Itt van Norvégia megdöbbentő bejelentése a háborúról

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, 2023.11.15., tank
Israeli troops advance near the border with the Gaza Strip on November 14, 2023, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. (Photo by Menahem KAHANA / AFP)
Vágólapra másolva!
Határozatot fogadott el csütörtökön a norvég parlament, amelyben felszólítja a kormányt: készüljön fel a független palesztin állam elismerésére, amennyiben ez a döntés kedvező hatással lesz a közel-keleti békefolyamatra.
Vágólapra másolva!

A javaslatban megfogalmazott feltétel értelmében az elismerésre irányuló határozatot nem azonnal kell végrehajtani.
A kisebbségben kormányzó Munkáspárt és a Centrumpárt által benyújtott

javaslatot nagy többséggel szavazta meg a parlament

a legnagyobb ellenzéki formáció, a Konzervatív Párt és más pártok támogatásának köszönhetően.
"A storting arra kéri a kormányt, hogy ismerje el független államként Palesztinát, ha ez kedvező hatással lesz a békefolyamatra, anélkül, hogy végső békeszerződés megkötését szabná meg feltételül" - olvasható a határozatban.

A határozattervezetet több kisebb párt javaslatát kívánta ellensúlyozni, amelyek a palesztin állam azonnali elismerését követelték Észak-Európában.

Izland és Svédország már elismerte a palesztin államot, akárcsak a kontinens több más állama, közöttük Lengyelország, Csehország és Románia is.

Október 7-én a Hamász fegyveresei behatoltak izraeli területre, és az izraeli hatóságok szerint megöltek mintegy 1200 embert, körülbelül 240 túszt pedig magukkal hurcoltak a Gázai övezetbe. A Hamász-kormány legutóbbi - szerda este közzétett - adatai szerint a Gázai övezet ellen megtorlásul indított izraeli offenzíva során legalább 11 500 palesztin halt meg, közöttük 4710 gyermek.