Megerősítették a szomorú hírt: eltűnnek az ikonikus gyűrűk

A Szaturnusz gigantikus viharai évszázadokig tartó változásokat indítanak be a gázóriáson
Vágólapra másolva!
A Szaturnusz gyűrűinek utolsó megtekintésére már csak 18 hónap van hátra, mielőtt eltűnnek a látóterünkből. A NASA megerősítette, hogy a csillagászoknak 2025-ig van idejük megtekinteni az ikonikus struktúrákat, mielőtt a Szaturnusz olyan szöget zár be a Földdel, hogy a hatalmas gyűrűk szinte láthatatlan vonallá válnak.
Vágólapra másolva!

A Szaturnusz gyűrűi hatalmas struktúrák, helyenként akár 70 000-140 000 km kerületűek. Ehhez képest azonban szinte papírvékonyak,

a fő gyűrűk mindössze 10 méter magasak, így oldalról nézve eltűnnek.

Természetesen a gyűrűk nem tűnnek el örökre, a Szaturnusz 29 éves keringési pályájának következő szakaszában a Föld felé fognak visszabillenni.

Hamarosan eltűnnek a Szaturnusz ikonikus gyűrűi Forrás: Science Photo Library via AFP/ARTUR PLAWGO / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Artur Plawgo / Science Photo Lib

Pályájának dőlése miatt a Szaturnusz a keringési ideje alatt kissé a Nap felé és a Naptól távolodva mozog. Ennek következtében a Földről 13,7-15,7 évente egy rövid ideig teljesen oldalról látható a bolygó.

A 1,2 milliárd km távolságban lévő gyűrűk emiatt a mi szemszögünkből eltűnni látszanak.

A jelenlegi állapot szerint a Szaturnusz gyűrűi 9 fokos szögben dőlnek lefelé a Föld felé, és 2024-re ez a szög mindössze 3,7 fokra csökken.

A Szaturnusz egyik leglátványosabb képe Forrás: NASA/JPL-CALTECH/SPACE SCIENCE INSTITUTE

Ez a ritka csillagászati esemény utoljára 2009 szeptemberében fordult elő, előtte pedig 1996 februárja óta nem volt rá példa. A csillagászoknak 2038 októberéig nem lesz újra lehetőségük arra, hogy a Szaturnuszt ilyen egyedülálló perspektívából szemléljék.

Noha a gyűrűk láthatatlanok lesznek,

a csillagászok szerint ez kiváló alkalom lesz arra, hogy megfigyeljük a bolygó 156 holdját.