és ezek közül négyet Thyra tiszteletére.

Thyra művészi ábrázolása Forrás: Lorenz Frølich/Public Domain

– mondták a szerzők a ScienceAlert online tudományos portálnak, utalva Jütlandra, az északnyugat-európai félszigetre, amely Dániát is magában foglalja. – Ezek a kitüntetések egy erős, befolyásos nőre utalnak, aki saját jogán rendelkezett státusszal, földdel és hatalommal.

Ennek nyomán a kutatóknak újra meg kell vizsgálniuk egy üres sírhelyet, amely Thyra jellingi rúnaköveinek közelében található. Eddig ugyanis azt feltételezték, hogy ebben a sírban egykor Gorm holttestét helyezték el, de valójában

Dánia első királynőjének végső nyughelyét jelölheti.

Az elmúlt években a régészek megerősítették, hogy a női viking harcosok a férfiak mellett harcoltak. Most már lehetségesnek tűnik az is, hogy valamikor egy nő vezette őket.