Demeter Szilárd: DIA 25

Demeter, Szilárd, A, valahol, szabadsága,  Rendhagyó, hazaszótár, könyv, bemutató, G, Fodor, Gábor, XXI, Század, Intézet, Békés, Márton, Ferkó, Dániel, 2023.09.27.,
Vágólapra másolva!
November 14-én ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját a Petőfi Irodalmi Múzeum keretei közt működő Digitális Irodalmi Akadémia, közismertebb nevén: DIA. Ennek keretében új tagok felvételéről döntött a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) által működtetett Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) kedden Budapesten. A múzeumban tartott szavazással Garaczi László író és Kornis Mihály író, drámaíró is a testület tagjává vált. A helyszínen Demeter Szilárd, a PIM igazgatója mondott köszöntőbeszédet. 
Vágólapra másolva!

Ma ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Petőfi Irodalmi Múzeum keretei közt működő Digitális Irodalmi Akadémia, közismertebb nevén: DIA.

Az évfordulós ünnepségen Demeter Szilárd köszöntőbeszédében azt mondta: "Amikor – készülvén a mai alkalomra – megkérdeztem a Digitális Irodalmi Akadémia lelkét, motorját, ChatGPT-jét, már nem is tudja az ember, melyik a jó metafora, szóval amikor megkérdeztem Radics Péter főosztályvezető kollégámat, hogy szerinte miről beszéljen egy ötéves főigazgató a 25 éves Digitális Irodalmi Akadémia születésnapján, akkor azt válaszolta: a jövőről."

"Mint mindig, most is jól gondolkodott."

- írja a Helyőrség.

Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A projekt egyik lényeges hozadéka, hogy teljesen ingyenesen nyújt hozzáférést a magyar irodalom jelentős műveihez, minőségi, ellenőrzött forrásnak számító szövegbázisát évről évről bővítve szolgálja világszerte a magyar olvasókat.

Demeter Szilárdnak, a PIM főigazgatójának előterjesztésére szépírói teljesítményére és a kortárs irodalom népszerűsítése érdekében végzett több évtizedes, áldozatos tevékenységére emlékezve posztumusz taggá választották a 2016-ban, fiatalon meghalt Kőrösi Zoltán írót, forgatókönyvírót, szerkesztőt.

A testület posztumusz taggá választotta továbbá Tamás Gáspár Miklóst, az elmúlt fél évszázad egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású esszéistáját, akinek egyéni hangú, irodalmi igénnyel megírt társadalomtudományi, publicisztikai munkái, irodalomkritikái a tagok többségének megítélése szerint is méltók a digitális megörökítésre.

Az új tagok hivatalos bejelentésekor bemutatták a közönség előtt a DIA megújult honlapját, amelyen immár több mint 3000 kötetnyi szöveg olvasható a testület tagjaitól és klasszikus magyar szerzőktől.