Kiderült kik voltak a 9.000 éves sírban

mezolitikum
A leletek Németorszégban, Halléban, az Őstörténeti Múzeumban vannak kiállítva.
Vágólapra másolva!
1934-ben munkások Németországban felfedeztek egy dupla temetkezést: egy ülő helyzetben lévő nő lábai között egy gyermekkel. Mivel sírban a pár körül bőségesen voltak portékák, a régészek arra jutottak, hogy valószínűleg sámán volt, aki körülbelül 9.000 évvel ezelőtt halt meg, a mezolitikum időszakban. Valódi identitása és a gyermekkel való kapcsolata azonban rejtély. - írja a Live Science.
Vágólapra másolva!

Most új genetikai kutatás új nyomot tárt fel: A Németország keleti részén lévő városban, Bad Dürrenbergben eltemetett sámán nem az anyja volt a gyermeknek, hanem negyedik, vagy ötödik fokú rokona a fiúnak, aki évtizedekkel korábban lett eltemetve, mint a fiú. Erről számolnak be a kutatók a Propylaeum konferencia kiadványában

Szekvenálták a nő teljes genomját. A nő a nyugat-európai vadászó-gyűjtögetők tipikus genetikai profilját hordozza, egy olyan populációét, amely elfoglalta Közép- és Nyugat-Európa jó részét a felső paleolitikumban és a korai holocénben, körülbelül Kr.e. 14000 után. Az analízis feltárta, hogy a vékony testalkatú volt és körülbelül 1.55 méter magas és 30-40 éves korában halt meg. Sötétebb haja és bőre volt, mint a mai európaiaknak, és valószínűleg világosabb, kékes szemei. Ezek a jellemzők gyakoriak a nyugat-európai vadászó-gyűjtögetőknél. A kutatók azt is megtudták, hogy a nőnek az alsó végtagjain hiányoztak az izmai és egy abnormális véredénye volt a koponyájában. A csontoknak nem vagy kevéssé csatlakoztak az izmokhoz, eltérően sok más mezolitikumból származó emberi maradványoktól. De távolról sem volt fogyatékos, vagy fizikailag korlátozott.

A kutatók megfigyeltek egy nagyon ritka anatómiai anomáliát koponyájának alján, ami a csigolya artéria szorításához vezet, amikor a fej egy bizonyos pozícióban van. Bár öntudatlanságot nem okoz, enyhe neurológiai jelenséghez vezet. Egy lehetséges következmény egy akaratlan szemremegés: nystagmus. Ez a nézőknek irritálónak, vagy hátborzongatónak tűnik és valószínűleg hatással volt arra, hogy sámán volt.

A leletek Németorszégban, Halléban, az Őstörténeti Múzeumban vannak kiállítva. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/9000-year-old-double-burial-with-shaman-and-infant-reveals-she-may-have-been-his-4th-great-grandmother

Nem anya-gyerek kapcsolatban voltak, ahogy a temetési kontextusból gondolták. Lehetséges, hogy ük-ük-ük-ük nagymamája volt, és a gyermeket évtizedekkel később tették a sírba ősének sírjába. Az is lehetséges, hogy élettartamuk átfedésben volt, ami azt jelenti, hogy a nő távoli anyai rokon lehetett (és közös ősük volt két vagy három generációval ezelőtt).

Amikor a sír először felfedezték, a munkások kiástak több száz sír portékát, köztük kovakő pengéket, kagylóhéjakat, szarvas csontokat és vaddisznó agyarakat.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)