Vágólapra másolva!
Perjés Gábor és Tordai Csaba teljesen elérhetetlenné vált azóta, hogy újabb részletek derültek ki a Karácsony Gergelyhez köthető félmilliárdos kampánypénzgyűjtési botrányról.
Vágólapra másolva!

Miközben egyre szaporodnak a kérdőjelek a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos pénzgyűjtési akciója körül, az érintettek gyakorlatilag elérhetetlenné váltak a Magyar Nemzet számára.

Perjés Gábor, Karácsony táskás embere is eltűnt Forrás: Origo

Napok óta keresik a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábort, ám Karácsony Gergelyhez és Tordai Csabához, a főpolgármester jogi tanácsadójához hasonlóan a párbeszédes önkormányzati képviselő sem válaszolt. Perjéstől egyebek mellett azt szerették volna megtudni, hogy milyen kapcsolatban volt Tordai Csabával, illetve, hogy a jogi főtanácsadónak miféle szerepe volt a mikroadomány-gyűjtési folyamatban.

Házkutatás

A helyieknek is feltűnt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói múlt csütörtökön, a késő esti órákban megjelentek a Vécsey utca 4. szám alatt, ahol Tordai Csaba ügyvédi irodája található. Később az adóhatóság közölte, hogy a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak, és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában".

A Fővárosi Főügyészség pedig arról tájékoztatott, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában".

Tordai Csaba is elérhetetlen Forrás: OSI

Hozzátették:

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizette be az említett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára.

Az ügyben – amelyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt rendeltek el nyomozást. A pénzintézet vizsgálata lényegében megállapította, hogy az adományládákba nem is férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. Kiderült az is, hogy a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy mikroadományokról szó sem lehetett.

Az adományok gyűjtésével összefüggésben számtalan, sokszor egymásnak ellentmondó nyilatkozat látott napvilágot. A botrány kirobbanása után Perjés Gábor a Mediaworks riporterének kérdésére mindenesetre azt a kijelentést tette, hogy „minden ki fog derülni".