Az emberi képzelőerő határán: ötcsillagos étterem nyílik a világűrben

Space Perspective, mellékhelyiség, világűr, űrutazás, wc,
A világ legdrágább ételét a világűrben lehet majd elfogyasztani
Vágólapra másolva!
Egy francia startup új értelmet ad a Michelin csillagos vacsora kifejezésnek azzal, hogy jövőre lehetőséget kínál a vállalkozó szelleműeknek arra, hogy a világűr szélén legyen részük egyedülálló gasztronómiai élményben. Igaz, az árat tekintve ezt csak egy szűk réteg engedheti majd meg magának.
Vágólapra másolva!

A Zephalto nevű cég tervei szerint utasai mindössze 6 óra utazás után, egy hatalmas, speciális ballon segítségével csodálhatják majd a csillagokat, miközben finomabbnál-finomabb fogásokat fogyaszthatnak 25 ezer méteres magasságban. Az űrturisztikai vállalat eredetileg 2025-re tervezte első repülését, de 2024 végére előbbre hozta.

Elővételben hamarosan elérhetőek lesznek a jegyek, amelyek egy személyre vetítve 120 ezer euróba, azaz körülbelül 45,5 millió forintba kerülnek — ami körülbelül százszor annyi, mint a legdrágább Michelin-csillagos étterem a Földön.

Már jövőre megnyit az első étterem a világűrben - a kép csak illusztráció Forrás: Facebook/Space Perspective

A ballonban van egy kapszula, nagy panorámaablakkal, amely hat utast és két pilótát tud szállítani, 4 m/s sebességgel emelkedik, és másfél órába telik, amíg eléri a kitűzött magasságot. Ezt követően az utasok három órán át élvezhetik a világűr szélén való tartózkodást — ami a kereskedelmi repülőgépek átlagos repülési magasságának a kétszerese.

Emellett luxus kulináris élményben lehet részük: híres francia séfek főznek, és egy elismert szommelier válogatja a borokat - írja a Promotions.hu. A luxusút a Céleste sztratoszférikus hőlégballonnal akár zene kíséretében is történhet, vagy „űrcsend" is választható. A repüléshez nem szabtak meg korhatárt, és nem szükséges hozzá különleges képzés sem.