Nagyon jó áron érkezett meg a Sony új OLED televíziója

Sony A80L tv, OLED, tévé, televízió, teszt
Fotó: Sony
Vágólapra másolva!
A Sony 2023-ban is világos tanújelét adta annak, hogy nem akarja elhagyni a televíziós szegmenst. A vállalat idén is több új termékkel lépett színre, amelyek egyike az A80L elnevezésű televízió, amellyel a cég azokat kívánja meghódítani, akik ragaszkodnak a japán gyártó termékeihez, de nem tudnak, vagy nem akarnak bármennyi pénzt kifizetni ezért.
Vágólapra másolva!

A modell meglehetősen konzervatív dizájnnal bír, hiszen a készülékház a legtöbb mai OLED televízióhoz képest meglehetősen vastag. A jelek szerint a japán konszern a hivalkodó külső helyett ezúttal a képminőségre és a kapcsolódó szolgáltatásokra kívánta helyezni a hangsúlyt, amivel semmi probléma nincs.

Sony A80L tv. Forrás: Origo

A hatalmas kijelző két kis talpacskán nyugszik, ami jól bevált megoldás, az viszont nagyon tetszett, hogy ezek úgy is beállíthatóak, hogy a készülékház alá és elé kényelmesen beférjen egy hangprojektor úgy, hogy ne takarja ki a képet. A visszafogott külsejű termék természetesen akár a falra is felakasztható, és a csatlakozókat úgy helyezték el a hátlapon, hogy azok oldalra nézve könnyedén elérhetőek legyenek.

Alkalmazásmániás

A mai trendeknek megfelelően a tv rendelkezik egy saját kis beépített számítógéppel, amely rengeteg extra funkciót kínál. Ezek eléréséhez semmilyen szakértelem nem szükséges, hiszen az alkalmazott Google TV operációs rendszer nagyon felhasználóbarát. Tud magyarul, a nagy színes ikonoknak köszönhetően eltévedni nem lehet, és úgy általában igen egyszerűen vezérelhető. Elrontani nem lehet semmit, minden hamar megtalálható, így többek között a manapság igen népszerű internetes filmes, sorozatos alkalmazások is.

Google TV rendszer fut rajta. Forrás: Origo

Azaz a kínálatban ott figyel a Netflix, az HBO GO vagy épp a Youtube, valamint természetesen az olyan sportos appok sem hiányoznak, mint az NBA vagy az NFL, amelyeken a közvetítések nézhetőek élőben.

A rendszer lehetővé teszi weboldalak felkeresését is, illetve rendelkezik egy saját médialejátszó szoftverrel is. Így ha valaki rádug a készülékre egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt, akkor az azokon található filmek megjelenítése is megoldott. Természetesen a játékokat sem spórolták ki, és a már említett beépített számítógép eléggé nagy teljesítményű ahhoz, hogy az egyszerűbb grafikájúakkal gond nélkül megbirkózzon, így akár egy olcsóbb játékkonzolként is bevethető.

Hangok a képernyőből

A termék megkapta a Sony exkluzív, különleges audió rendszerét, amely a hangokat a kijelző rezegtetésével állítja elő. Ez egy érdekes megoldás, a hangerővel sincs gond, de igazából sok értelme nincs, hiszen pont ugyanúgy szól, mint a hagyományos hangszórók.

Hátulról semmi extra. Forrás: Origo

A basszus hangok érzékelhetőek, de különösebben erőteljesnek azért nem neveznénk őket. A sztereó viszont meglepően jól átjön, és hanghibákba sem futottunk bele. A tv természetesen rendelkezik előzetesen, gyárilag programozott hangmódokkal, és a felhasználó az arányokat a saját füléhez szabhatja az equalizer segítségével.

Mit látunk?

A Sony A80L az alapszintű, LG Display által gyártott OLED panel került. Ez tehát nem kvantumpontos vagy mikrolencsés megjelenítő, és emiatt a maximális fényereje csak 805 nit a méréseink alapján. Ezzel pedig elmarad az említett, fejlettebb megoldásokra épülő termékekről.

Emiatt aztán hiába boldogul a nagy dinamikatartományú tartalmakkal, a HDR visszaadása nem olyan szemkápráztató.

Ezt leszámítva sok mindenbe nem lehet belekötni. A 4K-s felbontásnak köszönhetően a részletesség remek, valamint a lágy átmenetekre sem lehet panasz. A laborunkban, a műszerekkel végzett mérések alapján kiderült, hogy a színpontosság remek. Talán ennél is lényegesebb, hogy a tónusok igen látványosak, élénkek, egyáltalán nem tompák, mint oly sok LCD vagy QLED televízió esetében.

Nem olyan vékony, mint a legtöbb mai OLED tévé. Forrás: Origo

Apróbb képi hibákba, tehát zajosodásba, elmosódottságba bele lehet futni, ám ezeken a problémákon hatékonyan lehet segíteni a különféle képjavító szolgáltatások aktiválásával. Az is nagyon tetszett, hogy sokan körbe ülhetik a képernyőt, még azok sem fogják tapasztalni, hogy fakulnak az árnyalatok, akik a legszélén ülnek, azaz legrosszabb pozícióból tekintenek a képernyőre. A készülék másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, ami az átlagosnál kétszer nagyobb érték, és csak kevéssel marad el az e téren legjobbnak számító modellektől. Ez a játékok miatt fontos, mint ahogyan az is, hogy a válaszidő igen alacsony, valamint a késleltetés is megfelelő. Emiatt aztán azt mondhatjuk, hogy ez a tv akár egy PlayStation 5 játékkonzol méltó kiegészítője lehet.

Mennyi az annyi?

A Sony A80L 55 inches, azaz 139 centiméteres képátlójú verziója jelenleg durván 480 000 forintba kerül, amivel egyike a legkedvezőbb árú, idei OLED televízióknak. Azaz akadnak ennél olcsóbb, ilyen technológiát használó készülékek is, ám azok tavalyiak vagy még régebbiek. A kipróbálás során arra jutottunk, hogy a Sony A80L egy remek televízió, a tudása megfelelő és túlárazottnak semmiképpen nem neveznénk, ennyi pénzt bőven megér.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!