Búcsúzik Kínától a GeForce RTX 4090

nvidia geforce rtx 4090 videokártya grafikus kártya
Játéktól függően a GeForce RTX 4090 kétszer-négyszer gyorsabb lehet a GeForce RTX 3090 Ti-hoz képest
Vágólapra másolva!
A közelgő exporttiltás állhat a videókártya árának kilövése mögött.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban minden eddiginél drágábbá vált a világ egyébként is legdrágább fogyasztói piacon kapható videókártyája, az Egyesült Államokban jelenleg nem találni az 1599 dolláros ajánlott árán GeForce RTX 4090-et, a legolcsóbb modellek közel 100 dollárral magasabb áron kezdődnek.

Az amerikai kormány szerint túl gyors Kínának a GeForce RTX 4090 Forrás: NVIDIA

A jelenség mögött a hírek szerint az áll, hogy a jövő hónaptól kezdve az Egyesült Államok kormánya megtiltja az NVIDIA számára a gépi tanulásos feladatok gyorsítására különösen alkalmas termékeinek Kínába való exportálását, így most végső roham indult értük. A vállalat a GeForce RTX 4090 mellett az A100, A800, H100, H800, L40, és L40S gyorsítókat sem forgalmazhatja majd az országban, ami nagyon kellemetlen számára, némelyiket feltűnően kínai adatközpontok igényeinek a kiszolgálására tervezte.

Jensen Huang vezérigazgató szerint az NVIDIA valamelyest mindenképp meg fogja érezni a helyzet negatív anyagi következményeit, azonban állítása szerint jelenleg világszerte nagy kereslet van az érintett termékekre, várhatóan a kínai eladások kiesése ellenére sem érheti majd szó a ház elejét.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!