Kevesebb gyermek születik Kínában, ezért bezárnak egy írországi gyárat

tápszer
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Nestlé bejelentette, hogy bezárja azt az írországi babatápszer-gyárát, mely eddig lényegében csak a kínai piacra termelt. Az ok: Kínában az elmúlt években drasztikusan visszaesett a születési szám, amivel a termékeik iránti kereslet is csökkent.
Vágólapra másolva!

Az Írországban, a Limerick megyei Askeatonban található, Wyeth Nutritionals Ireland néven működő létesítmény szinte kizárólag a kínai piacra termelt. Bezárását a Nestlé azzal indokolta, hogy drasztikusan visszaesett az ott gyártott termékek iránti kínai kereslet, mivel évente jelentősen csökken az újszülőttek száma.

Míg 2016-ban 18 millió születést regisztráltak, addig 2023-ban az előrejelzések szerint kevesebb mint 9 millió gyermek születik Kínában.

A cégnél úgy látják, hogy piaci igényt Kínában egyre jobban ki tudják szolgálni a helyben előállított termékekkel. Míg korábban jelentős importra szorultak az anyatej helyettesítő termékekből, addig a csökkenő számú újszülőttek jelentette igényt egyre inkább a helyi gyárak termékeivel elégítik ki.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A Nestlé az írországi termelést két meglévő, a svájci Konolfingenben, valamint a kínai Szucsouban található, hasonló profilú gyáraiba helyezné át. A vállalat azt is közölte, megpróbált vevőt találni az írországi üzemre, ez azonban nem vezetett eredményre, így a tervek szerint fokozatos csökkentéssel, 2026 első negyedévében végleg leáll a termelés Askeatonban.

Az ír kormány csalódottságát fejezte ki a döntés miatt, mely 500 munkahely megszűnésével jár. Az illetékes miniszter azt ígérte, minden segítséget megadnak a dolgozóknak ebben a helyzetben - számol be arról a BBC.