Svájc visszaszolgáltatott Bolíviának három prekolumbián múmiát

múmia
Az Andok magashegyi láncai a fagyos és száraz levegőnek köszönhetően számos inka gyerekmúmiát megőriztek
Vágólapra másolva!
Svájc hétfőn visszaszolgáltatott Bolíviának három, a genfi Néprajzi Múzeumban megőrzött prekolumbián, vagyis a spanyolhódítás előtti időkből származó múmiát.
Vágólapra másolva!

2014-ben már tettek hasonló gesztust a maoriknak

Az átadási ünnepségen Carine Ayélé Durand, a múzeum igazgatója hangsúlyozta, hogy a város "fontos etikai gesztust tesz azzal, hogy az emberi maradványokat visszaszolgáltatja jogos tulajdonosaiknak, mint ahogyan 2014-ben ezt már megtette az aotearoai (új-zélandi) maori nép kérésére".

Az Andok magashegyi láncai a fagyos és száraz levegőnek köszönhetően számos inka gyerekmúmiát megőriztek ( a kép illusztráció) Forrás: SlipTalk

"Genfnek, a béke és párbeszéd városának, nemzetközi szervezetek székhelyének példát kell mutatnia" - mondta Sami Kanaan, a városvezetés egyik tagja, amikor átadta a múmiákat tartalmazó ládákat Sabina Orellana Cruz bolíviai kulturális és dekolonializációs miniszternek.

Az etika jegyében nem mutatták meg az átadáson a három múmiát

- két felnőttet és egy gyermeket. Az újságírók csak három ládát láttak, amelyben három emberi test volt guggoló helyzetben, növényi szálakból font bundában.

A múzeum a jövőben már nem állít ki emberi maradványokat

A genfi Néprajzi Múzeum az elmúlt években vállalta, hogy megkönnyíti az emberi maradványok, temetkezési és rituális tárgyak feltétel nélküli visszaszolgáltatását jogos tulajdonosaiknak.
A múzeum 2022-ben döntött úgy, hogy nem állít ki emberi maradványokat, legfeljebb az érintett állam vagy közösség beleegyezésével.

Egy prekolumbián múmia a bolíviai Archeológiai Nemzeti Múzeum (National Museum of Archeology) gyűjteményében Forrás: Phys.org

A bolíviai hatóságok 2022 decemberében kérték a múmiák visszaszolgáltatását, miután a múzeum tájékoztatta őket, hogy a gyűjteményében vannak. A múzeum szerint a három holttest a prekolumbián - azaz a spanyol hódítás előtt - a Titicaca-tó közelében fekvő Bolíviai-magasföldön honos temetkezési szokások jegyeit viseli magán.