OPERABEMUTATÓVAL EMLÉKEZIK PUCCINI HALÁLÁNAK 100. ÉVFORDULÓJÁRA A NEMZETI FILHARMONIKUS ZENEKAR

Vágólapra másolva!
A 100 éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar az idei évadtól ismét szorosabbra fűzi az együttműködést a neki otthont adó játszóhellyel, a Müpával. A közös művészeti munka keretében a 2023/2024-es évadban operabemutatókat láthat a közönség a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az Opera bérlet első előadása Giuseppe Verdi operája, az Aida volt még novemberben, Riccardo Frizza vezényletével. Januárban érkezik egy különleges bemutató, Édouard Lalo halhatatlan remeke, az Ys királya, harmadikként, februárban pedig Giacomo Puccini szerzeménye, a Manon Lescaut áll színpadra.
Vágólapra másolva!
Forrás: Csibi Szilvia fotós/Vashegyi György

A Manon Lescaut-t Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója rendezi, aki kezdetektől fogva jól ismeri a hangversenyterem adottságait, a karmester pedig a vele sok évtizede számos közös munkában együttműködő Vashegyi György.

A félig szcenírozott operaelőadás címszereplője Monica Zanettin olasz szopránénekes lesz, aki főként Puccini- és Verdi-szerepekben tündökölt ez idáig, így többek között Manonként is, de ugyanígy szerepelt Toscában, La boheme-ben, Aidában, Otellóban. A nemzetközi előadógárda része még a román bariton, Serban Vasile és a baszkföldi tenor, Andeka Gorrotxategi – utóbbi szintén nem először énekel Manon Lescaut-ban. A vendégművészekhez több kitűnő magyar énekes - Sebestyén Miklós, Pintér Dömötör, Kálmán László, Busa Gabriella, Gáspár István - is csatlakozik.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar már azelőtt a Müpában próbált, hogy azt megnyitották, az első koncertet is ők adták az új játszóhelyen, a megnyitó ünnepség zárásaként, Kocsis Zoltán vezényletével.
Az egykori főzeneigazgató, karmester-zongoraművész-zeneszerző maga is fontosnak tartotta ezt az összefogást. 2011-ben új sorozatot indított a zenekarral, amelynek keretében Richard Strauss Magyarországon még nem játszott vagy ritkán hallható színpadi műveit álmodta sorra a Müpa színpadára. Így láthatta a hazai közönség többek között a Capriccio-t, A hallgatag asszonyt és a József-legendát is.
A jubileumi évben ezt az együttműködést éleszti fel a Zenekar.

A MANON LESCAUT JELENTŐSÉGE PUCCINI MUNKÁSSÁGÁBAN

2024-ben-ben lesz 100 éve, hogy elhunyt Giacomo Puccini, a 20. század egyik legnépszerűbb olasz operaszerzője. Úgy tartják, a zeneszerző karrierjének felívelése a Manon Lescaut sikeréhez köthető, amelyet 1893-ban mutattak be Torinóban, 2024-ben pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és vendégművészei előadásában láthatjuk.

A mű Antoine François Prévost francia író szerelmes regényének, a Manon Lescaut és Des Grieux lovag történetének négyfelvonásos operaadaptációja, amelyet előzőleg Jules Massenet romantikus zeneszerző is feldolgozott.

A történet főszereplője egy fiatal nő, Manon, aki kolostorba kerül, ott pedig beleszeret egy lovagba, Des Grieux-be. Boldogságuk rövid ideig tart, míg Manon el nem hagyja a férfit egy gazdag úrért, Géronte-ért. A vagyon nem helyettesítheti az igaz szerelmet, de Manon sem változtathatja meg egykönnyen a döntését, Géronte börtönbe juttatja őt. Manon a fogságból igen, de választása elől nem menekülhet, a történet az ő tragédiájával és a szerelem beteljesületlenségével zárul.

GIACOMO PUCCINI: MANON LESCAUT – FÉLIG SZCENÍROZOTT OPERAELŐADÁS NÉGY FELVONÁSBAN, EGY SZÜNETTEL

Manon Lescaut: Monica Zanettin

Lescaut hadnagy: Serban Vasile

Des Grieux: Andeka Gorrotxategi

Geronte di Ravoir: Sebestyén Miklós

Edmondo / Diák: Artavazd Sargsyan

Kocsmáros / Őrmester: Pintér Dömötör

Táncmester / Lámpagyújtogató: Kálmán László

Énekes: Busa Gabriella

Hajóskapitány: Gáspár István

Rendező: Káel Csaba

Díszlet: Szendrényi Éva

Jelmez: Zoób Kati

Rendezőasszisztens: Gábor Sylvie

Zenei munkatárs: Alessandro Amoretti

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Vashegyi György

A Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok közös előadása