Egyre több túszt engednek szabadon a terroristák, de Ciszjordániában óriási veszély fenyegeti Izraelt

Események

Izrael, Palesztina, háború, izraeli háború, konfliktus, palesztin, 2023.11.25.
EDITORS NOTE: Graphic content / Palestinians inspect the damage to their homes upon their return to the Khezaa district on the eastern outskirts of the southern Gaza Strip city of Khan Yunis, following weeks of Israeli bombardment, as a truce between Israel and Hamas entered the second day on November 25, 2023. Hamas is expected to release another 14 Israeli hostages in exchange for 42 Palestinian prisoners on November 25, as part of a four-day truce in their seven-week war. (Photo by Mahmud HAMS / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az izraeli háború 52. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül26 bejegyzés
05:11
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:17
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Szabadon engedett túsz beszélt a körülményekről

Egy szabadon engedett palesztin túsz megalázónak nevezte az izraeli börtönkörülményeket - írta a BBC.  Sarah Al-Suwaisa egyike volt annak a 39 palesztin fogolynak, akit Izrael pénteken az első túszcsere során szabadon engedett.

Szabadulása után azt mondta, megalázónak érezte a börtönben töltött időt, és hogy paprikaspray-t használtak a fogvatartottak ellen. Állítása szerint sötét szobákba zárták őket és szenvedtek a hidegtől. 

05:21
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Életveszélyben egy 84 éves izraeli túsz

Életveszélyes egy 84 éves túsz állapota, aki a tegnap elengedett izraeli túszok között van. Elma Avrahamot helikopterrel vitték a Soroka Orvosi Központba, állapota az elhanyagoltságra vezethető vissza. (BBC)

06:04
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Meglőttek három palesztin diákot Vermont államban

Három palesztin származású diákot meglőtt egy ismeretlen fegyveres az Egyesült Államok Vermont államának egyeteme közelében szombaton este - közölte a rendőrség vasárnap.

Burlington város rendőrfőnökének közlése szerint a három fiatal férfi egy Hálaadás alkalmából szervezett összejövetelre tartott, amikor a támadás érte őket. Az eddig ismeretlen fegyveres egy szót sem szólva, egy pisztolyból tüzet nyitott, majd elmenekült. Két sérült állapota stabil, a harmadiké súlyosabb - közölte Jon Murad, aki a körülményekkel kapcsolatban közölte, hogy az áldozatok közül kettő palesztin sálat viselt.

A rendőrparancsnok óvott attól, hogy a cselekmény motivációjával kapcsolatban elhamarkodott következtetéseket vonjanak le, ugyanakkor hozzátette, hogy a szövetségi hatóságokkal is kapcsolatban van, és amennyiben bebizonyosodik, hogy gyűlöletbűncselekmény történt, akkor ebben az irányban intézkednek.

A Szövetségi Nyomozó Iroda közölte, hogy készen áll bekapcsolódni a vizsgálatba, amennyiben megállapítást nyer, hogy szövetségi szintű a bűncselekmény.

07:06
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Megvizsgálták a thaiföldi túszokat

A Gázából kiszabadult legutóbbi három thaiföldi túsz jó egészségnek örvend - közölte Srettha Thavisin, az ország miniszterelnöke a korábban Twitterként ismert X-en közzétett bejegyzésében.

Elmondása szerint mindhárom túsz, akik Tel-Avivban tartózkodnak, az első fizikai vizsgálat során egészségesnek tűntek, és nem szorulnak sürgős orvosi ellátásra. A külügyminisztérium közölte, hogy a lehető leghamarabb visszahozzák őket Thaiföldre. Eddig 17 thaiföldi túszt engedtek szabadon.

A minisztérium szóvivője hozzátette, hogy a kormány továbbra is "minden erőfeszítést megtesz" a fennmaradó 15 túsz szabadon bocsátása érdekében.

09:51
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael megkapta a szabadon engedett túszok listáját

Izrael vasárnap késő este megkapta a gázai túszok listáját, akiket várhatóan szabadon enged a Hamász – jelentette az izraeli média.

17 túszt, köztük 14 izraelit engedett szabadon a palesztin terroristacsoport vasárnap.

10:42
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

A fegyverszünet utolsó napja

Az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet hétfőn az utolsó 24 órájába lépett. A fegyveres csoport úgy nyilatkozott, hajlandó meghosszabbítani a szünetet, miután több túszt, köztük egy négyéves gyermeket szabadon engedtek.

A pénteken kezdődött szünet során több tucat túszt szabadítottak ki, és cserébe Izrael is mintegy száz embert elengedett.

A tűzszünet kedden jár le, kérdés hogy a tűzszünetet meghosszabbítják-e annak lejárata előtt.

Izrael további szünetet ajánl a gázai harcokban minden tíz szabadon engedett fogoly után – a Hamász pedig azt állítja, hogy beleegyezhet a hosszabbításba.

11:28
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

100 000 dollár jutalom

Egy muszlim polgárjogi és érdekvédelmi csoport az Egyesült Államokban 10 000 dolláros (7900 font) jutalmat ajánl fel a három palesztin egyetemi hallgató ellen elkövetett lövöldözés információért cserébe.

Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) is sürgette a hatóságokat, hogy vizsgálják ki a lövöldözés indítékát.

Hisham Awartanit, Tahseen Ahmedet és Kinnan Abdalhamidot egy férfi lelőtte a Vermont Egyetem kampuszának közelében - közölte a burlingtoni rendőrség.

A rendőrök vizsgálják a lehetséges indítékot.
Jon Mura, a burlingtoni rendőrfőnök elmondta, hogy két áldozat állapota stabil, a harmadik súlyos sérüléseket szenvedett.

12:10
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Folytatódnak a nemzetközi közvetítési kísérletek

Kína külügyminisztere, Wang Yi New Yorkba utazik, hogy a héten az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését fogadja, miközben a nemzetközi közvetítési kísérletek folytatódnak a konfliktus kapcsán.

A találkozót megelőzően Jordánia megújította az ideiglenes tűzszünet állandóvá tételére irányuló felhívását, míg Antony Blinken amerikai külügyminiszter megismételte annak fontosságát, hogy Izrael "konkrét lépéseket" tegyen a gázai polgári lakosságot ért károk minimalizálása érdekében.

12:47
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Thaiföld kiszabadította túszait

Thaiföld saját megállapodást kötött a palesztin csoporttal a túszok szabadon engedése kapcsán.

Tegnap további három thaiföldi állampolgárt engedtek szabadon.

A hivatalos tárgyalások a thaiföldi külügyminiszterrel október 31-én Katarban tett látogatása után kezdődtek, és a tárgyalásokról tájékoztatott forrás szerint Egyiptom és Katar közvetítésével zajlottak.

13:32
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael már az offenzíva következő szakaszára készül

Miközben a katari közvetítők megpróbálják elsimítani a túsz- és fogolylisták miatt felmerült aggályokat, Izrael fenntartja jelenlétét a Gázai övezetben, felkészülve az offenzíva következő szakaszára.

Benjamin Netanjahu megismételte, hogy Izrael teljes erővel folytatni fogja az ellenségeskedést, amint a tűzszünet lejár.

A tűzszünet holnap hajnali 5 órakor szűnik meg - de mind a Hamász, mind Izrael kijelentette, hogy kész azt átmenetileg meghosszabbítani.

14:09
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Problémák merültek fel a túszok szabadon bocsátásában

A Reuters hírügynökség jelentése szerint mind a Hamász, mind Izrael aggályokat fogalmazott meg a ma szabadon bocsátandó túszok és foglyok listájával kapcsolatban.

A négynapos ideiglenes tűzszünet feltételei szerint összesen 50 túszt kell szabadon engedniük - közülük 40 már elhagyta a Gázai övezetet a péntek óta, cserébe 150 izraeli börtönben lévő palesztinért.

A pénteki és a vasárnapi szabadon bocsátás nagyobb probléma nélkül zajlott, de a szombati cserét több órát késleltették, mivel azt állították, hogy megsértették az egyezség feltételeit.

14:43
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Az EU külügyminisztere a tűzszünet meghosszabbítását kéri

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője a gázai ideiglenes tűzszünet meghosszabbítására szólított fel.

A megállapodás eredeti feltételei szerint a harcok ideiglenes szüneteltetése az utolsó napjához érkezett. De amint arról már beszámoltunk, vannak első jelek arra, hogy a tűzszünetet meg lehet hosszabbítani.

"A szünetet meg kell hosszabbítani, miközben politikai megoldásért dolgozunk" - mondta az Unió a Mediterrán Térségért barcelonai ülésén.

15:42
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Izrael bejelentette, hogy készen áll a harcok folytatására

Izrael folytatja az ellenségeskedést a Gázai övezetben, ha a Hamász november 27-én nem jelenti be a túszok szabadon bocsátását – számolt be a Kan izraeli televízió- és rádiótársaság.

A kiadvány megjegyzi, hogy az izraeli hatóságok közvetítőkre számítanak a tárgyalásokon, hogy nyomást gyakoroljanak a Hamászra a fogságban lévő kiskorúak szabadon bocsátásának ügyében.
Korábban ismertté vált, hogy az első izraeli túszok elhagyták Gázát. Megjegyezték, hogy mentőkbe szálltak, és a rafahi ellenőrzőpont felé tartottak, hogy elhagyják Gázát. Az anyag szerint ez csak az első a túszok szabadon bocsátásának négy szakasza közül.

16:11
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Palesztin letartóztatások

Az Al Jazeera jelentése szerint több mint 60 palesztint tartóztattak le az izraeli erők egyik napról a másikra a megszállt Ciszjordániában.

16:43
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Katari miniszterelnök: Nem mindegyik túsz van a Hamász fogságában

A tűzszünet meghosszabbítása fejében a Hamásznak "meg kell találnia" többtucatnyi olyan túszt, akiket más fegyveres csoportok tartanak fogságban a Gázai övezetben - mondta a Financial Times hétfői kiadásában megjelent nyilatkozatában a katari miniszterelnök.

Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni a londoni üzleti napilapnak elmondta: tudomása szerint negyvennél több olyan gyereket és nőt tartanak fogságban Gáza területén, akiket nem az övezetet uraló iszlamista terrorcsoport ejtett túszul az Izrael déli részében október 7-én elkövetett támadás során.

A Hamász fegyveresei a terrortámadásban 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és mintegy 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

17:13
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Lehetőséget kapott a Hamász a tűzszünet meghosszabítására

Az izraeli kormányszóvivő azt mondta, hogy lehetőséget adtak a Hamásznak a tűzszünet meghosszabbítására.

Eylon Levy közölte: "A mai estén további 50 túszt akarunk fogadni, hogy mindenkit hazahozhassunk.

"Amint ez a keret lejár, Izrael teljes erővel folytatja a harcot".

A szóvivő szerint eddig 392 izraeli katona "esett el a harcban".

Több mint 9000 izraeli sebesült meg a háború kezdete óta – tette hozzá.

17:41
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO-főtitkár a tűzszünet meghosszabbítására szólított fel

A gázai humanitárius szünet meghosszabbítására szólított fel hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, mert szerinte ez teszi lehetővé, hogy a térségben élő emberek megkapják a számukra égetően szükséges segélyt, és még több túsz kiszabadulhasson.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján a norvég politikus üdvözölte, hogy a Hamász és Izrael közötti megállapodás több túsz elengedéséhez vezetett. Kiemelte, hogy a régióban tapasztalat szenvedés, még fontosabbá teszi a politikai megoldás szükségességét. Mint mondta, a NATO-szövetségesek jelen vannak a tágabb közel-keleti térségben, a többi között az iraki kapacitásépítő missziók révén.

"Drón- és rakétacsapásokat tapasztaltunk amerikai támaszpontok ellen Szíriában és Irakban, valamint kereskedelmi hajók elleni támadásokat, mindez az eszkaláció kockázatának növekedésére mutat rá. Iránnak vissza kell fognia szövetségeseit" - hívta fel a figyelmet.

18:10
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Elon Musk csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé a Starlinket a Gázai övezetben

Az izraeli látogatáson tartózkodó Elon Musk amerikai üzletember beleegyezett abba, hogy csak izraeli hatósági jóváhagyással teheti elérhetővé Starlink nevű mobiltávközlési szolgáltatását az országban, beleértve a Gázai övezetet - jelentette be hétfőn Slómó Karhi izraeli hírközlési miniszter.

Elon Musk Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel együtt ellátogatott Kfar Aza kibucba, annak a négyéves Abigail Edannak az otthonába, akinek mindkét szülőjét meggyilkolták az Izraelt október 7-én megtámadó palesztin terroristák, és akit akkor a szomszédos család tagjaival együtt magukkal hurcoltak túsznak a Gázai övezetbe.

18:48
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a palesztin diákok elleni támadás gyanúsítottját Vermont államban

Őrizetbe vették a palesztin diákok ellen Vermont államban szombat este elkövetett támadás gyanúsítottját, egy 48 éves férfit - közölte Burlington város rendőrsége.

A gyanúsított Jason J. Eaton, egy helybéli férfi, akit a bejelentés szerint helyi idő szerint vasárnap délután fogtak el, miután a hatóságok bizonyítékok után kutatva átvizsgálták a pisztolyos támadás közelében fekvő lakását.

A férfi első bírósági meghallgatása hétfőn lesz, a támadás indítékát egyelőre nem közölték.

Szombaton az esti órákban három palesztin származású diákot ért lőfegyveres támadás Vermont állam egyetemének közelében.

19:28
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Két nappal meghosszabbították a tűzszünetet és további foglyok elengedéséről is megállapodtak

Izrael és a Hamász megállapodott, hogy két nappal meghosszabbítják a tűzszünetet és további túszokat, foglyokat engednek el - jelentette be a katari külügyminisztérium.

A megállapodás katari és egyiptomi közvetítéssel való létrejöttét a palesztin iszlamista szervezet is megerősítette Gázában, hozzátéve, hogy a tűzszünet meghosszabbítása "a korábbi feltételek alapján" történik.

20:07
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász átadta az izraeli túszok negyedik csoportját a Nemzetközi Vöröskeresztnek

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet átadta az október 7-én elhurcolt túszok negyedik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) hétfőn - jelentette a helyi média Izraelben.

A tűzszünet negyedik napján 11 túszt - kilenc gyermeket és két anyát - engedett szabadon a Hamász.

A Vöröskereszt képviselői az egyiptomi határ átkelőhelyére, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat.

Rafahban az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik személyazonosságukat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat.

21:14
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

António Guterres: A meghosszabbított tűzszünet elégtelen a humanitárius szükségletek fedezésére

A Hamász és Izrael közötti tűzszünet meghosszabbítása "a remény és emberiesség felvillanása" - jelentette ki hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár, egyben figyelmeztetett, hogy mindez nem enged elég időt a Gázai övezet humanitárius szükségleteinek fedezésére.

A gázai övezeti konfliktusban közvetítő Katar a nap folyamán közölte, hogy Izrael és a Hamász megállapodott a fegyvernyugvás két nappal való meghosszabbításában, valamint további túszok, illetve foglyok elengedésében.

"Erős reményeket fűzök ahhoz, hogy mindez lehetővé teszi számunkra, hogy még több humanitárius segélyt juttassunk el a Gázai övezet sokat szenvedő lakosságához, tudván, hogy a pótlólagos idővel is lehetetlen lesz a népesség drámai szükségleteit kielégíteni" - mondta Guterres újságíróknak.

22:13
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

Tizenegy elengedett túsz már úton van Izraelbe

Az izraeli hadsereg (IDF) megerősítette, hogy a Hamász 11 izraeli túszt adott át a Vöröskeresztnek.

"A Vöröskereszt információi szerint 11 izraeli túsz úton van izraeli területre" - írja a The Times of Izrael.

00:00
november 27, 2023
Vágólapra másolva!

A Hamász átadta az izraeli túszok negyedik csoportját a Nemzetközi Vöröskeresztnek

A Hamász átadta az október 7-én elhurcolt túszok negyedik csoportját a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) hétfőn - jelentette a helyi média Izraelben. A tűzszünet negyedik napján 11 túszt - kilenc gyermeket és két anyát - engedett szabadon a Hamász. Mellettük átadtak hat thaiföldi vendégmunkást is, akiket szintén az október 7-i terrortámadás idején hurcoltak a Gázai övezetbe.

A Vöröskereszt képviselői az egyiptomi határ átkelőhelyére, Rafahba szállítják az elengedett foglyokat. Rafahban az egyiptomi hatóságok fogadják őket, ellenőrzik a személyazonosságukat, majd átadják az izraeli hadsereg képviselőinek a kiszabadult túszokat. Mind a tizenegy, hétfőn hazatérő túszt a Nír Óz nevű kibucból vitték a terrortámadás napján a Hamász fogságába. A kibuc negyvenkilenc tagja továbbra is fogságban van, köztük nők és gyermekek is.
Korábban szabadon engedett túszokat személyesen meglátogatta fogvatartásuk földalatti helyén Jahja Szinvár, a Hamász gázai vezetője, és azt mondta nekik, hogy ott védve vannak. A Hamász bejelentette, hogy megkapta a hétfő este szabaduló palesztin foglyok listáját, melyen három nő és 30, 19 éven aluli férfi szerepel. A foglyok közül kilencen kelet-jeruzsálemiek, a többiek pedig feltehetően Ciszjordániába térnek haza.

01:43
november 28, 2023
Vágólapra másolva!

Négy francia állampolgár is van a szabadon engedett túszok között

Emanuelle Macron megerősítette, hogy három francia állampolgár van a kiszabadult túszok között

- írta X-en (Twitteren) a francia elnök.Posztjában meg is nevezte a négy szabadon engedett túszt.

Eitan Yahalomi (12 éves) és a testvérek, Sahar és Erez Kalderon (16 és 12 éves) nem az utolsó szabadon engedett túszok lesznek (lásd a ma kicserélt túszok és foglyok teljes listáját 20.21 órás bejegyzésünkben).