Váratlanul óriási bajba került a Google

fortnite android
Vágólapra másolva!
Elveszítette az Epic elleni pert, monopolhelyzetben van a Play Áruház fizetési rendszere.
Vágólapra másolva!

Három évvel ezelőtt harci ösvényre lépett a free to play üzleti modellű Fortnite battle royale játékot fejlesztő Epic Games, a szerződési feltételeket sértő módon saját fizetési rendszert épített az említett termékének mobilos változataiba. A provokációra válaszul az Apple és a Google kitették a Fortnite szűrét az App Store-ból és a Play Áruházból, mire az Epic pert indított ellenük az állítólagos monopolhelyzetükkel való visszaélés miatt. A fejlesztőcég problémáját végső soron az jelentette, hogy sokallta a 30% jutalékot, amit az Apple és a Google vonnak a mikrotranzakciós vásárlások után.

A többséget váratlanul érte, hogy radikálisan eltérő lett a két per kimenetele Forrás: Samsung

Nagy bánatára az Epic nem tudott fogást találni az Apple-ön, néhány vádpontban a bíró jogosnak találta a cég panaszait, azonban a messze legfontosabbak esetében nem találta bűnösnek a vállalatot.

Most a Google elleni perben is döntés született, ráadásul óriási meglepetésre merőben eltérő: az elsőfokú ítélet szerint a Play Áruház monopolhelyzetben van, versenyellenesen kényszeríti arra a mobilappok és a mobiljátékok fejlesztőit, hogy csak a saját fizetési rendszerén keresztül tehetik lehetővé az előfizetési díjak és a mikrotranzakciók kifizetését.

A két döntés közti radikális különbség oka, hogy az Apple házon belül készíti a hardvereket, a rajtuk futó szoftvereket, továbbá a csatolt szolgáltatásokat. Ezzel ellentétben Google alapvetően csak az Androidért felel, plusz szolgáltatásokat próbál hozzácsatolni, a hardvereket gyártópartnerek készítik.

Az Epic és a Google képviselőinek januárban lesz a következő jelenésük a bíróságon, hogy előadják a javaslataikat és az elképzeléseiket, bár a Google mindenképp fellebbezni kíván. Az Epic nem kért anyagi kompenzációt a cégtől, azt kívánja elérni, hogy sokkal könnyebb és kényelmesebb legyen az alternatív programboltok telepítése és használata az androidos eszközökön, azaz ténylegesen konkurenciát kaphasson a Play Áruház, továbbá piaci verseny alakulhasson ki az androidos programboltok között.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!