Vészjósló: bármikor eltűnhet a grönlandi jégtakaró

Antarktisz
Jégtáblák az Antarktisz vizein
Vágólapra másolva!
A régió hatalmas jégtakaróját tartó utolsó észak-grönlandi jégtáblák térfogatuk egyharmadát veszítették el az elmúlt négy évtizedben. Ezt közölték kedden a kutatók, akik a „drámai" tengerszint-emelkedés veszélyére figyelmeztettek.
Vágólapra másolva!

Eltűnhetnek a természetes gátak

Az úszó jégtáblák döntő szerepet játszanak annak a jégnek az áramlásszabályozásában, amelyek a gleccserekből kerülnek az óceánba, és amelyek elegendő jeget tartalmaznak ahhoz, hogy végül akár 2,1 méterrel megemeljék a tengerszintet.

A Nature Communications tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint

ezek a jégpolcok össztérfogatuk több mint 35 százalékát veszítették el 1978 óta, és három közülük teljesen összeomlott.

A szakemberek úgy vélik, hogy a fosszilis tüzelőanyagok szennyezése által okozott folyamatos globális felmelegedés várhatóan tovább melegíti az óceánok vizét, így a jégtáblák „rendkívül sérülékenyek" a további visszahúzódás, sőt az összeomlás szempontjából is.

Folyik le a víz a Store gleccser ágyához Grönlandon. Forrás: PInterest

– mutattak rá a szerzők a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Grönlandnak ez az a területe, ahol a legnagyobb a lehetőség az óceánok szintjének emelkedésére, valószínűleg a következő évszázadokban éppúgy, mint ma.

Hozzátették: bár maguknak a jégtábláknak az olvadása nem járul hozzá a tengerszint emelkedéséhez, de „gátként" szabályozzák a jégtáblákból az óceánba jutó jég lefolyását. És ha ezek a természetes gátak felbomlanak, a gleccserek még több jeget „dobhatnak" az óceánokba.

Az olvadás jelentős emelkedése

A tudósok korábban stabilnak tartották a gleccsereket ebben a régióban, ellentétben a grönlandi jégtakaró más részeivel, amelyek már az 1980-as évek közepén gyengülni kezdtek.

A szakemberek azonban megállapították, hogy a gleccserek időközben elkezdték kiengedni a jeget

– válaszul a jégtáblák gyengülésére –, amelyek alulról olvadnak az óceánok felmelegedése miatt.

A régió hatalmas jégtakaróját tartó utolsó észak-grönlandi jégtáblák térfogatuk egyharmadát veszítették el az elmúlt négy évtizedben Forrás: Pixabay

– mondta az AFP-nek Romain Millan vezető szerző, a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) kutatója.

A Dániában, Franciaországban és az Egyesült Államokban dolgozó kutatók több ezer műholdfelvételt használtak fel helyszíni mérésekkel és éghajlati modellekkel kombinálva, hogy rekonstruálják e felhajtó gleccsernyúlványok természetét. Úgy tűnik, Grönland északi gleccserei az elmúlt húsz évben kezdtek ilyen mértékben destabilizálódni, ami azt jelenti, hogy több jég veszett el, mint amennyi keletkezett.

A 2003-ban „elszabadult" Zachariae Isstrom névre hallgató gleccser például csaknem megkétszerezte az óceánba engedett jég mennyiségét.


A grönlandi jégtakaró ráadásul nagyban hozzájárul a globális tengerszint-emelkedéshez, miközben a 2006 és 2018 között megfigyelt vízszintemelkedés mintegy 17 százalékáért felelős.