Így űzhetjük el a karácsony okozta stresszt a sztárok módszereivel

Szabó Zsófi
Vágólapra másolva!
Hamarosan itt a karácsony, az utolsó napokban talán még tovább fokozódik az a stressz, amit az év végi hajtás miatt sokan éreznek ebben az időszakban, ezért is mutatjuk meg, általában hogyan pihennek a sztárok. Jellemzően decemberben mindenkinek sokkal több dolga akad, mint máskor, hiszen a karácsonyra is előre kell készülni a munka és az év végi egyéb teendők mellett. Ez az ismert embereknél sincs másképp, ezért most többen is elárulták az általuk jól bevált módszereket, hogy ők hogyan relaxálnak és lazítanak a stresszes vagy az ünnepi időszakokban, ami nemcsak karácsonykor lehet hasznos, hanem bármikor, amikor szükségét érezzük egy kis kikapcsolódásnak.
Vágólapra másolva!

Mit tesznek az ismert emberek a stressz ellen?

Testmozgás, edzés

Bár elcsépeltnek tűnhet, és a rohanós, túlterhelt időszakban szinte lehetetlennek tűnik, hogy mozogjunk többet, de ha csak negyed óra jut rá naponta, már az is sokat segíthet a stressz oldásában. Ráadásul még az egészség megőrzésében, jobb testalkat elérésében is hasznos lehet. Szinte nincs olyan sztár, aki ne sportolna, hiszen a testükből élnek, de vannak, akik külön kiemelik, hogy az életüket köszönhetik az életmódváltásuknak.

Ilyen Szabó Zsófi is, aki látványos átalakulása köszönhető egyrészt a futásnak, melynek segítségével a válása okozta kudarcot igyekezett feldolgozni, majd az élete részévé vált. De a Kardashian-nővérek közül Khloé Kardashian is a rendszeres testmozgásra esküszik, ő így szabadult meg 40 kiló súlyfeleslegétől is.

Szabó Zsófi rengeteget fut. A válása után ezzel vezette le a stresszt, ma már a mindennapjai része Forrás: https://www.instagram.com/szabozsofi/

Amikor ideges vagyok, és úgy érzem, hogy minden összejött, akkor elmegyek az edzőterembe... Endorfint termelsz, miközben jól érzed magad. Ez mentett meg engem is" - mondta korábban egy interjúban Kloé Kardashian, aki egyfajta terápiaként tekint az edzésre.

A megfelelő mennyiségű testmozgást az ünnepek alatt sem szabad hanyagolni, nemcsak a stressz csökkentése, hanem az ünnepi időszakban jellemző túlzott evés, nassolás ellensúlyozása miatt is ajánlott erre odafigyelni. Amennyiben nincs lehetőség edzőterembe menni, futni vagy könnyebb gyakorlatokat otthon végezni, a sétálás is megoldást jelenthet, mely a stressz ellen is nagyon hatásos.

Khloé Kardashian állítása szerint negyven kilót fogyott a sporttal Forrás: Khloé Kardashian Instagram

Digitális detoxikálás

Ma már minden az interneten keresztül történik, legtöbben azon keresztül dolgoznak, tartják a kapcsolatot a családdal, a barátokkal és a kollégákkal is legtöbb esetben. Az okostelefonok megjelenése óta sokan azzal kelnek és fekszenek, de van, aki belátta, hogy egyáltalán nincs jó hatással rá a folyamatos készenléti állapot, amit ezek a készülékek okoznak.

Fontos, hogy csak akkor szakítsunk rá időt, ha valóban fontos, mivel rengeteg időt és energiát emészt fel. Aki úgy érzi, hogy nem áll rá készen, hogy lemondjon az okostelefonról, azok beállíthatnak maguknak időkorlátot, ugyanis a telefonok segítenek fenntartani a digitális egyensúlyt, hogy senki ne töltsön túl sok időt online.

Az okoseszközök sok stresszt idéznek elő a hétköznapokban Forrás: Shutterstock

Ed Sheeran például 2015-ben kezdte a digitális detoxikálást, melyet két évig tartott, mivel úgy érezte, hogy a világot lassan csak egy képernyőn keresztül látja, nem pedig a saját szemével. A detoxikálás után az énekes elmondta, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb lett az élete, és azóta már nem érez nyomást, hogy a telefonjáért nyúljon, amint felébred.

Ed Sheeran két évig tartott digitális detoxot, leszokott a telefonja folyamatos nézegetéséről Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Fatih Aktas

Nemcsak ő döntött úgy, hogy kivonja magát a közösségi médiából, többek között Lana del Rey is törölte az Instagram-fiókját, azóta sem tért vissza a követőihez. De Jennifer Lawrence sem használja a közösségi médiát, nemrég Selena Gomez is visszavonult tőle egy időre.

Jennifer Lawrence nem foglalkozik a közösségi médiával Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Dia Dipasupil

Meditáció, jóga

Egyre népszerűbb a sztárok körében is ez a fajta stresszoldás, hiszen elég nagy koncentrációt, egyenletes légzést igényel, ez segít megnyugtatni az idegeket. Jennifer Lopez, Angelina Jolie, Dua Lipa, Kaley Cuoco, hazai sztárok közül Berki Mazsi, Szabó Zsófi, Szilágyi Sylvia, Horváth Éva és sokan mások is megosztották már, hogy igyekeznek jógával és meditációval csökkenteni a mindennapos stresszt, de az ünnepek közben is remek módszer a kikapcsolódásra.

Berki Mazsi férje halála után rögtön Balira utazott egy jógatáborba, azt állította, hogy ezzel dolgozta fel a történteket Forrás: Berki Mazsi Instagram

A meditáció igazoltan nagyszerű megoldás a stressz és a szorongás kezelésére, még akkor is, ha csak napi tíz perc jut rá, a lényeg, hogy minél gyakrabban gyakorolni kell, annál könnyebbé és hatékonyabbá válik. A meditáció gyakorlásának számos módja van, de mindegyik lényege, hogy egyfajta fokozott önismeretre és összpontosításra ösztönöz, így sokkal tudatosabban tudja magát megnyugtatni valaki a stresszes helyzetekben.

Horváth Éva már saját maga is oktat jógát Balin Forrás: Horváth Éva Instagram

A sztárok többi stresszoldó módszerének megismeréséhez lapozzon, a cikk folytatódik!