Karácsonyi csalások: lesben állnak a bűnözők, így kerülje el, hogy áldozattá váljon

Pickpocket, Zsebtolvaj, tolvaj, zseb, lop, lopás,
Thief stealing wallet of a man walking on the street. Pickpocketing on the street during daytime
Vágólapra másolva!
A karácsony nem csak az ünnep, hanem a trükkös csalók ideje is. A karácsonyi csalások tolvajai az internetes rendelések mellett a karácsonyi vásárokon, a plázákban is értékekre vadásznak. Mutatjuk azokat az egyszerű, ajánlott bűnmegelőzési intézkedéseket, melyek segítenek elkerülni, hogy ne váljunk zsebesek vagy online adathalászok áldozataivá!
Vágólapra másolva!

A felpörgő karácsonyi online vásárlás és az ünnepi vásárokon hangolódó tömegek egyaránt ideális terepet kínálnak a tolvajoknak, trükközőknek, kisstílű, ám olykor veszélyes zsebeseknek. A karácsonyi csalások ma már nem korlátozódnak a népszerű karácsonyi vásárokra: az Erzsébet vagy a Vörösmarty téri karácsonyi vásáron andalogva is óvatosnak kell lennünk, de az internetes rendelések esetén is fokozottan körültekintőknek kell lennünk. Ennek alátámasztására elegendő a magyar rendőrség és a legnagyobb magyar bank november közepén tartott tájékoztatását idézni, melyből kiderül: az idei évben már 9 milliárd forint kárt okoztak az internetes csalások. Ez a korábbi évekhez viszonyítva is magas szám, és a karácsonyi vásárlás szezonja még csak akkor kezdődött.

Az Advent Bazilika elnevezésű karácsonyi vásár a megnyitó napján Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren 2023. november 17-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Zsebtolvajokra vadászó rendőrök a karácsonyi vásárokban

A budapesti, illetve a nagyobb városokban megrendezett, nagy népszerűségnek örvendő hagyományos karácsonyi vásárok veszélyeket is rejtenek magukban. Ezek a trükkös tolvajok terepei, akik azonban nem pusztán az adventi forgatagban, hanem a szintén sok vásárlót vonzó plázákban és bevásárlóközpontokban is megjelenhetnek.

Persze a rendőrség is készül a karácsonyra. Ahogy az adventi szezon nyitánya előtt, a november végi budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, a rendőrség a korábbi évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordít a karácsonyi vásárokra az utcákon, a bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési járműveken.

További bűnmegelőzési intézkedésként a Budapesti Rendőr-főkapitányság civil ruhás nyomozókat is bevet a budapesti vásárokon annak érdekében, hogy az adventi vásárokról, az Erzsébet vagy épp Vörösmarty térről a karácsonyi készülődés hanguiatát vigyék magukkal emléknek a látogatók, ne pedig megkárosítva távozzanak onnan.

A karácsonyi csalások egyik elterjedt formája az adventi vásárokon a zsebtolvajlás, mely ellen azonban körültekintéssel lehet védekezni (illusztráció) Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2013 Jacob Lund/Shutterstock. No use without permission./Jacob Lund

Hogyan vigyázzunk értékeinkre karácsonykor?

A rendőrség ugyanakkor körültekintést kér a lakosságtól, ugyanis egyénileg is sokat tehetünk és kell is tennünk azért, hogy a zsebesek és a trükkös tolvajok üres kézzel hagyják ott a terepet. A BRFK kérése, hogy amennyiben valaki nagyobb tömegbe, rendezvényre megy, lehetőség szerint értéktárgyait (pénztárca, bankkártya, telefon) ne hagyja látható helyen, például farzsebben, oldalzsebben, ne tegye könnyű célponttá a tolvajok számára. A rendőrök azt is kérik, hogy amennyiben a kabátunkat letesszük valahova, akkor se hagyjunk zsebeiben értéket.

A zsebtolvajok nemcsak az utcán, tömegközlekedési eszközön vagy tömegben fordulhatnak elő, hanem akár éttermekben, szórakozóhelyeken is.

A trükkös tolvajok figyelik, mennyire vagyunk óvatlanok, és ezt igyekeznek kihasználni.

Nagyban csökkenthetjük annak esélyét, hogy a karácsonyi vásárlások alkalmával tolvajok áldozatai, lopás károsultjai legyünk, ha fokozottan figyelünk értékeinkre.

A rendőrség ehhez segítséget nyújtva, kiemelten felhívjaa a figyelmet, hogy:

  • pénztárcánkat, mobiltelefonunkat táskába, belső zsebbe tegyük,
  • vásárláskor ne tegyük pénztárcánkat a pultra, nyilvános helyen lehetőleg ne vegyünk elő pénzt, és ne ott számoljuk át,
  • a PIN kódot ne tartsuk bankkártyánkkal együtt, és ne tartsunk magunknál nagyobb mennyiségű pénzt, lehetőség szerint bankkártyával fizessünk,
  • ne hagyjunk az autóban korábban megvásárolt ajándékot, vagy bármilyen más csomagot jól látható helyen,
  • táskánkat behúzott zipzárral, magunk előtt tartsuk,
  • amennyiben a vásárokban fogyasztunk, táskájukat ne hagyjuk őrizetlenül, lehetőleg akkor is testi őrizetünkben helyezzük el táskánkat.

Tömegközlekedés igénybe vétele esetén pedig különösen a járműre történő fel- és leszállásnál érdemes figyelni, a kézi táskát pedig magunkhoz szorítani, szól a szakértői tanács.

Amennyiben mégis károsultakká válunk, illetve ha bűncselekmény,

karácsonyi vásárban elkövetett lopás szemtanúi vagyunk, ne tétovázzunk, hanem haladéktalanul tegyünk bejelentést a 112-es központi segélyhívó telefonszámon,

kéri a rendőrség.

Kiberbiztonság online vásárláskor

A kiberbiztonság karácsonykor is rendkívül fontos, bűnmegelőzési kérdés. Az internetes rendeléskhez, online vásárlásokhoz kapcsolódó adathalászat, az interneres csalások száma sajnos értékben és intenzitásban is emelkedő tendenciát mutat.

Nem véletlen, hogy a rendőrség a karácsonyi vásárokon is felhívja a figyelmet a kibertérben elkövetett csalások megelőzésére, ahogy azt tették a Győr-Moson-Sopron vármegyei rendőrök. A kaposvári adventi vásárba pedig december 15-én látogatnak el a Somogy vármegyei rendőrök és bűnmegelőzési szakértők, hogy a karácsony előtti időszakban a Mátrix Projekt elemeként az online vásárlások veszélyeire hívják fel az emberek figyelmét.

Az online csalások egyre kifinomultabbak, számuk pedig különösen karácsony előtt emelkedik meg.

Online is vigyázzunk értékeinkre karácsonykor!

A karácsonyi csalások online formái között az egyik elterjedt az, amikor egy nem valódi webáruház álcája mögé bújnak a csalók. A hamis "webáruházak" elsősorban a közösségi oldalakon hirdetik magukat, és többnyire irreálisan alacsony áron vagy kizárólag előre utalással kínálják termékeiket, ahogy arról az Origo a kibercsalások megelőzését szolgáló kampány kapcsán írt.

Mindig érdemes megnézni az oldal adatait, azt, hogy van-e tényleges, valós gazdasági tevékenységet folytató vállalkozás a webáruház mögött, valós elérheőségekkel, telefonszámmal, címmel. A rendőrség és a pszichológus szakértők szerint minden, különösen csábítónak látszó ajánlatot érdemes óvatosan és egészséges gyanakvással fogadni.

A karácsonyi vásárlás, az ajándékok beszerzésének lázában ugyanis sokakban jelentkezik megfelelési kényszer, feszültség, amit a csalók tudatosan használnak ki.

Távolságtartással érdemes tehát kezelni a nagyon jónak tűnő ajánlatokat, mert lehet, hogy szerettünk megajándékozása helyett csak düh, csalódottság és anyagi veszteség ér minket.

Ha pedig valódi, megbízható webáruházból vásárolunk, online fizetéskor pedig mindenképpen kerüljük a nyilvános vagy többek által használható Wifi-ket, és érdemes előnyben részesíteni azokat a fizetési módokat – például az utánvétet vagy a bolti személyes átvételt, –, amelyeknél az ellenérték kifizetésére az áru átvételekor kerülhet sor

A bankok nevében elkövetett csalások is meglehetősen gyakoriak. Az elkövetői módszerek között igen jellemző, hogy a hívó fél banki alkalmazottnak adja ki magát, majd arról tájékoztat, hogy csalás történt a kártyával, ezért fontos egyeztetni a bankkártya adatokat. Az érintettek sokszor bedőlnek ennek a trükknek, hiszen a pénzüket féltve nem gondolják végig, hogy az adatok a bank részére elérhetőek, miért kellene azokat nekik megadni, vagy azokat egyeztetni. Még az is előfordul, hogy megadják a bankkártya hátoldalán található, úgynevezett CVC kódot is, amelyet soha, semmilyen szolgáltató nem kér. Ezért a rendőrség azt javasolja, hogy ne adjuk meg bankkártya vagy online banki adatainkat, és ne küldjünk másolatot okmányainkól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.

Ha gyanús a hívás, bontani kell a vonalat, és érdemes a bankja hivatalos telefonszámán érdeklődni, hogy valóban kereste-e bennünket.

Amit végképp ne tegyünk:

soha ne töltsünk le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!

Akkor sem, ha erre telefonon, e-mailen, esetleg SMS-ben kapunk utasítást vagy letöltési linket a magát banki ügyintézőnek kiadó javaslatára.

A karácsonyi csalások mögötti bűnözők gyakran kihasználják azt, hogy az ünnep előtt sokan feszültebbek, igyekeznek megfelelni az elvárásoknak - körültekintéssel elkerülhetjük, hogy áldozatok legyünk (illusztráció) Forrás: Shutterstock

Más módon is támadnak az adathalászok a karácsonyi időszakban. Az utóbbi évben jelent meg az az új csalási módszer, amely karácsonyi csalási formaként felerősödött, hogy csomagküldő szolgálatok nevében küldenek egy linket SMS-ben, közösségi üzenetek, e-mailek formájában, hívja fel arra a figyelmet a rendőrség egyik munkatársa. A link adathalász csalók oldalaira visz, melyen azok érzékeny adatokat gyűjtenek a jóhiszemű áldozatoktól. Legyünk nagyon körültekintőek, akkor is, ha valóban várunk csomagküldeményt például egy futárszolgálat közreműködésével. Az adathalász áloldalak könnyen felismerhetők a domainnév hibáiról illetve magyartalan szóhasználatukról.

A karácsonyi adathalászat módszerei egyre finomodnak, de körültekintéssel sokat tehetünk azért, hogy megnehezítsük a bűnözők dolgát. Szem előtt kell tartanunk, hogy bármilyen módszert is válasszanak, a karácsonyi csalók legfontosabb eszköze ezek mögött az adventi vásárok és az ünnepi online vásárlások idején is a manipuláció. Körültekintéssel, nem paranoiás, de egészséges gyanakvással sokat tehetünk azért, hogy a karácsony idén is az ünneplésről, és ne az anyagi károkról és a csalódottságról szóljon. Arról, hogy karácsonykor valósággal elszabadul a pokol a neten, az Origo Techbázis rovata írt még bővebben, érdemes tájékozódni a témáról.

A cikket támogatta a Pepco. Érezhető minőség, szerethető áron.