Itt az újabb pesti színházi botrány: most Mácsai Pál trükközik

HBO, Terápia, Mácsai Pál
Vágólapra másolva!
Ahogy megírtuk, a Máté Gábor igazgató és Ascher Tamás főrendező irányította Katona József Színház 30 százalék kedvezményt adott a Gyurcsány-párt tagjainak. Most pedig az Örkény Színház körül alakul a botrány: Mácsai Pál igazgató át akarja játszani a színházat - voltaképpen saját magának - arra az esetre is, ha Karácsony Gergely veszít júniusban és így nem a baloldal lesz az Örkény fenntartója. Elmondjuk, mi a szánalmas és (Gyurcsányék segítségével) sikeres trükk lényege.
Vágólapra másolva!

Mácsai Pálnak csak 2025-ben jár le az igazgatói mandátuma. Az Örkény Színház fővárosi fenntartású színház, hogy kit neveznek ki, az a főváros politikai vezetésétől függ. Most Gyurcsányék irányítják a fővárost, a kirakatban tartott főpolgármester pedig a tehetetlen Karácsony Gergely.

Mácsai Pál Fotó: Mudra László - Origo

A baloldal azonban attól fél, hogy júniusban elveszítik Budapestet, és ebben az esetben - gondolják ők - nem biztos, hogy 2025-ban a Katona József Színház melletti legfontosabb baloldali színházi fészket, az Örkény Színházat megtarthatják.

Ezért azt találták ki, hogy a 62 éves, tehát színházvezetéshez öregnek nehezen nevezhető igazgató most gyorsan lemond, hiszen rendkívül elfáradt, találnak egy strómant, kiírják a pályázatot és odaadják a strómannak a színházat. Így egészen 2029-ig a baloldalé maradhat az Örkény.

Az Örkény Színház nézőtere Forrás: MTI/Mohai Balázs

A stróman Gáspár Máté lett, aki a botrányos előadásairól ismert Schillng Árpáddal együtt vezette a Krétakört. Schilling a művészeti munkát irányította annak idején, Gáspár Máté pedig főleg a pénzszerzéssel foglalkozott. Ami a Gyurcsány-kormány alatt nem volt túlzottan nehéz feladat.

Gáspár Mátéról tudni kell, hogy az egyik Soros-cég tartotta el (Open Society Institute Arts and Culture) 2010 után, és az egyik leghangosabb cirkuszoló volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem régóta érett modellváltása idején.

És hogy mi lesz Mácsai Pállal? Természetesen marad az Örkényben, és az ottani Művészeti Tanácsban változatlanul a tartalmi munka legfontosabb felelőse lesz. Felelőse marad.

A gyalázatos színházpolitikai akciót a budapesti baloldali többségű közgyűlés gondtalanul végre tudta hajtani.