Körbevette a rendőrség a maine-i tömeggyilkos otthonát

Lisbon, 2023. október 26. Bevetésre készülő rendőrök a Maine állambeli Lewiston melletti Lisbonben 2023. október 26-án, amikor folytatódik a hajtóvadászat az előző esti lövöldözés tettese után. A 40 éves gyanúsított 22 embert megölt, mintegy harmincat megsebesített. MTI/EPA/C. J. Gunther
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, legalább 22 ember meghalt, és több tucat megsebesült a Maine állambeli Lewistonban történt lövöldözésben szerdán este. Egy okleveles lőfegyver-oktató volt az elkövető, akit továbbra is keresnek. A lakosokat arra kérték, hogy menjenek biztonságos helyre, amíg a hajtóvadászat folyik.
Vágólapra másolva!

Második napja folyik a hajtóvadászat az amerikai hadsereg tartalékos katonája után. A rendőrség szerint Robert Cardnak fegyvere van és veszélyes, és arra kérik az embereket, hogy a biztonság kedvéért ne hagyják el otthonaikat.

Csütörtök este a rendőrség egy bowdoin-i házhoz vonult ki, mintegy 20 percnyi autóútra Lewistontól, ahol a lövöldözés előző este történt.

A rendőrség közölte, hogy több házkutatási parancsot hajtottak végre.

A lewistoni rendőrség által közreadott körözési fénykép a gyilkos lövöldözés elkövetésével gyanúsított Robert Card okleveles lőfegyveroktatóról Forrás: MTI/AP/Lewistoni rendőrség/-

A helyszínen hangos dörömbölések hallatszottak, a rendőrök pedig felszólították a gyanúsítottat, hogy adja meg magát.

Egy megafonon keresztül az FBI ügynökei és a helyi rendfenntartók felszólították, hogy "feltartott kézzel" jöjjön ki a házból.

Néhány óra elteltével azonban a rendőrök elhagyták a helyszínt.

A szerda esti lövöldözés helyi idő szerint nem sokkal 19:00 óra (23:00 GMT) előtt kezdődött egy bowlingpályán Lewiston nevű kisvárosban - mondta a rendőrségi ezredes. Egy nőt és hat férfit öltek meg.

Körülbelül 10 percen belül lövéseket jelentettek egy közeli étteremből is, ahol további nyolc férfit lőttek agyon.

Tizenhat sebesültet szállítottak a helyi kórházakba, közülük hárman később meghaltak.

Eközben Lewistonban és három közeli városban továbbra is érvényben van a felhívás, amely arra kéri az embereket, hogy menjenek védett helyekre. Az iskolák és a legtöbb helyi üzlet bezárt, és sokan pénteken is zárva maradnak. Az utcákon rendőrök tartózkodnak.

Bevetésre készülő rendőrök a Maine állambeli Lewiston melletti Lisbonben Forrás: MTI/EPA/C. J. Gunther

Maine-i állami rendőrség szerint a gyanúsítottnál nemrégiben mentális egészségügyi problémákat jelentettek, többek között "hangokat hallott és azzal fenyegetőzött, hogy

lövöldözni fog egy katonai létesítményben Maine állam déli részén".

Állítólag nyáron került be egy mentális egészségügyi kezelőintézetbe, miután az amerikai katonai akadémián folytatott kiképzés során kiszámíthatatlanul viselkedett.

Jelenleg az FBI és más szövetségi amerikai bűnüldöző szervek is segítik a helyi és állami rendőrséget a hajtóvadászatban. A szomszédos államok is biztosítanak erőforrásokat.

Rendőrségi útellenőrzés a Maine állambeli Lewiston melletti Lisbonben 2023. október 26-án, amikor folytatódik a hajtóvadászat az előző esti lövöldözés tettese után Forrás: MTI/AP/Robert F. Bukaty

A kanadai határőröket is figyelmeztették, hogy legyenek résen a gyanúsított miatt, mivel az átléphette az államhatárokat - írja a BBC News.