A perverz főbérlő ruhafogasba rejtett kamerával kukkolta a fiatal lányt

akasztó
Vágólapra másolva!
Még mindig kaphatók a világ legnagyobb online kiskereskedőjének oldalán, az Amazonnál olyan kémkamerás ruhafogasok, melyek kapcsán a bíróság nemrég elmarasztaló ítéletet hozott az óriásvállalattal szemben. Sőt, a fogasok mellett számos más, titkos kamerával szerelt hétköznapi eszközt is találni a kínálatukban, amelyek segítségével akár kukkolók vagy perverzek is kiélhetik beteges vágyaikat.
Vágólapra másolva!

November 30-án hirdette ki az eljáró amerikai bíróság azt az ítéletet, melyben elmarasztalta, illetőleg részben felelőssé tette az Amazont a kínálatában megjelenő ruhafogasok miatt, melyekbe kémkamerát szerelt a gyártójuk. Az ügy előzménye, hogy egy brazíliai nő 2021-ben cserediákként Nyugat-Virginában tartózkodott, ahol szállásadója titokban rendszeresen felvételeket készített róla, melyhez aprócska, ruhafogasba épített kamerát használt. A tettet súlyosbította az a körülmény, hogy az áldozat akkor még kiskorú volt.

A bíróság ítélete szerint az Amazon is vétkes az ügyben, mivel nem ellenőrizte kellő körültekintéssel azt, hogy milyen terméket enged be a felületén elérhető kínálatba.

Átjutott az Amazon szűrőjén

Az eszköz eladója John Doe volt, ami egészen bizonyosan nem valós személyazonosságra utalt. Ezzel a névvel szokták ugyanis hagyományosan illetni Amerikában az azonosíthatatlan személyeket, például gyilkosságok ismeretlen kilétű áldozatait. Ez a bizonyos "John Doe" ennek ellenére részt vehetett az Amazon egyik partnerségi programjában. Az általa kínált árucikkek a dokumentumok szerint számos ellenőrzésen estek át, mielőtt megjelentek a platformon, annak ellenére is, hogy az ellenőrzésekre nem lett volna szükség a cég protokolljai szerint.

Képünk illusztráció Fotó / Shutterstock

Az Amazon még az ügy indulásakor megpróbálta elérni a bíróságon, hogy ejtsék az ügyet, ám a beadványt visszadobták. Az eljáró bíró most közzétett indoklásában kiemelte, hogy az Amazont részben terheli felelősség a történtek miatt, ugyanis a vállalat nem viselkedhet csak afféle passzív online eladótérként.

Felelősséget kell vállalnia abban, hogy veszélyes vagy jogsértésekre potenciálisan alkalmas árucikkek ne jelenjenek meg felületén.

A bíróság úgy látta, hogy a vállalat ezért vétkes az áldozatot ért sérelemben akkor is, ha azt egy harmadik félhez köthető eszközzel követték el.

Az ítélet után többen esetleg arra számítottak, hogy az óriáscég eltávolította a súlyos visszaélésekre alkalmas cikkeket kínálatából. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem így történt.

Bár az eljárásban szereplő terméket valóban levették a kínálatból, az már csak a web archívumában látható, több hasonló terméket most is minden gond nélkül meg lehet vásárolni az Amazon brit oldalán. A Quartz legalább három ilyen terméket talált a brit oldalon és egyet az amerikai felületen, ahogy a BBC is arról számol be, hogy kémkedésre, kukkolásra alkalmas, rejtett kamerával szerelt ruhafogasok továbbra is találhatók a kiskereskedelmi óriásnál. Sőt, a fogasok mellett más, hétköznapi használatot feltételező cikkek is találhatók a kínálatban minikamerával szerelve: ébresztőórák, hálózati és USB-töltők, fotókeretek, füstérzékelők és más cikkeket is árulnak visszaélésekre lehetőséget adó elektronikával.

Legális vagy illegális?

Persze ezeknek a rejtett kamerákkal szerelt eszközöknek nem a kémkedés vagy a kukkolás az elsődleges célja, hanem háziállatok viselkedésének megfigyelése, esetleg gyerekek távfelügyelete, vagy betörők észlelése, illetve hűtlenkedő partner rajtakapása, bár már ez az alkalmazás is szürkezónát jelent. Azonban, miként ez az ügy mutatja, ezeknek az eszközöknek az alkalmazása bűnös visszaélésekhez is vezethet, komoly veszélyt jelentve az áldozatokra.

Mindenesetre az ügyhöz fűzött kommentárjában Eric Goldman, a Santa Clara Egyetem jogászprofesszora megjegyzi, a mostani bírósági ítélet azt sugallhatja, hogy illegális lehet ilyen kamerák értékesítése, noha azokkal az emberek jelentős része nem élne vissza. Azt ugyanakkor érdemes lenne megtudni a professzor szerint, hogy az Amazon – mely hamarosan autókat is fog árulni – termékbiztonsági csapata milyen értékeléssel engedte át a terméket, ami végül a kínálatban megjelenhetett.