Egészen döbbenetes: itt a harmadik világháború forgatókönyve!

Színes felvétel, nukleáris gombafelhő, robbanás, bomba, illusztráció
Asphalt road goes to a nuclear explosion. Terrible atomic explosion of a nuclear bomb with a mushroom cloud of radioactive dust. Hydrogen bomb test. Nuclear catastrophe. Way to nuclear war
Vágólapra másolva!
Egészen döbbenetes szimulációt végeztek a Princeton Egyetem egyetem kutatói. Ebben többek között azt vizsgálták, hogy az amerikai rakétatelepek elleni támadás hány ember életét követelné, és mennyi halált okozna az akut sugármérgezés. Arról is beszámolnak, hogy nemcsak a csapás közvetlen környezete pusztulna el, hanem a radioaktív csapadék miatt több száz millió amerikai halna meg.
Vágólapra másolva!

A nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány szerint ha egy atombombával eltalálnák az Egyesült Államok stratégiai indítóbázisait, a Közép-Nyugat nagy része halálos dózisú sugárzásnak lenne kitéve, a legrosszabb esetben pedig az Egyesült Államok és Kanada nagy része lakhatatlanná válna.

A Princeton Egyetem munkatársai úgy becsülik, hogy akár 4,6 millió ember is meghalhat atomcsapás utáni első négy napban, miközben 300 millió embert fenyegetne a halálos dózisú radioaktív csapadék.

A tanulmány azok után készült, hogy az amerikai légierő tavaly bejelentette, az 1970-es évek óta hadrendben lévő Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétáit a modernebb Sentinel rakétára cseréli.

Képünk és címlapi képünk illusztráció! Forrás: Shutterstock

Az 1500 milliárd dolláros terv részeként mind a 400 elöregedő rakétát lecserélnék.

Bár a Sentinel interkontinentális ballisztikus rakéták hatósugarát és hasznos teherbírását hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, úgy vélik, hogy 800 kilotonna TNT-nek megfelelő erejű robbanóanyagot képesek hordozni, és 30 percen belül képes eltalálni a föld bármely pontját - írja a Magyar Nemzet.

Az archív időjárási adatok alapján emellett a tudósok megállapították, hogy a nyugati parti államok vannak a legnagyobb veszélynek kitéve az uralkodó keleti szelek miatt. A pontos széliránytól függően azonban az Egyesült Államokban és Kanadában, Idahótól keletre bármely terület érintett lehet.

A legrosszabb forgatókönyv szerint Montana és Észak-Dakota szinte egésze, valamint Nebraska, Colorado, Wyoming, Dél-Dakota és Kansas egyes részei a halálos adag tízszeresét meghaladó nukleáris csapadékmennyiséget kapnának, aminek köszönhetően néhány napon belül minden ember meghalna az érintett területeken.