Újabb, hatalmas és gazdag szövetségeseket szerzett Putyin: nagy bajban az ukránok

Vlagyimir Putyin
Vágólapra másolva!
Átvette a BRICS-nemzetközösség elnökségét Oroszország január elsejével, ezzel egyidejűleg pedig öt további országgal bővült a nagyhatalmi csoportosulás - írja a TASZSZ és a Reuters.
Vágólapra másolva!

Átvette Oroszország Dél-Afrikától a BRICS-csoport éves elnökségének vezetését, írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség. A közleményben említik, hogy

a 2024. január 1-jén kezdődő orosz elnökséggel egyidejűleg öt további ország - Egyiptom, Irán, Egyesült Arab Emirátusok, valamint a korábban az Egyesült Államok hagyományos szövetségeseként ismert Szaúd-Arábia - hivatalosan is csatlakozott a Kínát és Indiát is tömörítő nagyhatalmi csoportosuláshoz.

Megszólalt továbbá Vlagyimir Putyin orosz elnök is, aki ismertette az orosz elnökség céljait, aki mindenekelőtt köszöntötte a csatlakozó országokat és gratulált a felvételhez, valamint hozzátette: Oroszország minden lehetséges eszközzel támogatni fogja a csatlakozó országok nagyobb integrációját a szervezetbe.

Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd, szaúdi koronaherceg, a trón első számú várományosa. Stratégiai vereséget jelent Szaúd-Arábia elveszítése Amerika számára Forrás: AFP/Getty Images/Andrej Isakovic

Putyin részletesebben is beszélt Oroszország 2024-es célkitűzéseiről, említette a tagországok közötti szorosabb tudományos, technológiai és kulturális együttműködés lehetőségéről is, valamint kifejtette:

Egyértelmű célja Oroszországnak, hogy növeljék a szervezet globális befolyását.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (középen) és Hszi Csin-ping kínai elnök (jobboldalon) Forrás: AFP/-

Ennek érdekében új típusú tagságot hoznak létre, hogy megkönnyítsék a szervezethez való csatlakozást. Megszólalt a bővítéssel kapcsolatban Kína is, írja a Reuters. Peking egyértelművé tette:

A BRICS első számú célja, hogy ellenpólust képezzen a nyugati világhatalom számára.

A csatlakozó országokkal kibővült BRICS-csoport jelentősen változtathatja meg a világgazdaság arculatát. Az IMF adatai szerint vásárlóerő-paritáson számított GDP tekintetében

a BRICS túlnőtt a G7-csoporton és a világ GDP-jének 36%-át teszi ki.

Ezenfelül a BRICS októberben tovább bővülhet számos dél-amerikai országgal. Argentína is meghívást kapott a szervezetbe, Javier Milei frissen megválasztott és beiktatott elnök azonban elutasította a csatlakozást.