Vajon okozhat-e olajháborút az izraeli konfliktus? - videó

1973-as olajválság, kiürült benzinkút poartlandban
Vágólapra másolva!
Az izraeli háború új helyzetet teremtett az olajpiacon, de vajon megismétlődhet az 1973-as olajválság? – teszi fel a kérdést legújabb Facebbok-videójában Hortay Olivér. A Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője a videóban elmondja a részleteket.
Vágólapra másolva!

Hortay Olivér a legújabb videójában kifejti, hogy

a Hamász támadását követően a világpiaci olajárak a korábbi árszintnél 5-7 százalékkal magasabban látszódnak stabilizálódni.

Hortay szerint a növekmény egyelőre magas, de nem drámai. Hortay leszögezi:

az 50 évvel ezelőtti jóm kippuri háború volt az akkori olajválság kirobbantója, most viszont ez a fegyveres konfliktus egy meglévő energiaválságban alakult ki.

Válság az olajpiacon?

A mostani háború éppen akkor robbant ki, amikor úgy tűnt, hogy a feszültségek enyhülhetnek. Hortay hozzátette: Szaúd-Arábia közeledni kezdett Izraelhez, és Amerika kedvéért még az olajkitermelését is fokozhatja. A hírek hatására

a Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 90 dollár feletti szintről 84 dollárra csökkent.

1973-as olajválság. Szíriai katonák adják meg magukat az izraeli csapatoknak a Yom Kippur-i háborúban. Forrás: AFP

A szakértő szerint a közeledés feltüzelte a Hamászt, és így érdemben ez hozzájárulhatott a támadáshoz is. Az izraeli támadás hatására Szaúd-Arábia már jelezte, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat, így az enyhülés is meghiúsulni látszik.

A Brent árfolyama újra 90 dollár fölé emelkedett, ami azt mutatja, hogy a piaci szereplők beárazták az új geopolitikai viszonyokat.

További részletekért nézze meg az alábbi videót!