Ilyen ma Erzsébet királynő és Fülöp herceg egykori máltai otthona

II, Erzsébet, királynő, Anglia, Egyesült, Királyság, Fülöp, herceg,
British Royals Queen Elizabeth II, wearing a wide-brim hat, and her husband, Prince Philip, Duke of Edinburgh (1921-2021), wearing a top hat, riding in a carriage, with footmen on the back, at the Royal Ascot race meeting at Ascot Racecourse in Ascot, Berkshire, England, 21st June 1962. (Photo by Evening Standard/Hulton Archive/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Feltűnően romos állapotban van az a máltai kastély, ahol egykor II. Erzsébet királynő férjével Fülöp herceggel majdhogynem normális életet élhetett. Az ingatlannal a máltai állami vezetésnek különleges céljai vannak. 
Vágólapra másolva!

Szomorúságot és elhagyatottságot árasztó fényképeken tárták a nyilvánosság elé azt az omladozó máltai otthont, ahol II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg egykor "normális életet" élhettek.

II. Erzsébet brit királynő és férje Fülöp herceg Forrás: Getty Images/Getty Images/Evening Standard

A Villa Guardamangia nevű kúria 1949 és 1951 között volt a királyi pár nyugalmas otthona, mialatt a herceg az HMS Chequers fedélzetén szolgált a Földközi-tengeri flottánál.

Fülöp herceg 99 éves korában, 2021. április 9-én halt meg a windsori kastélyban. A királynő kínzó lelki fájdalommal a szívében erősítette meg, hogy az edinburghi herceg, akit egy korábban fennálló szívbetegség és egy fertőzés miatt kezeltek, mindössze két hónappal a 100. születésnapja előtt halt meg.

Kenneth Gambin, a máltai örökségvédelmi hivatal vezetője szerint Fülöp herceg halálának hírére a szigeten a "szomorúság érzése" uralkodott.

"A máltaiak szeretettel emlékeztek rá, mert mindenki tudta, hogy Málta különleges helyet foglal el a szívében, és amikor csak tehetette ellátogatott ide" - nyilatkozta Gambin.

A királyi házaspár máltai tartózkodása a királynő trónra lépése előtt az egyetlen igazi ízelítőt nyújtotta számukra a viszonylag hétköznapi házaspár életéből. Szabadon élvezhették a partikat, a piknikeket és a hajós kirándulásokat, a hercegnő pedig még fodrászhoz is el tudott menni.

A királyi hitves emléke előtt tisztelegve nemrég megkezdődött a kúria helyreállítása és az épület múzeummá alakítása. Az első emeleten rekonstruálják majd, hogyan nézett ki a ház, amikor Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő beköltözött. A híres ingatlan Nagy-Britannia és Málta sokszínű kapcsolatát mutatná be az érdeklődők számára.

Málta nemzeti természetvédelmi gyakorlatért és kulturális örökségért felelős ügynöksége "nemzeti kincsként" és "a nyári palota klasszikus barokk példájaként" jellemzi az épületet.

Forrás: Mirror