A Mikulás miatt káosz jöhet a szén világpiacán, ha túl sokan rosszalkodtak

szenet visz a mikulás ajándékba, szén, karácsony, illusztráció
the hand of Santa Claus has put coal in the stocking, christmas present for bad boys and bad girls
Vágólapra másolva!
Közeledik Mikulás napja így egy fontos kérdést tisztázni kell: mi lesz, ha a világ összes gyereke rosszul viselkedett idén. Ha ugyanis ez a helyzet, előfordulhat, hogy a Mikulásnak óriási mennyiségű szenet kell kiszállítania. Egyes országban ugyanis az, aki nem viselkedett jól, nem virgácsot, hanem szenet kap.
Vágólapra másolva!

Mi köze a szénnek és a Mikulásnak egymáshoz?

Magyarországon, és sok más országban a gyerekek számíthatnak arra, hogy ha rosszul viselkednek, akkor a Mikulás a várt játékok és édességek helyett virgácsot visz nekik ajándékba. Fegyelmezésre alkalmas pálcát kaptak a rosszcsont gyerekek már az 1800-as évek előtt számos országban, amikor azonban valami történt: a pálcát a szén váltotta fel, és sok helyen - például Írországban - napjainkban is egy maréknyi szénre számíthatnak csizmájukban vagy zoknijukban a csintalanok.

Persze azért a Mikulásnak is van szíve, a szénhez pedig még a 19. század elején sem volt könnyű hozzájutni. Vannak, akik bár a Mikulásban hisznek, de abban kevésbé, hogy szenet adott volna a rossz gyerekeknek - mégis, ez a hagyomány azóta is tartja magát.

Vannak országok, ahol a rosszul viselkedő gyerekek csizmájába szén kerül (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Ez alighanem annak is köszönhető, hogy idővel az otthonokban általánosan elterjedtté vált a kormoló szénnel fűtés, a kályhák füstje a kéményen át távozott - már amikor épp nem a Mikulás ereszkedett le azon az erre fenntartott éjszakákon. A fekete szín pedig, amióta világ a világ, a fehér, azaz a tisztaság, a jóság ellentéte. Kézenfekvőnek tűnt tehát, hogy a Mikulás pedagógiai eszköztárában (és zsákjában) néhány darab szén is helyet kapjon a bevetéseken.

Bárhogy is: a szén és a Mikulás kapcsolatának szilárd tradíciója van, aminek viszont az egész világ megihatja a levét, ha az idei év (vagy bármelyik következő) olyan lesz, amikor a világ gyerekei tömegesen viselkedtek rosszul.

Könnyű belátni, miért. Ha elég sok a pajkos lurkó, az bizony a világ szénpiacának, azon keresztül az energiaellátás bedöntésével fenyeget, ami különösen télen tűnik ijesztőnek. Mert bármennyire is a tiszta energiaforrások felé mozdul el a világ, szén nélkül még nehéz elképzelni az életet és a gazdaság működtetését.

Okozhat-e bajokat a szén világpiacán, ha idén túl sok gyerek viselkedett rosszul? Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier

Szerencsére egy profi energetikai tanácsadó cég, a Chester Energy & Policy, elvégezte azokat a számításokat a fenti kérdésekkel összefüggésben. Kiindulási alapjuk a világ össznépessége, mely idén átlépte a 8 milliárdot. Nagyjából a világ népességének harmada él azon hagyományokban, melyben a gyerekek számíthatnak a Mikulás érkezésére. A 2022-es adatok szerint a világ teljes népességének kb. 25 százaléka 15 év alatti. Ha ezt egybevetjük az előbbi adattal, akkor nem tévedünk nagyot, ha

körülbelül 650 millió olyan gyermeket feltételezünk világszerte, akik várják a Mikulást decemberben.

Persze nem törvényszerű, hogy a gyerekek mindegyike rosszul viselkedett idén. Ezt a Chester Energy-nél sem gondolják így. Egy, a gyerekek önbevallására épülő felmérés eredményei alapján nagyjából 130 millióra teszik azon gyerekek számát, akik egész éves teljesítményükért szenet érdemelnek.

Persze van még egy adat, ami fentebb hiányzik, mégpedig, hogy mennyi szenet kap egy gyerek.

A mennyiséghez jó referenciát ad a világ legnagyobb online kiskereskedőjének, az Amazonnak egy korábbi akciója. Annak keretében 6 dollárért árultak egy karácsonyi ajándékzsacskós szenet, melynek súlya 0,5 kilogramm volt. Innentől meg is van a szám:

a Mikulásnak 65 millió kilogramm, azaz 65 ezer tonna szenet kell kiosztania.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Emiatt jövőre is lehet rosszalkodni

Ez a mennyiség azonban elenyésző a világ teljes szénfelhasználásához, mely a Nemzetközi Energiaügynökség adatai alapján 2022-ben meghaladta a 8,3 milliárd tonnát.

A rakoncátlan gyerkőcöknek kivitt 65 ezer tonna mennyiség persze tekintélyes, azzal például annyi energiát lehet termelni, mely elég nagyjából 40 ezer amerikai háztartásnak egy teljes évre. Még egy példa: ennyi szén elégetése annyi szén-dioxid kibocsátásával jár, mint amennyit 27 ezer autó bocsát ki egy év alatt. Rengeteg fát kell ültetni ahhoz, hogy ezt a mennyiséget semlegesíteni lehessen.

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.