Figyelmeztetést adtak ki, új veszély fenyeget az utakon

Budapest, dugó, forgalom, 2023.09.04.,
Vágólapra másolva!
Az óraátállítást követő hetekben sok autósnak kell átállnia arra, hogy délután a nappali világosság helyett már szürkületben vagy sötétben fog közlekedni.
Vágólapra másolva!

Az óraátállítás, bár csak egy órányi időtartamról van szó, valamelyest mégis megzavarja az emberek ritmusát. Most, a nyáriról a téli időszámításra való átálláskor egy órával tovább lehet(ett) aludni reggel, a napi elindulás ismét világosban, vagy pirkadatkor történik, ami csökkenti az álmosságérzetet, felébreszti az embert - írta a Kreszvaltozas.hu.

Cserébe a délutáni hazaindulás már szinte garantáltan sötétben fog történni, sőt a sötétedés karácsonyig egyre korábban kezdődik. Érdemes erre felkészülni, mert a látási viszonyok romlása (korai sötétedés, a késői napkelte, a rendszeres csapadék és a páralecsapódás miatt) nagyobb odafigyelést kíván minden közlekedőtől, és

ez jobban igénybe is veszi, jobban fárasztja a sofőröket, éppen a megnövekedett aktív figyelemigény miatt.

A téli hosszabb sötét időszakok amúgy is megzavarják az ember „belső óráját". A rövidebb és sötétebb nappalok megnövelik a melatonin szintet, fokozva a fáradtság érzetét, ezen túl az érzékszervekre is hatnak, és befolyásolják a vezetési képességet. Valamelyest lelassul a szervezet, ennek egyik érezhető hatása a gyakori álmosságérzet.

Minderre figyelemmel kell lennie minden közlekedőnek, a gyalogostól a teherautó-sofőrig. Például nem feltétlenül várható el a nyári időszakban megszokott reakcióidő a másiktól, vagy éppen a láthatóság késlelteti az észlelést, akkor is, ha szellemileg és fizikailag teljesen rendben van a közlekedő, de a rossz észlelési körülmények miatt nő a reakcióideje.