Kiemelték a Balatonba zuhant, felbecsülhetetlen értékű világháborús vadászgépet - videó

Balatonakarattya, 2023. október 26. Partra teszik a Magyar Honvédség Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központ területén a második világháborúban a Balatonba zuhant magyar felségjelzésű Messerschmitt Me-109 típusú vadászrepülőgép törzsének egy darabját, miután kiemelték a tóból Balatonakarattya közelében 2023. október 26-án. A gép hadtörténeti jelentősége, hogy a jelenlegi ismeretek szerint ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező, fellelt Messerschmitt vadászgép. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy október elején megkezdték egy Balatonba 80 éve zuhant repülő kiemelését Balatonakarattyán. A győri repülőgépgyárban épített Messerschmitt hadtörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű. A második világháborús magyar vadászgép roncsainak kiemelése ma sikerrel befejeződött.
Vágólapra másolva!

Második világháborús magyar vadászgép roncsait emelték ki a Balatonból csütörtökön. A kiemelésen részt vett mások mellett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is - írja a Veol.

A gép hadtörténeti jelentősége abban áll, hogy ez az egyetlen hazai összeszerelésű, magyar gyártmányú motorral rendelkező Messerschmitt vadászgép világszerte.

A második világháborúban a Balatonba zuhant magyar felségjelzésű Messerschmitt Me-109 típusú vadászrepülőgép törzsének egy darabja, miután kiemelték a tóból Balatonakarattya közelében 2023. október 26-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magó Károly zászlós, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár kutatója elmondta, hogy

1941 júniusában Magyarország megkapta a jogot a legmodernebb haditechnika gyártására, így vált lehetővé a Balatonból kiemelt gép elkészítése is.

Magó Károly elmondta, hogy az első merüléseket a géproncshoz 2020-ban végezték, az első felszínre került roncselemeket 2021-ben mutatták be.

A feltárás idén folytatódott. Csütörtökön a motor testének a szárnyhoz csatlakozó darabját emelték ki. A szakemberek tovább folytatják a terület átvizsgálását további elemek felkutatásának reményében.

A roncs mintegy öt méter mélyen volt, több eleme elkorrodált, az iszappal fedett elemei maradtak jobb állapotban.

Partra teszik a Magyar Honvédség Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központ területén a második világháborúban a Balatonba zuhant magyar felségjelzésű Messerschmitt Me-109 típusú vadászrepülőgép törzsének egy darabját, miután kiemelték a tóból Balatonakarattya közelében 2023. október 26-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese elmondta, hogy a magyar légierő óriási túlerővel szemben védte a hazát az amerikaiakkal szemben. Jelentős erőforrást jelentett a magyar katonáknak, hogy a hazaszeretet mozgatta őket.

Videón a gép kiemelése:

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a roncs kiemelését követően Balatonakarattyán elmondta, hogy

Beregszászi Sándor szakaszvezető, a gép pilótája 1944. július 2-án halt hősi halált az amerikaiakkal vívott harcban.

Videó a kiemeléséről:

A pilóta a haza védelmében halt meg, ez a cselekedet pedig minden időben méltó az emlékezésre.