Belgiumban már a kórházakban akarják elhelyezni a migránsokat

Lampedusa, olaszország, migráns, illegális, embercsempész, 2023, szeptember, rendkívüli
Migrants gather outside the operational centre called "Hotspot" on the Italian island of Lampedusa on September 14, 2023. The tiny Italian island of Lampedusa struggled on September 14, 2023 to cope with a surge in migrant boats from North Africa after numbers peaked at 7,000 people -- equivalent to the entire local population. (Photo by Alessandro Serranň / AFP)
Vágólapra másolva!
Frank Vandenbroucke belga szövetségi egészségügyi miniszter felhívást intézett mintegy száz belga kórházhoz, hogy segítsenek a menedékkérők elszállásolásában, ezzel is enyhítve az elhelyezési válságot.
Vágólapra másolva!

A belga sajtó szerint Vandenbroucke levélben kért tájékoztatást a kórházaktól, hogy vannak-e üres épületeik, illetve épületrészlegeik, amelyeket rendelkezésre bocsáthatnának menedékkérőknek a betegektől elkülönített elhelyezésére.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy az intézkedés átmeneti jellegű lenne, és jövő nyárig vennék igénybe a kórházak kapacitásait.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormány nyújtana-e pénzügyi kompenzációt a befogadásért a kórházak részére, illetve azzal kapcsolatban is felmerült kérdés, hogy az egészségügyi intézmények dolgozóinak kellene-e felügyelet alatt tartani a menedékkérőket.

A menekültügyi és migrációs államtitkár jelenleg vizsgálja Vanderbroucke javaslatát.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy a megkeresésre több kórház már pozitívan reagált.

Belgium mintegy 34 ezer befogadóhely áll a menedékkérők rendelkezésére, de a hálózat jelenleg telített. Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkár augusztus végén azt a döntést hozta, hogy

Belgium a menekültek számára kialakított befogadóközpontokban még rendelkezésre álló szálláshelyeket télen kizárólag gyermekes családoknak tartsa fenn,

azonban a belga bíróság a határozatot hatályon kívül helyezte, arra hivatkozva, hogy ellentétes az ország menekültügyi jogszabályaival.

Címlapi képünk illusztráció!