Egyre nagyobb bajban Ukrajna, a pénz és a támogatás is kezd elfogyni

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videóból készült képen az orosz csapatok láthatók, amint egy többszörös rakétavetővel lőnek egy ismeretlen helyen, állítólag Ukrajnában
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 623. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:06
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:12
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 4844 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3792 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

05:17
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett export

Az amerikai kereskedelmi minisztérium határozatot adott ki három olyan vállalat exportjának ideiglenes felfüggesztéséről, akiket azzal vádolnak, hogy elektronikai cikkeket küldenek Oroszországba az ország háborús erőfeszítéseinek elősegítése érdekében.

A cégeket egyelőre nem nevezték meg.

06:08
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva után Washingtonnak is lépnie kell

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem maradhat az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésben, miután Oroszország kilépett. Újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "Nem tudom, mivel igazolhatnánk, hogy nem vonulunk ki."
Azt is mondta, hogy az Egyesült Államok teljesíteni fogja az ötödik cikkben vállalt összes NATO-szövetséges kötelezettségvállalást, ami változásokat kényszeríthet ki.

A szerződés a hidegháború utáni kulcsfontosságú megállapodás, amely korlátozza a hagyományos fegyverek és felszerelések használatát. 1990-ben írták alá, mindössze egy évvel a berlini fal leomlása után, és a lehetséges kelet-nyugati konfliktusok enyhítésére tervezték. November 7-én Moszkva hivatalosan is kilépett a szerződésből.

06:53
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij egységre szólít fel

Volodimir Zelenszkij arra szólította fel az ukránokat, hogy maradjanak egységesek.
Az ukrán elnök kijelentette, hogy a polgárokat nem szabad veszélyes belharcba vonni, amely hatással lehet a háborús erőfeszítésekre.

Valerij Zaluzsnyij főparancsnok szerint a háború holtpontra jutott, de ezt az állítást az ukrán elnök elutasította, külügyi tanácsadója szerint a megjegyzések "nagyon furcsák", és orosz kézre játszhatnak.
Zelenszkij legutóbb azt mondta: "Most mindenkinek országunk védelmére kell gondolnia. Össze kell szednünk magunkat, kerülni kell a vitákat. Ha nincs győzelem, nem lesz ország sem."

A csatatéren kialakult patthelyzet témája rendkívül érzékeny Kijevben, mivel ellenzik az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat.

07:43
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Csak az időjáráson múlik, mikor törnek előre az oroszok

Az orosz erők azt remélik, hogy két sikertelen támadás után hamrmadik hullámban sikerül bekeríteniük a kelet-ukrajnai Avdijivkát. Vitalij Barabash, a város ukrán katonai adminisztrációjának vezetője szerint az oroszok csak a kedvező időjárásra várnak.

Avdijivka kulcsfontosságú városát a "következő Bakhmutnak" nevezték. A csaknem kilenc éve tartó harcok során szinte teljesen elpusztult. Dél-Ukrajna kapujának tekintik, így stratégiai fontosságú célpont.

Avdijivka tíz kilométerre található az oroszok által megszállt Donyeck városától.

08:10
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás volt egy orosz reptéren

Erőteljes robbanás történt kedden az oroszországi Rosztov megyében található Taganrog repülőtéren, ahol katonai repülőgépek találhatók – közölték ukrán hírforrások, orosz tisztviselők és online megfigyelők. Károkról nem érkezett jelentés.

08:43
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Visszavert támadások

Ukrajna vezérkara kedd esti jelentésében közölte, hogy csapatai 15 támadást vertek vissza az északkeleti Kupjanszknál és 18 támadást Marijinka közelében. Kilenc támadást sikerült visszaverni Avdijivkában és annak közelében, ahol Moszkva október közepén indította el a legutóbbi akcióját.

09:13
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

11,8 milliárd dollárt kértek

Az amerikai pénzügyminisztérium, a védelmi- és a külügyminisztérium vezetői felszólították a Kongresszust, hogy finanszírozzon 11,8 milliárd dollárt Ukrajna segélyére Joe Biden elnök kiegészítő kérésének részeként – áll egy frissen közzétett levélben.
A szenátus demokrata tagjai meggátolták a republikánusok azon törekvését, hogy gyors jóváhagyást nyerjenek egy olyan Izraelnek nyújtott sürgősségi segélyről szóló törvényjavaslathoz, amelyet a múlt héten az Egyesült Államok képviselőháza is elfogadott, de nem nyújt segítséget Ukrajnának.

09:47
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Várhatóan kedvező híreket kap Ukrajna

Az EU várhatóan beindítja Ukrajna tagországgá válásának folyamatát, szerdán pedig hivatalos csatlakozási tárgyalásokat javasol majd. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy országa „előkészíti a következő lépéseket" a blokkhoz való csatlakozásra, többek között intézményeinek megerősítésével, bár elismerte, hogy ehhez Kijevnek „az uniós normákhoz való alkalmazkodása" érdekében tett erőfeszítésére van szüksége.

10:25
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Megsérült egy épülő orosz hadihajó

Egy újonnan épülő orosz haditengerészeti korvett „szinte biztosan" megsérült, miután a Krím-félszigeten lecsaptak rá – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hírszerzési jelentésében. Az ukrán támadás november 4-én érte az Askold cirkálórakétahajót, amely még nem állt hadrendbe. „Ukrajna azon képessége, hogy megtámadja a krími hajóépítő infrastruktúrát, valószínűleg arra készteti Oroszországot, hogy fontolóra vegye a frontvonaltól távolabbi áthelyezést, ami késlelteti az új hajók szállítását" – áll a jelentésben.

10:46
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Vizsgálja az ENSZ BT az Északi Áramlat elleni támadást

Oroszország sürgős ülést kért az ENSZ Biztonsági Tanácsától a Donyeck elleni csapásokkal kapcsolatban - közölte az orosz állandó ENSZ-képviselet

Azt is közölték, hogy Oroszország kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsa zártkörű tanácskozást tart az "Északi Áramlat gázvezeték szabotázsának" ügyében.

11:25
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Támogatják a G7-ek Ukrajnát

Határozott támogatásukról biztosították Ukrajnát az orosz támadással szemben, és sürgették a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok bővítését a világ legfejlettebb ipari demokráciáit tömörítő G7-országok külügyminiszterei szerdán Tokióban.

A japán külügyminisztérium közleménye szerint a résztvevők ígéretet tettek arra, hogy közösen folytatják a szigorú szankciók bevezetését Moszkvával szemben, közép- és hosszú távon felgyorsítják az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket, és folytatják a a törekvést a békefolyamat érdekében. A külügyminiszterek határozottan elítélték az Oroszországba irányuló észak-koreai fegyverszállításokat és Phenjan rakétaindításait. (MTI)

12:36
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Autóbomba végzett egy luhanszki orosz képviselővel

Autóbomba végzett Mihail Filipponyenko orosz hivatalnokkal és volt katonai parancsnokkal a megszállt Luhanszkban - jelentette a TASZSZ orosz állami média.

13:03
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Öt halott, négy sebesült az orosz támadásokban

Orosz támadásokban legalább öten meghaltak és négyen megsebesültek négy különböző területen az elmúlt nap folyamán - jelentették a regionális hatóságok november 8-án.

13:39
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Szökésre biztatott orosz katonákat egy férfi, elfogták

Letartóztattak egy férfit Burjátföldön, mert állítólag az ukrán hírszerzéssel együttműködve meggyőzte az orosz katonákat, hogy disszidáljanak, amint elérik a frontot - jelentette a TASZSZ orosz média.

14:21
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 900 drónt küldtek az ukrán hadseregnek a frontra

Egy ukrán miniszter szerint több mint 900 drónt küldtek a frontvonalban lévő csapatoknak. Mihajlo Fedorov, Volodimir Zelenszkij kabinetjének tagja elmondta, hogy "a megszállók meglepésére készült titkos modellek" vannak a tételek között. A drónok nagy részét Ukrajna gyártotta - közölte külön a Telegramon. (Sky News)

15:29
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

A szlovák kormány leállította az Ukrajnának szánt hadisegélyt

Nem hagyta jóvá szerdai ülésén az új pozsonyi kormány, és ezzel leállította annak az Ukrajnának szánt hadisegélynek a leszállítását, amelyet még az időközben távozott Ódor-kabinet készített elő - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szállítmány értéke 40,3 millió euró (mintegy 15 milliárd forint) volt, és 4 millió darab 7,62 milliméteres gépkarabélylőszert, több mint 5 ezer darab 125 milliméteres tüzérségi lőszert, a Kub légvédelmi rendszerekhez használható 140 rakétát, illetve aknavetőket és azokhoz tartozó lőszert tartalmazott volna. (MTI)

17:53
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Sokmillió dolláros fegyvert robbantott fel Ukrajna - videó

Az Ukrajna fegyveres erőinek 103. önálló területvédelmi brigádja közzétett egy videót egy "Tor" SAM rendszer megsemmisítéséről.

Egy ilyen komplexum költsége legalább 24 millió dollár. A célpontot több FPV drón találta el.

18:32
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Elapadhat az amerikai segély

A Fehér Ház tisztviselői sürgetik a kongresszust, hogy egy 11,8 milliárd dolláros segélcsomagot biztosítson Ukrajnának és külön hangsúlyozzák az elszámoltathatóságot és a pénz elköltésének ellenőrzését. "Nyomást gyakorolnának" Kijevre a korrupció elleni harcot célzó reformok irányába.

19:14
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Blinken: Ukrajna számíthat ránk

Antony Blinken ragaszkodik ahhoz, hogy a G7-országok Ukrajna "tartós támogatására" összpontosítanak, miután a Japánban folytatott többnapos megbeszéléseket nagyrészt az Izrael és a Hamász közötti közel-keleti konfliktus uralta.

Az Egyesült Államok vezető diplomatája szerint a szervezetben részt vevő nemzeteknek támogatniuk kell Ukrajnát abban, hogy folytassa a harcot területének "visszaszerzéséért", hogy "világszínvonalú katonai erőt" építsen ki.

20:11
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Fontos a katonai együttműködés Kínával

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország és Kína közötti együttműködés katonai téren "egyre fontosabbá válik" - de a két ország nem szándékozik hidegháborús típusú szövetséget létrehozni.

Putyin ezt akkor mondta, amikor vendégül látta Zhang Youxia magas rangú kínai tábornokot, a kínai Központi Katonai Bizottság alelnökét.

Putyin azt mondta, hogy a modern fegyverek "garantálják" Moszkva és Peking biztonságát.

20:57
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna várható nehézségei a tél folyamán

Katonai elemzők beszámolója szerint Ukrajna megkezdte az erők "korlátozott számú" átcsoportosítását a Dnyipro folyó orosz kézben lévő keleti partjára.

Michael Clarke professzor, biztonsági és védelmi elemző elmondta, hogy ez egy újabb lépés egy folyamatban lévő ukrán hadműveletben, amelynek célja az orosz erők "megfeszítése".

"Fő céljuk az orosz csapatok elaprózása azáltal, hogy támadják őket Zaporizzsjában [Délkelet-Ukrajnában], és így elvonják az orosz erőket a közép-ukrajnai előrenyomulástól" - magyarázza Clarke.

Szerinte bár "némi sikerrel" járt a hadművelet, nem volt elég ahhoz, hogy nagy sikernek nevezhessük.

21:37
november 08, 2023
Vágólapra másolva!

Adóból vesz fegyvereket Ukrajna

Az ukrán parlament szerdán jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a katonák által fizetett jövedelemadóból származó bevételt fegyverek beszerzésére és gyártására fordítsák - közölte a pénzügyminisztérium.

Az adó, amely eddig a központi költségvetés helyett a helyi kasszákba folyt be, mintegy 96 milliárd hrivnyát hozna. Az összeget drónok vásárlására, új technológiák bevezetésére és a hazai védelmi ipar fellendítésére fordítanák - mondta Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter a Reuters szerint.

01:51
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország: az ukrán hírszerzés politikai megfontolásból végzett a luhanszki fegyveres erők volt parancsnokával

Az ukrán katonai hírszerzés politikai megfontolásból végzett Mihajlo Filipenkóval, a "Luhanszki Népköztársaság" fegyveres erőinek volt parancsnokával, az orosz ellenőrzésű terület parlamentjének képviselőjével - közölte szerdán Rogyion Mirosnyik, az orosz külügyminisztériumnak a "kijevi rezsim bűncselekményeivel" foglalkozó nagykövete a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel. Filipenkót autóba rejtett pokolgéppel ölték meg. Az ukrán védelmi minisztériumhoz tartozó katonai hírszerzés a Facebookon közzétett közleményében felelősséget vállalt a merényletért, és azt írta, hogy Filipenko "hóhér" volt "szerepet vállalt ukrán hadifoglyok és polgári személyek kínzását célzó létesítmények létrehozásában", és személyesen részt vett a kínzásokban is.
A merénylet "színtiszta terrorizmus, civil állampolgár meggyilkolása, aki politikai szempontokból nem felelt meg a kijevi rezsimnek. Ilyen módszerrel szabadulnak meg a nekik nem kívánatos emberektől. Ez a félelem és a természetes gyávaság kifejezése. Polgári személy meggyilkolásában nincsen sem katonai dicsőség, sem tiszti becsület" - mondta Rogyion Mirosnyikov, aki szerint a bűncselekmény elkövetőit felelősségre vonják.

05:30
november 09, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.