Baj van: előkerült az eltűnt aszteroida, és októberben a Földbe csapódhat

aszteroida, kisbolygó
A NASA eddig közel 35 000 Föld-közeli aszteroidát dokumentált
Vágólapra másolva!
Egyes információk szerint 2024. október 5-én egy óriási aszteroida csapódhat a Földbe. A 2007 FT3 katalógusnevű kisbolygóra a NASA már korábban felfigyelt, egy idő után azonban elvesztette a nyomát. Az égitest most ismét felbukkant, és az új pályaadatok alapján elég nyugtalanító a helyzet. Ha megtörténik a becsapódás, akkor 2,6 milliárd tonna TNT-nek megfelelő energia szabadulna fel, ami óriási pusztítást okozna bolygónkon.
Vágólapra másolva!

Vészesen közel van az aszteroida becsapódása?

Ahogy a nevéből is következik, a 2007 FT3-t 2007-ben figyelték meg először a NASA tudósai. Szerepel a szervezet Sentry Risk Table nevű listáján, amely a Földre potenciálisan veszélyes objektumok neveit tartalmazza.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a 2007 FT3-t mindössze alig több mint 1 napig tudták megfigyelni a szakemberek, aztán eltűnt a teleszkópok látóteréből; ennek oka, hogy a 314 méteres aszteroida időközben túl halvány lett. A kiszámított pályaadatok azonban elég nyugtalanítók: a kisbolygó mozgásának 14 pontját sikerült mostanáig rögzíteni, ez alapján pedig le tudták írni, nagyjából milyen pályán halad. Összesen 89 lehetséges ütközési időpontot állapítottak meg, az egyik ráadásul vészesen közel van,

nem kizárt, hogy idén október 5-én az aszteroida a Földbe csapódik.

Bár ez első olvasatra riasztó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy volt már egy korábbi lehetséges becsapódási időpont, amelyet 2019-re datáltak, a világvége mégsem következett be; könnyen lehet, hogy néhány hónap múlva ugyanez lesz a helyzet.

Aggasztó hírek keringenek a 2007 FT3 aszteroida pályájáról (illusztráció) Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Esa/C.Carreau

A 140 méternél szélesebb aszteroidák az igazán veszélyesek

A NASA egyébként folyamatosan nyomon követi a Földre veszélyes objektumok pályáját. Földközeli objektum minden olyan égitest, amely 1,3 csillagászati egység (CSE) távolságon belül keresztezi a Föld pályáját (1 CSE 150 millió kilométernek felel meg).

A tudósok elsősorban a 140 méternél nagyobb átmérőjű égitestekre koncentrálnak, ezek okoznának komolyabb pusztítást a bolygón. A jelenlegi technikával a csillagászok körülbelül 100 évre tudják előre jelezni egy objektum pályáját, ez alapján pedig kicsi a valószínűsége, hogy belátható időn belül egy méretesebb aszteroida becsapódjon.

A csillagászok folyamatosan figyelik a 2007 FT3 mozgását, és igyekeznek pontosabb leírást készíteni a pályájáról.