Egy 1400 éves templomot fedeztek fel Suffolknál

Rendlesham, Kelet-Anglia  királyai
A Londoni Egyetem régészei egy lehetséges Krisztus előtti, a Kelet-Angliai Királyok idejéből származó körülbelül. 1.400 évvel ezelőtti templomot fedeztek fel a Suffolkban lévő alngolszász temetkezési helyszín, Sutton Hoo közeli Rendlesham faluban.
Vágólapra másolva!
A Londoni Egyetem régészei egy lehetséges Krisztus előtti, a Kelet-Angliai Királyok idejéből származó körülbelül ezernégyszáz évvel ezelőtti templomot fedeztek fel - írja a Londoni Egyetem honlapján.
Vágólapra másolva!

A felfedezés a nyáron egy régészeti projekt során történt a Suffolkban lévő alngolszász temetkezési helyszín, Sutton Hoo közeli Rendlesham faluban. Még tavaly a projekt feltárta egy nagy, fából készült királyi csarnok maradványait, megerősítve, hogy a hely a kelet-angliai királyok települése volt.

Az idei ásatások az ősi királyi időkből való finom fémmunkák bizonyítékait tárták fel, köztük öntőformát, amit dekoratív lóhevederek öntéséhez használtak, hasonlóan a közeli Sutton Hoo birtokon lévő hercegi temetőben lévőkhöz. A királyi épületkomplexum több mint kétszer akkora, mint korábban gondolták. Egy 1.5 kilométer hosszú árok határolja a kerületét, ami egy 15 hektáros területet kerít körbe, amely körülbelül 20 focipályával ekvivalens.

A királyi rezidencia egy 50 hektáros, szélesebb településkomplexum része volt, ami méretében és komplexitásában unikális az 5-8. századi Anglia régészetében.

Christopher Scull az egyetem régésze és a projekt fő tudományos tanácsadója azt mondja, hogy az ásatás eredményei szemléletesen mutatják a kelet-angliai királyok erejét és gazdagságát, és az általuk uralt társadalom szofisztikáltságát. A lehetséges templom, vagy kultuszház ritka és figyelemreméltó bizonyíték a királyi helyszínen gyakorolt hitre, ami a korai angol társadalmat jellemezte.

A leletek a korai kelet-angliai királyság erejét bizonyítják ( a kép illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons

A jellegzetes és jelentős alapok azt mutatják, hogy az egyik épület, mely 10 méter hosszú és 5 méter széles, szokatlanul magas és robosztus lehetett a méreteit illetően, ezért talán speciális célra tervezték. Ez leginkább az Angliában másutt látható korai templomokra, vagy kultuszházakra hasonlít, ezért lehet, hogy a Kelet-Anglia korai királyai vallási szertartásokra használták.

A helyszínt Rendleshamnál Szent Béda (Beda Venerabilis) a Ecclesiastical History of the English People című művében Kelet-Anglia királyi központjaként azonosította.

Bede feljegyezte, hogy Redwald király, aki Kr.u. 625-ben halt meg és úgy vélik sírja a Sutton Hoo temetőjében van, a Krisztus-oltár mellett fenntartott egy templomot, a kereszténység előtti istenek számára - bár határozottan nem mondja, hogy ez Rendleshamban volt.

A Londoni Egyetem régészei egy lehetséges Krisztus előtti, a Kelet-Angliai Királyok idejéből származó körülbelül. 1.400 évvel ezelőtti templomot fedeztek fel a Suffolkban lévő alngolszász temetkezési helyszín, Sutton Hoo közeli Rendlesham faluban. Forrás: https://www.ucl.ac.uk/news/2023/nov/1400-year-old-temple-discovered-suffolk-royal-settlement

A nyári ásatások során az alábbiakat találták még:

- 3 új faépület alapjait (köztük a valószínűleg kultuszház, vagy egy templom maradványait),

- bizonyítékokat a 7. századi fémmegmunkálásra, köztük egy égetett agyagformát, amivel dekoratív lóhevedert készítettek,

- két ismeretlen dátumú sírt

- elzárt területeket és bizonyítékokat a neolitikumból (Kr.e. 4. évezred), bronzkorból, vaskorból és a római korból származó településre és aktivitásra.

- sőt, még egy második világháborús fényszórót is.

Az ásatásokat befejezték és az árkokat visszatöltötték a helyszínen. Jelenleg analizálják a leleteket, előreláthatóan 2024-ben lesz eredmény.

(Forrás: Londoni Egyetem: https://www.ucl.ac.uk/)